CSOK után meddig kell Magyarországon dolgozni?

Jó napot kívánok.

Érdeklődni szeretnék, hogy mit jelent pontosan, hogy onnantól van 180 napunk, hogy az egyik fél tb jogviszonyt szerezzen, ha megkötöttük a szerződést? Mi hitel nélkül szeretnénk csokot igénybe venni, Ausztriában élünk. Tervezünk haza költözni. 1 gyermekünk van, szeretnénk 2-t vállalni, de férjem szlovák állampolgár. Én és a gyermek magyar.
Így is jogosultak vagyunk a 3 gyerekre járó 2,2 millió Ft-ra?

Ha férjem úgy dönt azonban, hogy ő visszamegy Ausztriába dolgozni, de ingázóként minden héten hazatér közös magyarországi otthonunkba, azt szabad-e? Tehát amíg én gyesen vagyok.
Meddig kell a magyar tb jogviszonyt megtartani? Ez ami engem érdekel.

Köszönöm szépen a segítséget.
Üdvözlettel.
Zsanett

Kedves Zsanett!

Ha a támogatott személy külföldi TB jogviszonyt igazol a kérelem benyújtásakor, akkor az alábbi előírást kell figyelembe venni.

Kizárólag magyar állampolgár igénylő esetén a benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony kiváltható valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha ezt az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

Ez azt jelenti, hogy onnantól, hogy aláírták a CSOK szerződést, 180 napon belül létesíteni szükséges magyar TB jogviszonyt. Abban az esetben is, ha csak CSOK-ot és kölcsönt nem igényelnek.

A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A CSOK jogosultsághoz tehát meg kell felelni férjének is a lakóhellyel szemben támasztott követelménynek az előzőek szerint.

A kormányrendelet nem írja elő, hogy meddig szükséges fenntartani a magyar TB jogviszonyt. Azzal, hogy teljesítik 180 napon belül a magyar TB jogviszony létesítését, eleget tesznek a jogszabályban előírt feltételnek.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. november 17. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések