Mekkora tulajdoni hányad szükséges CSOK-os bővítéshez? - Hitelnet.hu

Mekkora tulajdoni hányad szükséges CSOK-os bővítéshez?

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy a csok-ot házunk bővítésére szeretnénk majd igényelni. Mire lehet fordítani? Ezzel kapcsolatban úgy értesültem, hogy nyílászáróra pl. nem lehet. (plusz 2 szobát szeretnénk) 2 gyermekünk van (7 hónaposak, ikrek). Az ingatlanunknak 3 tulajdonosa van, 1/5-öd rész a 3. (Sajnos a földek mennyisége miatt kellett így.) Sok helyen olvastam, hogy fele-fele kell. Ez így van?

Nem vagyunk a párommal házasok, a lakcímünk megegyezik és ugye az ingatlan amire fel szeretnénk venni az összeget. Mindenképpen házassági anyakönyvi kivonat kell hozzá?

Valamint legyen szíves még segíteni, ismerve a tényeinket, hogy mi szükséges még hozzá, esetleg milyen problémába ütkozhetünk még a leírtakból kifolyólag, amiről nincsen tudomásom.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát/segítségét.
(Elnézést kérek, hogy hosszú lett:))
Üdvözlettel: Barbara

Kedves Barbara!

A CSOK bővítésre igényelhető. Bővítés alatt értjük egyrészt:
a) a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenységet, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is, valamint
b) az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakást akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

Ha tehát Önök legalább egy szobát hozzáépítenek a meglévő épülethez, az már bővítésnek minősül. A hozzáépítési munkálatok finanszírozásához igénybe vehető a támogatás. A hozzáépítésre kerülő szobák nyílászáróinak költségét szintén tartalmazhatja a költségvetés. Ennek finanszírozása is megoldható tehát CSOK-ból. A ház többi helyiségének nyílzászáró cseréjéhez azonban valóban nem használható fel a támogatás. Arról, hogy milyen tételeket tartalmazhat a bővítési költségvetés és milyen egyéb jogosultsági feltételeknek kell megfelelni, IDE kattintva tájékozódhat.

Ami a tulajdoni hányadra vonatkozó előírást illeti, az a lényeg, hogy a bővítendő ingatlanban házastársával/élettársával együttesen legalább 50% tulajdoni hányaduk legyen. Haszonélvezeti jog nem terhelheti az ingatlant. 3. fél részéről az 1/5 tulajdonrész tehát nem probléma. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén elfogadható az élettársi kapcsolat is, nem feltétel a házasság.

A bővítéshez szükséges speciális dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. Azt, hogy melyek az igényléshez szükésges általános dokumentumok, IDE kattintva ismerheti meg.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Amennyiben a bővítéshez kölcsönt is szeretnének felvenni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önöknek! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. április 09. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések