CSOK rendelkezés, melyet eltérő módon értelmeznek a bankok - Hitelnet.hu

CSOK rendelkezés, melyet eltérő módon értelmeznek a bankok

A CSOK rendelet február 11.e-i hatályba lépése óta több alkalommal is tapasztaltuk, hogy bizonyos kérdésekben az egyes hitelintézetek egymástól eltérő tájékoztatást adnak. A legutóbb felmerült kérdés az volt, hogy használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén kizáró ok-e, ha férjnek és feleségnek ugyanazon lakásban van 50-50% tulajdonrésze? Lássuk a bankok és az NGM válaszát!

Kizáró ok használt lakásvásárlásra igényelt CSOK-nál férj-feleség ugyanazon lakásban való 50-50% tulajdona?

Ezt a sokak által feltett kérdést korábbi cikkünkben már megválaszoltuk az NGM segítségével. A Minisztériumtól május elején a következő választ kaptuk:

„A feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek a legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada ugyanazon lakásban is lehet, nem kizáró ok tehát, ha kettejüknek egyazon lakásban van együttesen 100% (külön-külön 50-50%) tulajdoni hányada.”

Ezzel szemben olvasónkat arról tájékoztatták az OTP Bank egyik fiókjában, hogy a fenti lakástulajdon miatt nem lehetnek jogosultak a használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK-ra. Ezt az előírást egy azóta kiadott belső ügyviteli utasításukkal indokolták.

Ezek után több hitelintézetet is megkérdeztük a fenti kérdésben: a korábbiakkal ellentétben valóban változott az erre vonatkozó rendelkezés értelmezése? Az általunk megkérdezett UniCredit Bank, K&H Bank, FHB Bank, valamint Erste Bank ezt cáfolta.

NGM állásfoglalás

Így ismét a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalását kértük. A Minisztérium e heti válasza alapján továbbra is fenntartja korábbi szakmai véleményét, miszerint „A feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek a legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada ugyanazon lakásban is lehet, nem kizáró ok tehát, ha kettejüknek egyazon lakásban van együttesen 100% (külön-külön 50-50%) tulajdoni hányada.”

Mit tehetünk, ha fentiek miatt kerül elutasításra CSOK kérelmünk?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a CSOK rendelet ugyanazon előírását hogyan értelmezhetik különböző módon a hitelintézetek, ám ennek megválaszolása nem irodánk illetékessége.

Amit tehetünk: ha CSOK kérelmünk fent hivatkozott feltétel miatt kerül elutasításra, akkor az igénylő a támogatási feltételeknek való megfelelés hatósági megállapítása iránti kérelmet nyújthat be a kormányhivatalhoz, az elutasítás igénylő általi kézhezvételétől számított 15 napon belül. A kormányhivatal a hitelintézet állami támogatások előírásainak teljesítésére vonatkozó döntését jogosult felülbírálni.

Amennyiben a kormányhivatal jogerőre emelkedett határozata megállapítja, hogy az igénylő a kérelem hitelintézethez történő benyújtásakor a rendelet szerinti igénybevételi feltételeknek megfelelt, akkor a hitelintézet e feltételek fennállásának hiányára hivatkozással a CSOK szerződés igénylővel történő megkötését és a CSOK folyósítását nem tagadhatja meg akkor sem, ha a lakáscél időközben megvalósult. A jogerős határozat a hitelintézet hitelezési tevékenységét nem korlátozhatja.

Frissítés

A Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján az OTP Bank módosította a fenti, használt lakás vásárlása és bővítése esetén támasztott, az igénylő meglévő lakástulajdonára vonatkozó előírását.

Így a használt lakásra CSOK-ot igénylők lakástulajdonára vonatkozó szabály valamennyi pénzintézetnél egységes lett, vagyis amennyiben az igénylőknek ugyanabban a másik lakásban van 50-50% tulajdoni hányada, úgy a CSOK igényelhető.

Továbbá az igénylők más lakásban lévő, legfeljebb 50%-os mértékű tulajdoni hányadát lakásonként kell értelmezni, tehát nem zárja ki a jogosultságot, ha az igénylőnek több lakásban legfeljebb 50%-os mértékű tulajdonrésze van.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2016. július 08. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések