Csökkenthetik a CSOK összegét a korábban kapott támogatás összegével? - Hitelnet.hu

Csökkenthetik a CSOK összegét a korábban kapott támogatás összegével?

Utolsó módosítás: 2018. február 27. kedd

Olvasói megkeresés alapján igyekeztünk utánajárni annak a kérdésnek, hogy CSOK igénylés során valóban jogos eljárás-e, ha a hitelintézetek csökkentik a CSOK összegét egy olyan korábban kapott támogatással, melyet az igénylő egy előző ingatlan vonatkozásában, volt házastársával közös, azóta felnőtt, külön háztartásban élő gyermekei után kapott.

CSOK igénylése

Olvasónk jelenlegi házastársával 3 közös gyermekük után szeretett volna CSOK-ot igényelni használt családi ház vásárlásához. A támogatást nyújtó hitelintézetnél azt a tájékoztatást kapta, hogy nem jogosult a 3 gyermek után járó teljes 2.200.000 Ft összegű kedvezményre. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy a korábbi házassága során az akkori házastárssal közös két gyermeke után, másik lakás vonatkozásában kapott lakásépítési kedvezmény felét le kell vonni a jelenleg adható CSOK összegéből. Olvasónk 2006-ban két gyermek után új lakás vásárlásához 2.400.000 Ft összegű támogatást vett igénye házastársával együtt. A válást követően a gyermekek a célingatlanban maradtak a volt házastárssal. A támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartama már lejárt.

A hitelintézet álláspontja szerint az aktuális házvásárláshoz 1.000.000 Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak a támogatott személyek.

Kérdés: helyes-e a hitelintézet döntése, s ha igen, mi a logikus magyarázat arra, hogy a támogatott személyek CSOK támogatását csökkenteni kell egy olyan összeggel, amely korábban, másik házastárssal, másik lakás vonatkozásában, másik, már nem az igénylő háztartásában élő gyermekek után került igénybevételre?

CSOK számítása

A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet 3.§. (2) bekezdése kimondja:

„Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.”

Banki gyakorlat

Megkérdeztük a hitelintézeteket a CSOK számítás módjáról fenti eset vonatkozásában. A válaszok alapján jogos a CSOK összegének fenti módon történő meghatározása.

Indoklás

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Az NGM hitelintézeteknek megküldött álláspontja alapján vizsgálniuk kell, hogy az igénylő részére korábban folyósítottak-e fenti rendelet szerinti támogatást vagy sem. Amennyiben igen, úgy a CSOK összegéből le kell vonniuk a korábban nyújtott támogatás igénylőre eső arányos részét. Jóllehet nem tűnik túl logikusnak – jogalkotói szándék szerint – így kell eljárni abban az esetben is, ha az előző házasságban szüleletett gyermekek nem az igénylő háztartásában élnek.

Összegzés

Fentiek alapján a 3 gyermek után járó 2.200.000 Ft összegű CSOK-ot csökkenteni kell a korábban kapott 2.400.000 Ft összegű kedvezmény felével, vagyis 1.200.000 Ft-tal. Így Olvasónk házastársával 3 közös gyermekük után 1.000.000 Ft összegű CSOK különbözetre lehet jogosult a használt ház vásárlása során.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Attila szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  A kérdésem a következő lenne: Hány éves korig vehető igénybe a CSOK?
  Speciális eset a mienk. A párom előző házasságából van egy gyermeke és most várjuk a közös utódot. 40, illetve 42 évesek vagyunk. Mindketten diplomások vagyunk. A párom közbeszerzési szakjogász, én pedig építőmérnökként dolgozom Németországban.
  Megköszönném a felvilágosításukat, illetve a tájékoztatásukat, hogy vannak-e lehetőségeink egyáltalán.
  Köszönöm.
  Attila

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően CSOK szempontjából már meglévő gyermeknek számít, így a támogatott személyekre vonatkozóan az igénylésnek nincsen felső életkorhatára és a házastársi kapcsolat sem feltétel. (A 12. terhességi hét előtti igénylés esetén feltétel lenne, hogy a kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen és házasok legyenek.) A betöltött 12. terhességi hetet követően benyújtott kérelem esetén tehát jogosultak lehetnek a támogatásra a születendő és a párja előző házasságából született, Önök által eltartott gyermeke után is.
   A további feltételekről honlapunkon részletes leírás olvasható. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

 • Marika szerint:

  Tisztelt hitelnet!
  Az értékbecslőt nekünk kell kifizetni vagy a bank állja csok igénylésnél?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Marika!
   Ha a CSOK igényléshez hitelfelvétel nem kapcsolódik, akkor az értékbecslés díját az igénylőnek kell megfizetni. Ennek díja bankonként némileg eltérhet. A pontos összegről az érintett pénzintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

 • Mária szerint:

  Kaphat-e CSOK-ot egyedülálló szülő 2 kiskorú gyerekkel?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Egyedülálló szülő is jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben megfelel a CSOK jogosultsági feltételeinek, melyekről honlapunk részletes tájékoztató olvasható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink