Utóbb született gyermekünk után igényelhetünk CSOK-ot, ha új lakást építettünk?

Tisztelt Cím!

2016-ban építettünk új lakást, és ahhoz hitelt is igényeltünk. A hitelfelvétellel egyszerre nem nyújtottunk be igényt a CSOK-ra, később még a használatbavételi engedély kiadása előtt, és a hitel teljes összegének folyósítása előtt szerettünk volna vállalni két gyereket és arra a megelőlegezett CSOK-ot. Akkor a Bank a kérelmünket elutasította. 2016-ban a lakásra megkaptuk a használatbavételi engedélyt. 2017 februárjában megszületett gyermekünk.

Kérdésem az lenne, utólagosan igényelhetjük-e a már megszületett gyermekre a CSOK-ot, melyet a fennálló hitelünkbe szeretnénk
betörleszteni.

Válaszukat várva,
köszönettel.
Gy.-né

Kedves Asszonyom!

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) számú, jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében új lakás vásárlása, illetve építése esetén nincs lehetőség utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére. Utóbb született gyermek utáni támogatás kizárólag használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez felvett lakáshitel csökkentésére vehető igénybe.

Az új lakásszerzéshez igényelhető CSOK rendelet azonban kimondja, hogy 2016. január 1-jén vagy azt követően benyújtott, majd elutasított kérelmek esetén – amennyiben az építkezés magas készültségi fokára hivatkozással került elutasításra a kérelem – az igénylő a hitelintézethez intézett nyilatkozat benyújtásával kérheti kérelmének ismételt elbírálását. 2016. december 31.-ig ugyanis a támogatás a már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető volt. E rendelkezés abban az esetben is érvényesíthető, ha a lakáscél időközben megvalósult. (2017. január elsejétől azonban a családi otthonteremtési kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető.)

Az, hogy az Önök CSOK kérelmét a túlkészültség miatt utasították el vagy sem, leveléből nem derül ki, ám ezt a bank írásbeli elutasító határozata tartalmazza. Amennyiben igen, javasoljuk, hogy az ügyben az érintett hitelintézetet keressék fel. Á


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések