Csak több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén fogadható el használati megállapodás CSOK igényléshez?

Üdvözlöm!

Szeretnék választ kapni az alábbi, barátnőmet érintő helyzetre:

Használt lakás: cca. 50 nm-es örökölt ingatlan, 2 testvér a tulajdonos jelenleg (50-50%). Az egyik testvér lánya (egyedülálló, egy gyerekkel) lakáshelyzetét úgy szeretné megoldani, hogy a nagybácsi tulajdonrészét megveszi. Anyja kész az ő 50 %-os tulajdoni hányadára használati megállapodást kötni, így az egész lakásnak a használata biztosított lesz a nagybácsi tulajdonrészének megszerzésével.

A cikkben szerepel az alábbi, CSOK igénybevétel egyik feltételeként, hogy:

"CSOK osztatlan közös tulajdonú használt lakás vásárlásához használati megállapodással:
Osztatlan közös tulajdonú használt lakóingatlan vásárlásához is igényelhető a CSOK, ha a használati megállapodás alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga fennáll."

Kérdésem: ebben az esetben 600.000 Ft összegben CSOK támogatásra jogosult lesz-e az egyedülálló édesanya?

Előre is köszönöm szépen válaszát: Erzsébet

Kedves Erzsébet!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek – jelen esetben az egyedülálló, egy gyermekes édesanya – szerezhetnek tulajdont.

A használati megállapodással történő CSOK igénylés több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén működhet, ha a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan használati megállapodás alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn. Az Ön által vázolt eset azonban ettől eltérő. A hangsúly a több lakáson van. Jelen esetben nem több, hanem egy lakásról van szó, így használati megállapodás nem fogadható el a CSOK igényléshez.

A kedvezmény igénybevételére sajnos akkor sem lenne lehetőség adott esetben, ha az egyedülálló édesanya a teljes, 1/1 lakástulajdont vásárolná meg, ugyanis a közeli hozzátartozótól (szülő) történő lakásvásárláshoz a CSOK nem vehető igénybe. Adott ingatlan vonatkozásában tehát nem lehet jogosult az 1 gyermek után igényelhető kedvezményre az egyedülálló édesanya.

A nagybácsitól történő tulajdonrész kivásárláshoz legfeljebb lakáshitel igényelhető, meghatározott feltételekkel. Amennyiben a hitellehetőség is érdekli az érintettet, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Dóra szerint:

2020-05-08 - 16:14

Tisztelt Szakértő!
A férjem és az én nevemen van egy telek, amin van egy családi ház, a sajátunk, a telek ( ami nem osztható ketté), végét viszont szeretnénk eladni a sógornőméknek, akik CSOK+hitellel szeretnének építeni rá.
Ügyvéd által kötöttünk már ráépítési megállapodást.
A kérdésünk az lenne, hogy ez a megállapodás elegendő lesz a Csok+ hitel felvételéhez?
Köszönettel:
D.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-08 - 16:46

Kedves Dóra!
Ha sógornője tulajdonrészt szerez a telekben, akkor úgynevezett Használati megállapodással nyílhat lehetőség CSOK és hitel felvételére. Mindenekelőtt azonban a területileg illetékes építési hatóságnál kell egyeztetni, hogy a helyi rendezési terv milyen további ingatlan építését teszi lehetővé adott területen. Amennyiben van lehetőség az igényeiknek megfelelő lakóház építésére, úgy a további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.
Amennyiben fenti kérdést sikerül leegyeztetni, bővebb információk ismeretében Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Zsolt szerint:

2018-04-26 - 17:52

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: igénybe lehet-e venni a csok 10+10 támogatást egy új építésű generációs családi házra, amiben két, egymástól független lakás található? A lakások külön tulajdonban lennének és mindkettőre vonatkozna külön-külön a csok igénylés.
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 06:09

Kedves Zsolt!
Ahhoz, hogy pontos választ tudjunk adni, bővebb információkra lenne szükség. Kérdés, hogy új építésű lakás vásárlásáról vagy építéséről van-e szó, illetve vásárlás esetén magánszemély vagy gazdálkodó szervezet a tulajdonos, stb.
Az új lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről ITT olvashat, az új lakásépítésre vonatkozó előírásokat IDE kattintva tekintheti meg.

Mária szerint:

2018-02-28 - 22:58

T. Hitelnet!
Az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Két teljesen önálló /mindenben külön álló itt a költségeket értem, telekelhatárolásokat/ osztatlan tulajdonban élünk, ami két tulajdonos nevén is van. A kérdésem az lenne, hogy ha az egyik tulajdonos gyermeke kibővíteni szeretné a lakrészt – ami már meg is történt – használatbavétel is megvan.
ŐK UTÓLAG KAPHATNAK-E CSOK-OT? Tulajdoni részük nincs.
Válaszukat várva, tisztelettel M.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 05:19

Kedves Mária!
A CSOK már megvalósult bővítés esetén nem vehető igénybe. Továbbá a CSOK csak olyan lakóingatlan bővítéséhez vehető igénybe, melyben a támogatott személyeknek együttesen legalább 50% tulajdonrészük van.

Márta szerint:

2017-10-23 - 13:37

Üdvözlöm.
Van egy telek, melyben két ház van, mindkettő külön helyrajzi számon szerepel, plusz a harmadik helyrajzi szám a közös udvar.
Kérdésem az lenne, hogy csok /600.000 Ft/ igényléséhez kell-e használati megállapodás a külön helyrajzi számú közös udvar használatáról?
Én megvásároltam az egyik házat, de most a takarékszövetkezet kér tőlem egy ügyvéd által készített használati megosztást. Addig nem bírálják el a csokot.
Kérdem, hogy ez így rendben van?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-23 - 15:37

Kedves Márta!
Véleményünk szerint szükséges a használati megállapodás a közös udvar miatt.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések