CSOK vagy Fundamenta jelzálogjog állhat első ranghelyen?

Jó napot kívánok!

Én olyan probléméval keresm fel önt, hogy párommal lakásvásárlásba vagyunk 2018.06.10. óta. Már a hitelt meg is kaptuk a Fundamentától, a tulaj már meg is kapta. Tehermentesítve lett a ház, mivel jelzálog volt rajta. Most a CSOK-ot intézzük az OTP Banknál, de már benne vagyunk 3 hónapja. Egyszerűen nem szeretnék nekünk kifizetni a 600.000 Ft-ot, ami a közös gyermekünk után járna. Mindig mindenbe belekötnek. 5 adásvételi szerződést írtunk a CSOK miatt. Egyszerűen mindenbe belekötnek. Amit egyszer már elfogadtak, azt újra visszadobják, hogy nem jó…

Jelenleg abba kötöttek bele, hogy felújításra is vettünk egy bizonyos összeget és az nem úgy szerepel a Fundamntától kapott kiutalási bizonylatban, hogy felújításra kapjuk, de a szerződésben fel van tüntetve feketén fehéren, hogy felújításra vettük fel. Bemutattuk az ügyvédünk általt kiutalt összegekről a bankszámla kivonatot, hogy azt a bizonyos összeget mi kaptuk meg. Rendben volt. Megint ültek rajta egy hétig.

Most a rangsor csere a problémájuk, hogy CSOK-nak kell első helyen lennie. Kérjünk papírt a Fundamentától, hogy beleeggyeznek a cserébe. Nem értjük, mindig újabb és újabb dolgok kernek elő, ami már előtte megfelelt. Az ingatlan függőben tartása a holnapi napon lejár. Nem tudjuk, mikor lesz ennek vége, hogy végre megkapjuk a CSOK-ot. A fundamentás ügyintézőnk felhívta a figyelmünket, hogy direkt húzzák az időt, hogy kicsússzunk a Fundamentás szerződésben szereplő dátumból, ameddig be kellene jelentenünk magunkat. És ha kicsúszunk, akkor elesünk az állami támogatástól és vissza kell fizetnünk a Fundamentának.

Teljesen tönkre megy már a családunk a sok idegben és várakozásaban.
Segítségét előre is köszönöm, hogy kihez fordulhatnánk, aki segít megoldani a dolgunkat! (Sajnos az ügyvédünk nem tud semmit és semmiben segíteni…)

Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatást biztosító jelzálogjog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

Fentiek alapján nem értjük, miért kéri az OTP Bank a CSOK-ot biztosító jelzálogjog első ranghelyre történő bejegyzését. A kormányrendelet alapján a lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog megelőzheti a CSOK-ot a rangsorban. A témában további bejegyzés ITT olvasható.

Az ügyben a területileg illetékes járási hivatal álláspontját kérhetik.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések