CSOK-os ingatlan így lehet vállalkozás székhelye! - Hitelnet.hu

CSOK-os ingatlan így lehet vállalkozás székhelye!

Néhány hónapja nagy port kavart az a hír, miszerint a CSOK-os ingatlan nem lehet egyéni és társas vállalkozás székhelye, telephelye. Még a nyár folyamán módosult az erre vonatkozó előírás. Mutatjuk, hogy jelenleg milyen szabályok vonatkoznak a támogatott ingatlanba történő bejelentésre.

Sokan kapták fel a fejüket arra a tavasszal robbant hírre, miszerint a CSOK rendelet megszegésének minősül, ha vállalkozás működik a támogatott ingatlanban vagy akár csak a vállalkozásuk székhelyeként jelöljük meg a CSOK-os ingatlant. Ez az akkor érvényben lévő rendelet szerint visszafizetési kötelezettséggel járt.

A támogatott ingatlan hasznosítására vonatkozó rendelkezés

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti azokat az előírásokat a támogatott ingatlan hasznosításával kapcsolatban, amelyek megszegése a támogatás visszafizetését vonja maga után. Ezek az alábbiak:

„Ha – az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt – a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett

  1. a) lakást lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik,
  2. b) lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál, akire tekintettel a támogatást igénybe vette,
  3. c) lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy
  4. d) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,

a támogatott személy – a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésének felfüggesztése és a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével – köteles a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A rendeletnek ez a pontja július elsejétől a továbbiakkal egészült ki:

(1a) Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot -, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti.

Milyen feltételekkel jelenthető be a CSOK-os ingatlanba gazdasági társaság székhelye?

A támogatási kérelem benyújtásakor az igénylőnek teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznia kell arról, hogy a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, illetve az általa folytatott egyéni vállalkozói tevékenység székhelyeként – az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt – a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakást jelenti be a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába.

Ebben az esetben a családi otthonteremtési kedvezmény összege csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Ha a családi otthonteremtési kedvezménynek az igénylő részére megállapítható összege – az igénylő nyilatkozata alapján – meghaladná a csekély összegű (de minimis) támogatásokra megállapított összeghatárt, akkor az igénylő legfeljebb ezen összeghatárig jogosult családi otthonteremtési kedvezményre.

Lehet-e telephely a CSOK-os ingatlan?

A fenti rendelkezés, amely lehetővé teszi vállalkozás székhelyként történő bejelentését a támogatott ingatlanba, nem vonatkozik a telephelyre, amely alapvetően gazdasági tevékenység helyszíne. Telephely tehát nem lehet a CSOK-os ingatlan.

Ugyanakkor a kormányrendelet nem zárja ki, hogy a székhelyen vállalkozási tevékenységet végezzenek, de ez nem járhat a jogszabályi feltételek megsértésével. Ha tehát a támogatott személy és a gyermek a lakásban életvitelszerűen él és e mellett az ingatlanban vagy akár a melléképületben vállalkozási tevékenységet végez, az megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Kérdések és válaszok online!

Ha Önnek is van kérdése CSOK témában, tegye fel online! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. december 11. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések