Csökkenthetik a CSOK összegét a korábban kapott támogatás összegével? - Hitelnet.hu

Csökkenthetik a CSOK összegét a korábban kapott támogatás összegével?

Olvasói megkeresés alapján igyekeztünk utánajárni annak a kérdésnek, hogy CSOK igénylés során valóban jogos eljárás-e, ha a hitelintézetek csökkentik a CSOK összegét egy olyan korábban kapott támogatással, melyet az igénylő egy előző ingatlan vonatkozásában, volt házastársával közös, azóta felnőtt, külön háztartásban élő gyermekei után kapott.

CSOK igénylése

Olvasónk jelenlegi házastársával 3 közös gyermekük után szeretett volna CSOK-ot igényelni használt családi ház vásárlásához. A támogatást nyújtó hitelintézetnél azt a tájékoztatást kapta, hogy nem jogosult a 3 gyermek után járó teljes 2.200.000 Ft összegű kedvezményre. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy a korábbi házassága során az akkori házastárssal közös két gyermeke után, másik lakás vonatkozásában kapott lakásépítési kedvezmény felét le kell vonni a jelenleg adható CSOK összegéből. Olvasónk 2006-ban két gyermek után új lakás vásárlásához 2.400.000 Ft összegű támogatást vett igénye házastársával együtt. A válást követően a gyermekek a célingatlanban maradtak a volt házastárssal. A támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartama már lejárt.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A hitelintézet álláspontja szerint az aktuális házvásárláshoz 1.000.000 Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak a támogatott személyek.

Kérdés: helyes-e a hitelintézet döntése, s ha igen, mi a logikus magyarázat arra, hogy a támogatott személyek CSOK támogatását csökkenteni kell egy olyan összeggel, amely korábban, másik házastárssal, másik lakás vonatkozásában, másik, már nem az igénylő háztartásában élő gyermekek után került igénybevételre?

CSOK számítása

A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet 3.§. (2) bekezdése kimondja:

„Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.”

Banki gyakorlat

Megkérdeztük a hitelintézeteket a CSOK számítás módjáról fenti eset vonatkozásában. A válaszok alapján jogos a CSOK összegének fenti módon történő meghatározása.

Indoklás

Az NGM hitelintézeteknek megküldött álláspontja alapján vizsgálniuk kell, hogy az igénylő részére korábban folyósítottak-e fenti rendelet szerinti támogatást vagy sem. Amennyiben igen, úgy a CSOK összegéből le kell vonniuk a korábban nyújtott támogatás igénylőre eső arányos részét. Jóllehet nem tűnik túl logikusnak – jogalkotói szándék szerint – így kell eljárni abban az esetben is, ha az előző házasságban szüleletett gyermekek nem az igénylő háztartásában élnek.

Összegzés

Fentiek alapján a 3 gyermek után járó 2.200.000 Ft összegű CSOK-ot csökkenteni kell a korábban kapott 2.400.000 Ft összegű kedvezmény felével, vagyis 1.200.000 Ft-tal. Így Olvasónk házastársával 3 közös gyermekük után 1.000.000 Ft összegű CSOK különbözetre lehet jogosult a használt ház vásárlása során.

Utolsó módosítás: 2018. február 27. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2018-05-14 - 19:28

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdésem a következő lenne: Hány éves korig vehető igénybe a CSOK?
Speciális eset a mienk. A párom előző házasságából van egy gyermeke és most várjuk a közös utódot. 40, illetve 42 évesek vagyunk. Mindketten diplomások vagyunk. A párom közbeszerzési szakjogász, én pedig építőmérnökként dolgozom Németországban.
Megköszönném a felvilágosításukat, illetve a tájékoztatásukat, hogy vannak-e lehetőségeink egyáltalán.
Köszönöm.
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 06:05

Kedves Attila!
A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően CSOK szempontjából már meglévő gyermeknek számít, így a támogatott személyekre vonatkozóan az igénylésnek nincsen felső életkorhatára és a házastársi kapcsolat sem feltétel. (A 12. terhességi hét előtti igénylés esetén feltétel lenne, hogy a kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen és házasok legyenek.) A betöltött 12. terhességi hetet követően benyújtott kérelem esetén tehát jogosultak lehetnek a támogatásra a születendő és a párja előző házasságából született, Önök által eltartott gyermeke után is.
A további feltételekről honlapunkon részletes leírás olvasható. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Marika szerint:

2018-03-13 - 19:35

Tisztelt hitelnet!
Az értékbecslőt nekünk kell kifizetni vagy a bank állja csok igénylésnél?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 15:32

Kedves Marika!
Ha a CSOK igényléshez hitelfelvétel nem kapcsolódik, akkor az értékbecslés díját az igénylőnek kell megfizetni. Ennek díja bankonként némileg eltérhet. A pontos összegről az érintett pénzintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Mária szerint:

2018-03-13 - 09:27

Kaphat-e CSOK-ot egyedülálló szülő 2 kiskorú gyerekkel?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 15:01

Kedves Mária!
Egyedülálló szülő is jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben megfelel a CSOK jogosultsági feltételeinek, melyekről honlapunk részletes tájékoztató olvasható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések