Cég tulajdonában lévő új lakásra jár a 10+10M, ha a használatbavételi magánszemély nevére szól?

Tisztelt Szakértő!

Egy cégtulajdonos megvásárolt egy telket kb. másfél éve magánszemélyként és indított el rajta egy ikerházas építkezést. Közben megtaláltuk egymást, és kész házra, 10+10-es CSOK-kal kötöttük meg a szerződést, sőt az ikerház másik felét is így veszik meg. A CSOK miatt az ingatlant bevitte a cégbe az építtető hivatalos adásvételi szerződéssel, azonban az építési engedély az ő nevén maradt, mivel nem gondolta, hogy számíthat. A használatbavételi engedély már folyamatban van, de így mint magánszemély fogja megkapni az építtető, azonban erre a bank azt állítja, hogy így csak használt lakásos támogatás jár majd rá.

A rendeletben az új lakás definíciójánál ez szerepel:
“…amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben, természetes személy részére értékesítenek…”
Tehát épít VAGY építettet van benne, ami értelmezésem szerint, ha a cég tulajdonában van az ingatlan és ő építi, majd a számlát is a cég adja, meg kéne feleljen attól függetlenül, hogy véletlenül a cégtulajdonos nevére kerül a használatbavételi engedély.

Mi az Ön álláspontja a kérdésben?
Köszönöm!
Csaba

Kedves Csaba!

Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, ezért állást foglalni abban a kérdésben, hogy a leírtak alapján jogosultak lehetnek-e a 10+0 milliós támogatásra vagy sem, sajnos nem tudunk. Gyakorlati tapasztalatunk azonban az, ha egy új tulajdonos megvásárol egy félkész építkezést, akkor az építési engedélyt is át kell íratni a nevére. Ettől eltérő eljárással még nem találkoztunk.

Amit javasolni tudunk az, hogy forduljon a területileg illetékes járási hivatalhoz, aki illetékes a családi otthonteremtési kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapításában elutasított támogatási kérelmek esetén.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csaba szerint:

2017-03-30 - 22:29

Üdv, a fenti címemről március 21-én tettem fel egy CSOK kérdést, azonban választ még mindig nem kaptam, csak a levelet, hogy ha lesz válasz, kapok értesítést. Csak érdeklődni szeretnék, hogy várhatom-e még a választ, mert közben látom, hogy másnak már válaszoltak a fórumban, így talán az enyém elkeveredett. Bár azt is el tudom képzelni, hogy mivel elég problémás a kérdés, nem sikerült még utána járni.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-30 - 22:32

Kedves Csaba!
Kérdését március 21.-én megválaszoltuk, amit fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések