CSOK kiskapu használt lakásra igényelt támogatás esetén!

Míg új lakóingatlan esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás CSOK igénylés esetén, addig használt lakásra történő igénylés esetén – néhány kivételtől eltekintve – nem lehet lakástulajdonunk. Lássuk, melyek ezek a kivételek és mi lehet a megoldás, ha meglévő lakástulajdonunk kizárja a támogatásra való jogosultságot.

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

  • A támogatott személynek más lakásban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada lehet. Házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek külön-külön lehet 50-50% tulajdoni hányada.
  • Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon – akár 100%-os tulajdoni hányad – szintén nem kizáró ok akkor, ha:
    • szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére 2016. február 10. előtt vagy
    • jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére ezen időpont előtt vagy után került sor.
  • Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, a jogszabályon alapuló az öröklés.
  • Lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás nem zárja ki a jogosultságot.
  • A korábbi szabályozással ellentétben önkormányzati tulajdonban lévő lakásra vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra vonatkozó bérleti jogviszony nem akadály családi otthonteremtési kedvezmény igénylésénél.

Mit tehetünk jogosultságot kizáró lakástulajdon esetén?

A gyakorlatban többször találkozhatunk olyan élethelyzettel, amikor az igénylők egyikének nevén van már lakás 1/1 tulajdoni arányban, de lakhatása mégsem biztosított. A lakást korábban szülei az ő nevére vásárolták haszonélvezeti jog bejegyzése nélkül, ám az ingatlant jelenleg is lakják.

Mit tehet annak érdekében, hogy használt lakás vásárlása esetén ne essen el a támogatástól, ha minden egyéb feltétel teljesül.

Mivel a szülők haszonélvezeti jogot nem jegyeztettek be a vásárláskor a lakásra, ezért az valóban nem számít a kormányrendelet által megengedett lakástulajdonok közé. Ezt azonban utólag már nem tehetik meg, hiszen a rendelkezés kifejezetten tiltja a 2016. február 10-ét követő – szerződésen alapuló – haszonélvezeti jog bejegyeztetését.

Ez esetben megoldás lehet, ha az igénylő elajándékozza lakástulajdona 50%-át. Az ajándékozás történhet akár szülő, akár házastárs részére. Ez utóbbi is megengedett, hiszen férj-feleség 50-50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezhet.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Klaudia szerint:

2018-04-13 - 23:46

Tisztelt cím!
A 2018.03.15.-i új jogszabály szerint használt lakás vásárlására lakástulajdon korlátozás van-e a csok tekinteteben? Jogosult vagyok-e ha 100 százalék tulajdonom van egy lakásra?
Klaudia

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 04:01

Kedves Klaudia!
A módosítással eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakás vásárlására igényelt CSOK esetében is. Ha a CSOK további feltételeinek megfelel, akkor 100% lakástulajdona mellett is jogosult lehet a kedvezményre. A használt lakásvásárlásra vonatkozó feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Viola szerint:

2018-02-13 - 09:33

T. Cím!
Lakástakarék szerződő Én lennék, a kedvezményezett a Lányom, aki 2017. szeptember óta külön él a férjétől, de még hivatalosan nem váltak el. A CSOK-ot igénybe tudja-e venni, ha még nem volt semmi a nevén, tehát első lakáshoz jutási kedvezményekre jogosult. A Hitelt én fizetném, de az Ő nevére kerülne a használt lakás.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 05:49

Kedves Viola!
Házastársak kizárólag együttes igényléssel lehetnek jogosultak CSOK-ra. A CSOK kérelem ez esetben csak a válásról, valamint a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat megléte esetén fogadható be.

Zoli szerint:

2017-05-14 - 10:38

Jelenleg házunkat áruljuk, melyben nekem 2/3, feleségemnek 1/3-ad tulajdonrésze van. Ha időközben szeretnénk venni egy másik használt lakást (1/2-1/2 arányban), arra felvehetjük-e a két meglévő gyermekünkre a Csok-ot? Ha nem, mi lenne a megoldás, hogy ne essünk el tőle?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-15 - 06:05

Kedves Zoli!
Amennyiben a használt lakásra vonatkozó további feltételek is teljesülnek, úgy a leírtak alapján igényelhető a CSOK.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések