Így változott a CSOK lakásbővítés esetén 2018. március 15-től! - Hitelnet.hu

Így változott a CSOK lakásbővítés esetén 2018. március 15-től!

Utolsó módosítás: 2018. április 05. csütörtök

2018 március 15.-től hatályos a módosított CSOK rendelet, amely a lakásbővítésre igényelhető támogatás több lényeges pontján is pozitív irányban változtatott. Kiemelendő a CSOK számítás módja, ami által nagyobb összegű kedvezmény érhető el, továbbá a kedvezmény most már akkor is igényelhető – a korábbi szabályozással ellentétben – ha a támogatott személy elkezdte a bővítési munkálatokat. Jöjjenek a részletek!

CSOK akár a teljes bekerülési költségre

Március 15. előtti szabályozás értelmében a CSOK összege nem haladhatta meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Számlával a költségvetés legalább 70%-át kellett igazolni – ahogy most is – de ennek az összegnek csupán az 50%-a lehetett a CSOK. Most a 100%-a igénybe vehető, természetesen tekintettel a gyermekszám alapján járó maximális támogatási összegre. (A gyermekszám alapján járó támogatás összege NEM emelkedett!)

Mit jelent számokban a változás?

Mutatjuk konkrét példán:

2018 március 15. előtt:

Az igénylők 3 gyermek után 2.200.000 Ft összegű CSOK-ra jogosultak. A bővítésről szóló költségvetésük – melyet a hitelintézet elfogadott – 3.000.000 Ft, melynek 70%-át szükséges számlával igazolni, ami 2.100.000 Ft. A CSOK összege a számlával igazolt bekerülési költség maximum 50%-a lehetett, vagyis 1.050.000 Ft. Mivel a számlabenyújtás alapján számított összeg alacsonyabb, mint a 3 gyermek után járó összeg, ezért az alacsonyabb, 1.050.000 Ft összegű CSOK-ra lehettek jogosultak a támogatott személyek, így a gyermekszám alapján adható támogatás több mint felét elveszítették

2018 március 15. után:

Az igénylők 3 gyermek után ugyanúgy 2.200.000 Ft összegű CSOK-ra jogosultak. A bővítésről szóló költségvetésük – melyet a hitelintézet elfogadott – 3.000.000 Ft, melynek 70%-át igazolják számlával, ami 2.100.000 Ft. A CSOK összege elérheti akár a teljes bekerülési költséget, ha ez a gyermekszám alapján is lehetséges. Mivel a gyermekszám alapján meghatározott felső korlát adott esetben 2,2M Ft, ezért 3M Ft-os költségvetés esetén is ez az összeg igényelhető, ami jelen példában duplája a korábban igénybe vehető összegnek.

CSOK összegének meghatározása korábban igénybe vett támogatás esetén

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vett igénybe. Ebben az esetben a CSOKból nem kell levonni a korábban kapott támogatás összegét.

Mit jelent számokban a változás?

Példa:

Az igénylők korábban új lakásépítéshez 2 gyermek után 2.400.000 Ft összegű szocpolt kaptak. Megszületett a 3 gyermekük, aki után egy szobával történő bővítéshez szerették volna igényelni a támogatást.

2018 március 15. előtt:

A 3 gyermek után járó 2,2M Ft-ból le kellett vonni a korábban kapott 2,4M Ft-ot, így CSOK különbözet igénybevételére már nem volt lehetőségük.

2018 március 15. után:

A bővítés iránti CSOK kérelmüket az igénylők csak 3. gyermekük után nyújtják be, aki után még nem vettek igénybe támogatást. Mivel két nagyobb gyermekük után nem igénylik a kedvezményt, ezért az utánuk kapott szocpol összegével sem kell csökkenteni a CSOK összegét, vagyis jogosultak lehetnek az 1 gyermek után járó 600.000 Ft-ra.

CSOK folyamatban lévő bővítés esetén is

Már megkezdett bővítés esetén is igényelhető a CSOK a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre, a gyermekszám alapján adható támogatás összegéig. Korábban kizárta a jogosultságot, ha az igénylő a CSOK iránti kérelem benyújtása előtt megkezdte a bővítési munkálatokat.

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése

Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek további lakástulajdonnal. (Az 5 éven belül eladott lakás árának beforgatására vonatkozó kötelezettség azonban továbbra is megmaradt!)

Adminisztratív terhek csökkentése

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Bevezetésre került a nyilatkozati elv, vagyis a támogatott személyeknek nem kell benyújtaniuk az alábbi dokumentumokat:

 • erkölcsi bizonyítvány
 • nemleges adóigazolás
 • házassági anyakönyvi kivonat
 • jogerős bírósági ítélet elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • gyámhatóság engedélyező határozata örökbefogadás esetén
 • gyámhatóság kirendelő határozata gyámság fennállása esetén
 • gyermek adóigazolványa
 • oktatási intézmény igazolása arról, hogy az igénylő közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója
 • orvos szakértői szerv igazolása megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Fenti dokumentumok helyett elegendő, ha az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik az abban foglalt feltételek teljesüléséről, vagyis

 • a büntetlen előéletről
 • a köztartozásmentességről
 • a házastársi kapcsolatról
 • elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • az örökbefogadásról
 • a gyámság fennállásáról
 • az igénylő közép vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulói jogviszonyáról
 • a megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Az igénylő választhat, hogy nyilatkozatot tesz vagy továbbra is benyújtja a jogszabályi feltétel alátámasztására szolgáló dokumentumokat. Nyilatkozattétel esetén a nyilatkozatok valódiságtartalmát az állami adóhatóság (NAV) ellenőrzi!

CSOK kérelem benyújtásának határideje
 • Építésiengedély-köteles bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően,
 • Egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően

szükséges benyújtani a támogatás iránti kérelmet.

Gyorsabb bírálati idő

A hitelintézeteknek a CSOK kérelmet lakásbővítés esetén 60 napon belül el kell bírálniuk.

Hasznos alapterület fogalmának pontosítása

A hasznos alapterület az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet szerint számított helyiségek hasznos alapterületének összege, melyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők.

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege:

a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;

További CSOK kérdése van?

Amennyiben további kérdése merült fel a bővítésre igényelhető CSOK-kal kapcsolatban, kérdezze online Szakértőinket! Ha szeretné megismerni a használt lakás bővítése esetén elérhető legkedvezőbb hiteleket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online bővítési hitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Irodáinkban  a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Janos szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2 gyerek után lakásbővítésre is igénybe tudom-e venni a csok-ot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   A CSOK 2 gyermek után is igényelhető lakásbővítés esetén, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek. Ezeket IDE kattintva ismerheti meg.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink