Csak regisztrált élettársak igényelhetik a CSOK-ot?

Tisztelt Szakértő!

4 éve elváltam, gyermekeim nálam laknak, a jogerős bírósági ítélet alapján közös felügyelettel és az anya mindenkori lakóhelyén. Lakcímkártyán mi hárman, az élettársam, a gyermekeim és én ugyanazon a címen szerepelünk (tartózkodási helyként – albérlet), az állandó lakcímük a gyerekeknek jelenleg az apa címe, de nekem is, mert nincsen saját lakástulajdonom. Az élettársam állandó lakcíme a szülei háza.

Együtt veszem igénybe a CSOKot az élettársammal, együtt veszünk fel hitelt (használt lakás) és a ház közös tulajdon lesz.

– Aláírásnál (csok igénylőlap) ez szerepel az élettárs neve alatt: az igénylő élettársakként, úgyis mint a gyermekek törvényes képviselője. A gyermekeknek azáltal törvényes képviselője lesz, hogy ő az élettársam? A gyermekek apjának ehhez nem kellene hozzájárulni?
– Regisztrált élettársaknak kellene lennünk?
– A TB jogviszony igazolása mindkettőnktől kell?
– Szükséges erkölcsi bizonyítvány?
– Nem lesz probléma a lakcímekkel (elég a tartózkodási hely?)

Köszönöm előre is!
Márti

Kedves Márti!

CSOK igénybevételénél nem jelent problémát a tartózkodási hely, de az élettársként történő igénylés miatt párja lakcímkártyáján is szerepelnie kellene közös címként az Önök tartózkodási helyének. Élettársak (házastársak) kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra. A jogosultságnak nem feltétele a regisztrált élettársi kapcsolat. Az élettársi kapcsolatról és annak fennállásáról a CSOK kérelemben szükséges nyilatkozniuk. További feltétel, hogy mindketten tulajdonrészt szerezzenek a CSOK igénybevételével vásárolt lakásban.

A legalább 180 napos TB jogviszony fennállását elegendő egyikük részéről igazolni.

2018. március 15-től történő CSOK igénylés esetén nem szükséges benyújtani erkölcsi bizonyítványt. Továbbra is feltétel azonban, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét a vonatkozó kormányrendelet 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt bíróság nem állapította meg, vagy büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a CSOK igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
A büntetlen előéletről a kérelem benyújtásakor büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban szükséges nyilatkozni, amely nyilatkozathoz csatolni kell az igénylő írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy a hatósági bizonyítványban foglalt személyes adatokat a hitelintézet és a járási hivatal a CSOK-ra való jogosultsága megállapításának céljából és időtartamára kezelje.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2018. május 10. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Dani szerint:

2019-02-06 - 10:38

Tisztelt szakértő!
Párommal bejegyzett élettársi viszonyban vagyunk, együtt lakunk, egy lakcímen.
Van lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot előre bevállalt gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-12 - 13:38

Kedves Dani!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető a CSOK. Bejegyzett élettársi kapcsolat esetén megelőlegező CSOK igénylésére sajnos nincs lehetőség.

Maja szerint:

2018-11-20 - 14:25

Üdvözlöm.
Párommal nem vagyunk házasok, bejegyzett élettársi kapcsolatunk sincs. 3 éve élünk együtt. Használt lakást szeretnénk vásárolni. 2 gyerekünk van (1 közös, 1 pedig előző kapcsolatomból.) Szeretnènk még 2 gyereket, igy kihasználni a csok összegét, ami 2 millió 700 ezer Ft.
Csak házasságban kaphatjuk meg ezt a csok összeget előre vállalt 2 gyerekkel?
Vagy elég, hogy aláirjuk majd a bankban, hogy együtt élünk és egy lesz a lakcímünk?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:32

Kedves Maja!
Vállalt gyermek után igényelt CSOK-ra kizárólag házastársak lehetnek jogosultak. További feltétel, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések