CSOK hitel nélkül, aktív KHR-rel jár?

Üdvözlöm!

Rossz a helyzet. 2 gyermekünk van, házasok vagyunk. Feleségemnek 1db passzív és 1db aktív, nekem jelenleg 2 db aktív tartozásom van a KHR-ben. Mindent rendesen fizetünk több, mint egy éve, de hitel így is kizárva. A csok a kezdetek óta nem tiszta a számunkra és azóta sok-sok változás volt. Jelenleg is változni fog az ltp megszüntetésével.

A kérdés az, hogy kaphatunk csokot 2 gyerekre használt lakásra KHR miatt hitel nélkül? Biztosítási viszonyom rendben és a feleségemnek is. Hosszú ideje.
Ha igen, mennyit?
Milyen lakásra, házra?

Vidékiek vagyunk, azok is maradnánk. Budapesthez közel, egy 5 ezer fő alatti településen.

Válaszukat előre is köszönöm.
Márk

Kedves Márk!

A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ. Amennyiben az igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény mellé kölcsönt nem kíván felvenni, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják. Önök – aktív és passzív KHR státuszuk ellenére – tehát jogosultak lehetnek a támogatásra, ha minden további CSOK feltételnek megfelelnek. A használt lakás vásárlására igényelhető CSOK előírásokról IDE kattintva tájékozódhatnak.

A CSOK összege két gyermek után, használt lakásra igényelt támogatás esetén jelenleg 1.430.000 Ft. Információink szerint azonban a közeljövőben változni fog a támogatási összeg. Ötezer fő alatti települések esetében a támogatási összeg emelkedése várható. Ennek összegéről még nincs pontos információnk. Amennyiben megtörténik az ezzel kapcsolatos bejelentés, honlapunkon be fogunk számolni róla.

A támogatás igénybevételével vásárolandó ingatlan lakóház vagy lakás megnevezésű kell, hogy legyen. Ezen túlmenően az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

Rendelkeznie kell

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Arról, hogy a célingatlannal szemben milyen egyéb elvárások vannak, IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

József szerint:

2020-06-02 - 15:05

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy 4 éve lesz hogy vásároltunk egy városi ingatlant, és megkaptuk rá a 3 gyerek után a 2,2 milliót.
Az lenne a kérdésem, hogy találtunk egy falusi házat. És az lenne a kérdésünk, hogy szeretnénk igénybe venni a falusi csokot, a mienkére már lenne vevő is.
Hogyan tudjuk mi ezt megvalósítani a falusi házra? Tovább lehet vinni a 2,2 milliót vagy levonódik a falusi csokból?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 12:38

Kedves József!
Két lehetőség is van. A meglévő CSOK összegét a lakás eladásakor befizetik egy kincstári felfüggesztő számlára, amit majd az újabb ház vásárlása során visszautal a kincstár, valamint a különbözetet igénylik falusi CSOK-ként. A másik lehetőség, hogy a ház eladásakor önkéntesen visszafizetik a teljes 2,2M Ft-ot és a falusi CSOK igénylés keretében igénylik a 10 milliót.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Erzsébet szerint:

2020-05-11 - 13:21

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék csok iránt. Aktív bárlistás férjem.
Igényelhető így is?
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 16:00

Kedves Erzsébet!
Az aktív BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki, hitelfelvételre ebben a helyzetben azonban nincs lehetőség.

Éva szerint:

2020-02-07 - 10:48

Aktív bárlistás vagyok. 2 gyermek van, ami nem közös. Lakásvásárlásra és korszerűsítésre fel tudjuk-e venni a falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 14:23

Csak CSOK igénylés esetén – amennyiben nem kapcsolódik hozzá hitelfelvétel – nem akadály a bárlista.

Éva szerint:

2019-03-14 - 10:43

Elváltam, van két gyermekem. Jelenleg bejegyzett élettársi kapcsolatban élek, amiből született egy gyermek.
Kérdésem az lenne, hogy én sajnos BAR listán vagyok a volt házasságomból adódóan. A jelenlegi párom egyedül igényelhet csokot a közös és az én gyermekeim után? Ha igen, akkor milyen célra használható?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 07:52

Kedves Éva!
Élettársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra. Így párja Ön nélkül nem tudja igényelni. A BAR lista azonban nem jelent kizáró okot, ha csak CSOK-ot igényelnek és hitelt nem.

Livia szerint:

2019-02-04 - 13:40

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy aktiv KHR listás vagyok. Jelenleg itthon vagyok gyeden, a munlaviszonyom fennáll, de nem dolgozom. Hitel nélkül lehet igényelni a csokot úgy, hogy gyeden vagyok? Ha igen, akkor a szerződéskötés előtt vagy után kell elinditani a csok igénylést? 3 gyermekem van. Egyedülálló vagyok.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-11 - 10:34

Kedves Lívia!
Információink szerint a gyed ideje alatt is fennáll a TB jogviszony, ha korábbi munkaviszonya is fennáll. Így véleményünk szerint az OEP által kiadható Önnek a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Ez ügyben kérjük, keresse fel a területileg illetékes egészségbiztosítót.
Az adásvételi szerződésben már szerepeltetni szükséges a CSOK igénylést. A hitelintézet a vételár utolsó részeként folyósítja a CSOK-ot az eladó adásvétei szerződésben megadott számlaszámára.
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Gyula szerint:

2019-01-12 - 21:44

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, abban a helyzetben ha már megvásároltuk az ingatlant és van egy pici gyermekünk, akkor jár-e a támogatás? Házastársak vagyunk, de én már túl a 40. éven, feleségem még csak 27. Egy vidéki (Szalkszentmártoni) vályog ház.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 09:48

Kedves Gyula!
Már megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Mariann szerint:

2018-11-09 - 08:53

Értem. Esetleg arra van lehetőség, hogy Édesapám vesz fel jelzáloghitelt arra a házra, ami a mi nevünkön lesz csok vásárlással?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 11:22

Kedves Mariann!
Ha Édesapja venné fel a hitelt, akkor is be kellene vonni Önöket a hitelügyletbe a tulajdonjog miatt, ahol a negatív KHR információ szintén kizáró ok lenne. Esetleg másik ingatlanra tudna felvenni Édesapja szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ha ez megoldható, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!

Mariann szerint:

2018-11-08 - 17:28

Üdvözlöm.
Használt lakást szeretnénk vásárolni, 3 gyerekre. Aktív KHR listások vagyunk párommal. Jelzáloghitelt tudunk felvenni, ha van tiszta adóstárs?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 08:46

Kedves Mariann!
Aktív KHR esetén sajnos adóstárs bevonásával sem lehetséges a hitelfelvétel. Ez esetben csak a gyermekek után járó támogatás igénybevételére van lehetőség, ha a vételár kiegyenlítéséhez szükséges további összeg más forrásból finanszírozható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések