Milyen típusú hozzáépítés esetén vehető igénybe az emelt összegű CSOK? - Hitelnet.hu

Milyen típusú hozzáépítés esetén vehető igénybe az emelt összegű CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 30. szerda

Tisztelt szakértők!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy van-e olyan alapterületi határ hozzáépítés esetében, amikor igénybe vehető lenne az új lakóházhoz járó támogatás (akár 3 gyermek – 10M Ft.)? Egy kisebb házhoz tervezünk minimum 140 m2 hasznos alapterületet hozzáépíteni plusz 90 m2 emeleti szint ráépítést.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Tehát a kérdésem az lenne, hogy van-e mód jogosulttá válni a 10M Ft-os támogatásra, ha 3 gyermekünk van és nem szeretnénk lebontani a meglevő házat?

Ha csak az emeleti ráépítést (90 m2) vennénk alapul és a meglevő alsó szintünktől teljesen függetlenül használható lakásként alakítanánk ki a felső szintet, azaz létrejön 2 önálló külön egység (egy a meglevő alsó szint és a másik, az újonnan ráépülő felső szint), akkor ebben az esetben jogosultak lehetnénk?

Válaszukat várva,
Köszönettel: László

Kedves László!

A bővítésre igényelhető CSOK-kal kapcsolatban a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás abban az esetben minősül új építésnek, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, amely megfelel a lakással kapcsolatban előírt egyéb feltételeknek is.

E rendelkezés értelmezésével kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium még 2016-ban – a rendelet megjelenését követően – kifejtette álláspontját, miszerint: a fent leírtak szó szerinti értelmezése alapján a két új! utalás azon esetre vonatkozik a gyakorlatban, ha egy társasház tetőterét építik be új lakások kialakításával. Azaz ezek alapján az egylakásos lakóház tetőtér beépítése, illetve emeletráépítése – amennyiben külön külső bejáratot hoznak is létre, teljes külön lakóegységként társasházzá alakítva is, mindenféle kapcsolat nélküliség ellenére, mivel ott nem jön létre két új lakás, csak egy! – nem minősül új lakás építésének, csak legfeljebb a meglévő lakás bővítésének.

Fentiekből következően sajnos nem tudják igénybe venni az emeletráépítéssel kialakításra kerülő új lakásra az emelt összegű családi otthonteremtési kedvezményt. A 10 milliós támogatás adott telken egy új, önálló lakás – ami nem tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel valósul meg – létrehozásával lenne elérhető, amennyiben a további, rendeletben előírt feltételek is teljesülnek. Elsődleges kérdés azonban az, hogy a helyi rendezési terv alapján milyen lehetőségek vannak adott telken a további építkezésre.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Irma szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Olyan kérdésem van, hogy van egy családi ház, ami 2 szoba, konyha, fürdőből, kis nappaliból áll. Mi szeretnénk úgy épülni, hogy ezt egy konyha, szoba, fürdőnél lezárnánk és ehhez épülnénk hozzá 3 szoba, konyha, fürdőt, nappalit.
  Lehetséges-e csak a 10 milliót igényelni 3 gyerek után? Önerőnk 1,5 millió.
  Remélem el tud igazodni.
  Választ köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Irma!
   Arról, hogy milyen új lakás építéséhez vehető igénybe a CSOK, milyen feltételeknek kell megfelel magának a lakásnak, IDE kattintva tájékozódhat. A területileg illetékes építési hatóságnál tud utánajárna annak, hogy adott telken milyen lehetőségek vannak további, új lakás építésére. Amennyiben ez működik, úgy a költségvetés alapján határozható meg, hogy milyen finanszírozás mellett valósulhat meg az építkezés. Amennyiben a CSOK és az önerő összege fedezi a teljes bekerülési költséget, úgy hitel nélkül is lehet építkezni. Véleményünk szerint azonban 1,5 millió Ft önerőből és a 10 milliós támogatásból nem lehet felépíteni egy új lakást. Konkrét tájékoztatást a konkrét információk ismeretében tudnánk adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket