Milyen igazolások szükségesek, ha nagykorú gyermek után igénylünk CSOK-ot?

Milyen igazolások szükségesek, ha nagykorú gyermek után igénylünk CSOK-ot?

Szép napot kívánok!

Segítséget szeretnék kérni az ÚJ CSOK 2018. februári változással kapcsoltban, melyben már 25. éves korig is igénybe lehet venni egy gyermekre a CSOK-ot, és nem kitétel a tanulmány.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

4 éve élünk együtt a párommal és van egy közös gyermekünk. Neki előző kapcsolatából van két gyermeke, akik közül az egyik már 18 éves. A felbomlott élettársi kapcsolat után bírósági határozatban közös felügyelet mellett egyeztek meg úgy, hogy a gyermekek az anyjuknál vannak. A családi pótlékot és a családi adókedvezményt az édesanya veszi igénybe. Páromnak így már 3 gyermeke van, de lényegében mindenfajta plusz juttatás kapcsán mondhatni, hogy 1. Tervezünk még egy közös gyermeket, aki neki már a 4. lesz. Szeretnénk igénybe venni a nagykorú gyermek segítségével a CSOK-ot.

Így az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mi a teendő? Nagykorú gyermek elhelyezéséről gondolom már nem fog semmilyen bíróság/ügyvéd dönteni.
Elegendő, ha nyilatkozatot tesz, hogy az apjánál fog élni, illetve oda lesz lakcím szerint bejelentkezni? Ezt azért is kérdezem, mert olvasgatva a megjelent eddigi változásokat, például nagykorúnál már nem is írja elő a rendelet az életvitelszerű CSOKos ingatlanban való tartózkodást.

Mi a véleményük ebben az ügyben?
Köszönöm előre is a válaszukat!
Evelin

Kedves Evelin!

A gyermek 25 éves koráig történő CSOK igénylés lehetősége – melynek nem feltétele, hogy az eltartott gyermek iskolai tanulmányokat folytasson – 2016. szeptember 16.-tól él, ez nem 2018-as változás.

A támogatás az igénylővel közös háztartásban élő, eltartott gyermek után vehető igénybe. Nagykorú gyermek esetén valóban nem szükséges a gyermekelhelyezést igazolni, azonban feltétel, hogy a gyermek Önökkel közös háztartásban éljen már a CSOK kérelem benyújtásakor is. Az igénylővel közös állandó lakcímet a gyermek lakcímkártyájával szükséges igazolni.

A jogosultság további feltételeként a folyósítását követő 90 napon belül a lakcímkártya bemutatásával igazolni kell a hitelintézet számára, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt új lakás mindazon személyek lakóhelye akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt. Ezt követően valóban nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a nagykorú gyermek elköltözik.

Utolsó módosítás: 2018. március 13. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések