Mekkora költségvetés szükséges, ha az 1,43M Ft-os CSOK-ot szeretnénk megkapni bővítéshez?

Tisztelt Hitelnet,

tetőtér-beépítéssel kapcsolatban kérdezném Önöket. Nem önálló lakás jönne létre, hanem csak bővítenénk a meglévőt (vagyis épp most vesszük meg, de ahogy megjönnek az engedélyek, be is építenénk a tetőteret), és

– az egyik kérdésünk az lenne, hogy az 1.430.000 HUF támogatás eléréséhez jól számolom, hogy nagyjából 4.085.000 HUF-nak kell lennie a bank által elfogadott költségvetésnek, és 2.860.000 HUF-ot kell számlával leigazolnunk?

– a számlával igazolt bekerülési költségbe mi kerülhet bele? Konkrétan az lenne a kérdésünk, hogy a kazáncsere belefér-e? A meglévő kazán ugyanis nem bír el a tetőtérrel is, ráadásul korszerűtlen is. Kondenzációs kazánt szeretnénk és ennek a cseréje, terveztetése, kiépítése (kémény bélelés…) belekerülhetnek-e a bekerülési költségbe?

A 256/2011. (XII.6.) kormányrendelet szerint a
“2. bekerülési költség: a következő kiadásoknak ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakat nem tartalmazó, lakásra jutó hányada:
a) a lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek és központi berendezéseinek építési költségei”
Ezek alapján gondolnánk úgy, hogy a kazáncsere beszámítható.

Válaszukat előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Attila

Kedves Attila!

Ami az 1.430.000 Ft összegű CSOK igénybevételéhez szükséges költségvetést illeti, ez az összeg valóban hozzávetőlegesen 4.085.000 Ft bekerülési költség esetén érhető el. Ennek az összegnek a 70%-át kell számlával igazolni, ami 2.860.000 Ft és ennek az 50% lehet a CSOK összege, vagyis 1.430.000 Ft.

Bővítés esetén a február 11.-től hatályos CSOK rendelet alapján meghatározott bekerülési költséget tartalmazhatja a benyújtott költségvetés:

Bekerülési költségnek minősül a ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyat nem tartalmazó alábbi költség:
a) a bővítés érdekében a lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek, tároló helyiségeinek – ide nem értve a különálló épületben megvalósuló tüzelőanyag-tárolót, a lomkamrát – és központi berendezéseinek építési költsége -,
b) a lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés – ideértve a használatbavétel tudomásulvételét – és a műszaki ellenőrzés költsége,
c) a bővítéshez szükséges földmunka elvégzésének költségei,
d) a bővítés megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek.

A rendelet konkrét felsorolást nem tartalmaz arról, hogy fentieken belül milyen tételeket tartalmazhat a költségvetés. Érdemes azonban belevenni a költségvetésbe a kazánt is, de annak eflogadásáról a hitelintézet dönt és ha úgy ítéli meg, hogy a kazáncsere a bővítéssel összefüggésben történik, akkor elfogadják, ha független attól, akkor nem, mert az már felújítás, korszerűsítés.

Utolsó módosítás: 2016. február 25. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zoltán szerint:

2016-07-27 - 18:08

Üdvözlöm!
A ház bővítésére igényelnénk a csok-ot.
Az lenne a kérdésem, hogy a kivitelezés számlája 5, vagy 27% áfa tartalmúnak kell lenni. Melyik fogadható el bővítésre?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-28 - 08:18

Kedves Zoltán!
Információink szerint ez esetben a számla 27% ÁFA tartalmú.

Péter szerint:

2016-07-03 - 21:56

Tisztelt Hitelnet!
Most szeretnénk vásárolni egy 63 m2 alapterületű házat, aminek a tetőterében szeretnénk kialakítani két szobát. Van-e lehetőség a Csok-ot valamilyen formában felhasználni a tervünkhöz? Két gyermekünk van, mekkora összeggel számolhatunk?
Válaszukat előre is köszönöm.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-04 - 06:15

Kedves Péter!
A CSOK a használt lakóház vásárlásához és szobával történő bővítéséhez egyaránt igényelhető. A támogatás összege két gyermek után mindkét esetben 1.430.000 Ft, ám bővítés esetén a kedvezmény összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 35%-át. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. A bővítés esetén előírt további feltételeket ITT olvashatja, a vásárlás esetén támasztott követelményekről IDE kattintva tájékozódhat.

Rózsa szerint:

2016-03-02 - 16:42

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy a CSOK-ot felvehetjük-e galéria beépítésre? 2 gyermek van itthon, 13-16 évesek. Kérem nézzen utána.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 17:14

Kedves Rózsa!
A CSOK meglévő épületrész átalakítására – így galéria beépítésére – sajnos nem vehető igénybe.

Pali szerint:

2016-03-01 - 06:14

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy három gyermek esetén a 10 milliós vissza nem térítendő támogatást szeretnénk igénybe venni. A már meglévő kertes házunk tetejére építenék egy új lakást!
Mik Ennek a feltételei? Lehetséges?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-01 - 11:26

Kedves Pali!
Fenti esetben a 10 milliós támogatás sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebb információt ITT talál.
A tetőtér beépítéséhez a bővítés esetén adható támogatási összeg lehet elérhető. Erről IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések