CSOK különbözet és ÁFA igényelhető, ha kész a ház, de még nincs használatbavételi engedély?

Tisztelt Hitelnet!

2015 februárjában vásároltunk egy építési telket, amire építettünk egy házat. 2015 novemberében 100%-ra értékelte az értékbecslő a készültségi fokot, de lakhatási engedélyt nem kértünk még.

23M Ft-ra értékelte az értékbecslő (123 m2 nettó alapterületű egyszintes ház). 13.680.000 Ft hitelt vettünk fel 15 évre az OTP-től és 1.430.000 Ft szocpolt 2 gyerekre tavaly. Ezeknek az összegeknek a nagy részét meg is kaptuk, mert 100% az épület készültségi foka. 5 illetve 10%-ot tart vissza a bank a lakhatási engedélyig.

Az lenne a kérdésem, hogy bevállalnánk a 3. gyereket és akkor hogyan juthatnánk hozzá a 8.570.000 Ft CSOK-hoz és az 5M Ft áfa visszaigényléshez?
Hogyan tudnánk kifizetni a hitelünket? Minden szükséges dokumentumot beszereztem már (erkölcsi, NAV igazolások, OEP 180 napos igazolás). Mindketten a feleségemmel 40 év alattiak vagyunk.

Tisztelettel:
Ferenc

Kedves Ferenc!

A hitelintézetektől kapott tájékoztatás szerint azokban az esetekben, ahol már történt részfolyósítás a korábban igényelt, akkor még kisebb összegű támogatásból, sajnos nincs lehetőség az emelt összegű CSOK igénybevételére. Adott építkezéshez kapcsolódóan utólag megelőlegező CSOK igénylésére sincs lehetőség, tehát abban az esetben sem érvényesíthető a támogatás, ha vállalnának 3. gyermeket.

Továbbá az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet kimondja, hogy a támogatás – mind a családok otthonteremtési kedvezménye, mind az adó-visszatérítési támogatás – építkezés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vehető igénybe. Ebből következően, ha az építkezés 100%-os készültségű, akkor a támogatást már nem tudják a költségvetés megfizetéséhez felhasználni akkor sem, ha a használatbavételi engedély még nem került kiadásra.

A CSOK különbözetet tehát kizárólag egy újabb lakáscél – új lakás vásárlás, új lakás építés – esetén tudnák igénybe venni, ahol aztán a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt életvitelszerűen tartózkodnak. Megelőlegező CSOK igényléséra addig van lehetőségük, amíg legalább egyikük 40 év alatti. Ha mindketten betöltik a 40. életévüket, akkor meglévő gyermekek után tudják igényelni a támogatást. A magzat a 24. terhességi hét betöltését követően már gyermeknek minősül.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2016-06-20 - 17:14

Tisztelt Hitelnet.hu!
Építkezünk, lakásunk kb.50%-ban van kész. Célunk a 10M Ft és az 5M Ft adó-visszatérítés.
Kérdésem az lenne, hogy a költségvetésünknek kb. 30M Ft-nak kellene lennie ahhoz, hogy 100%-ban ki tudjuk használni a kedvezményeket?
Üdv: Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-21 - 10:52

Kedves Zsolt!
Információink szerint túlkészültség esetén is igényelhetők a támogatások. Erről bővebben IDE kattintva olvashat. Ám mivel nem minden hitelintézet osztja ezt az álláspontot, ezért javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen azzal a pénzintézettel, ahol a támogatásokat igényelni kívánja.

László szerint:

2016-06-06 - 20:51

Köszönöm a választ.
Mit jelent az úgynevezett saját erő? A CSOK hitelt nem vennénk fel, csak 10 MFt vissza nem térítendő támogatást valamint az 5M Ft adó-visszatérítést.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-07 - 10:03

Kedves László!
Az építkezéshez költségvetést kell benyújtani, ami az új ház építésének bekerülési költségét tartalmazza. A költségvetés összegét le kell fedni a saját erő (önerőből elkészült munka), CSOK és ÁFA visszatérítés együttes összegének.

László szerint:

2016-06-05 - 23:45

Vásárolnánk egy telket, amin áll egy elbontandó régi ház. A régi ház bontása után egy új házat építtetnénk fel.
Kérdésem az lenne, hogy a telekvásárlásra illetve a bontásra igénybe vehető a CSOK és/vagy áfa-visszaigénylés? Nem gond, ha hamarabb meglesz esetlegesen a telek, mint ahogyan megigényelnénk a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-06 - 15:50

Kedves László!
A telekvásárlásra a támogatás sajnos nem vehető igénybe. A bontási munkálatokat már tartalmazhatja az új ház építésének bekerülési költsége. Mind a CSOK, mind az adó-visszatérítési támogatás a saját erő felhasználása után, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően folyósítható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések