Igényelhető a CSOK (szocpol), ha már elkezdtük beépíteni a tetőteret? - Hitelnet.hu

Igényelhető a CSOK (szocpol), ha már elkezdtük beépíteni a tetőteret?

Tisztelt Szakértő!

Bonyolult a helyzetünk, szeretnénk mi is igényelni szocpolt 2015-ben, ha lehetséges.

Feltételeink:
Házastársak vagyunk, két kicsi gyerekünk van. 2013-ban elkezdtük a tetőtér beépítést, azonban az anyagiak hiánya miatt félbemaradt. Tulajdonképpen a tető kész, de nincsenek szobák, falak, stb. semmi. Ezt szeretnénk befejezni, lehetőleg a támogatás igénybevételével. A saját ingatlanunkon kívül (sajátunknak fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai) férjemnek öröklésből van 1/2 ingatlan tulajdona, amin édesanyjának van haszonélvezeti joga. Nekem pedig 1/8-ad van édesanyám lakásából, amiben ő lakik, már nagyon régen (kb. 30 éve) apukám ajándékozta nekem. Férjem idén tölti a 40-et, de ha jól értelmeztem, a meglévő gyerekek esetén nincs korhatár.

Jogosultak vagyunk a támogatásra a fentiek alapján?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Via

Kedves Via!

A július 1-től hatályos kormányrendelet, mely lehetővé teszi lakásbővítés, tetőtér-beépítés esetén a Családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igénybevételét, rögzíti, hogy csak a kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítési munkálatok esetén lehet jogosult a a CSOK-ra. Ennek értelmében a 2013-ban megkezdett tetőtér-beépítés további munkálataihoz véleményünk szerint nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó támogatást. (A 40 éves életkor valóban nem jelentene akadályt, mivel meglévő gyermekek után igényelnék a támogatást.)

A bővítési munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitelt, ezen belül is piaci kamatozású kölcsönt vehetnének fel. Államilag támogatott bővítési hitel igénylésénél szintén feltétel, hogy a támogatott hitel iránti kérelem benyújtásakor még meg nem kezdett munkálatokhoz kérhető. A hiteligényléshez érvényes bővítési engedéllyel kell rendelkezni és költségvetést kell benyújtani a tetőtér-beépítés költségeiről. A kölcsönt szakaszosan, készültségi foknak megfelelően folyósítja a bank. A ház bővítést követő értékétől függően akár a tetőtér-beépítés hátralevő teljes költsége felvehető hitelként.

A piaci kamatozású lakáshiteleket forint alapon nyújtják a bankok, viszonylag hosszú, akár 30 éves futamidővel is. Azt, hogy az Önöknek szükséges összeg után mennyit kellene havonta fizetni a választott futamidőre, online kalkulátorunk segítségével számolhatja ki. Igény esetén Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot is. Ehhez online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése szükséges.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2015. január 29. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ádám szerint:

2016-05-10 - 13:50

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnénk, hogy külföldi munkaviszonnyal utólag is igénybe vehetnénk-e a CSOK-ot lakásbővítésre, ha még nincs használatbavételi engedély? Nyáron elutasították kérelmünket, mivel külföldön dolgozok, a feleségem pedig utánam van biztosítva. Így önerővel és hitel segítségével megkezdtük a bővítést, 42 m2-rel bővítjük meglévő ingatlanunkat, mely 102 m2-es lesz. A bővítés kb.70%-nál tart. 2 gyerekünk van, én pedig megszakítás nélkül 3 éve dolgozok külföldön.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Ádám

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 14:01

Kedves Ádám!
Bővítéshez abban az esetben igényelhető a CSOK, ha a bővítési munkálatok még nem kezdődtek el. Továbbá jelenleg is érvényes az az előírás, miszerint CSOK igénylés esetén legalább az egyik félnek a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Judit szerint:

2016-01-29 - 12:16

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jogosultak vagyunk CSOK-ra?
Lakóépületünkhöz a melléképület hozzá van építve. A melléképület úgy van kialakítva (meg van emelve a falazat), hogy alkalmas legyen tetőtéri beépítésre, lakószoba kialakítására (Kb.: 20 m2-nyi terület). Jelenlegi készenléti állapota: tető van rajta, ablakok beépítve, főépületből lépcső vezet fel, mely ajtóval van lezárva. 3 kiskorú gyermekünk van, és egyikükre sem vettünk igénybe támogatást. A melléképület régi építésű, még a meglévő palatetőt is le kellene cserélni a kialakítandó szoba lakhatóvá tételéhez.
Kérdés: Jogosult vagyok-e, és ha igen, milyen mértékű támogatásra?
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-24 - 09:53

Kedves Judit!
A leírtak alapján már elkezdett bővítésről van szó – ablakok beépítve – s ez esetben a CSOK véleményünk szerint nem igényelhető.

Marika szerint:

2015-08-16 - 13:47

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jogosultak vagyunk a CSOk-ra?
A bővítendő lakóépülethez hozzá volt építve melléképület (pajta és istálló). Az építési tervben szerepelt ezek lebontása. Ezt lebontottuk. Magához a lakóépülethez nem nyúltunk hozzá. Helyükre szeretnénk építeni egy szobát és egy nappalit, ezzel bővítenénk a meglévő lakóépületet.
Kérdésem: Az építkezés még nem kezdődött meg, csak bontás volt. Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra? (Jelenleg 37 hetes terhes vagyok.)
Köszönettel: Marika

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-19 - 08:46

Kedves Marika!
Mivel magát a bővítési munkálatokat nem kezdték meg, ezért véleményünk szerint jogosultak lehetnek a támogatásra.

Attila szerint:

2015-07-22 - 23:51

CSOK-ot szeretnék igénybe venni. Van építési engedély, tervrajz. Az alapok és a szerelőbeton már két éve elkészült a pince állapot megóvása miatt. A tájékoztatóban olvasom, hogy csak a benyújtást követően megkezdett munkálatokra igényelhető a támogatás. Az alap miatt igényelhetem a támogatást, vagy csak a további munkálatokra, vagy semmire!
Köszönettel: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-23 - 00:08

Kedves Attila!
A vonatkozó kormányrendelet alapján úgy véljük, hogy mivel a bővítési munkálatokat már elkezdték, a támogatást nem tudják igénybe venni.

Tóthné Szabadi Bernadett szerint:

2015-06-23 - 14:19

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődnénk, hogy tetőtér beépítéshez igénybe tudnánk-e venni a CSOK-ot?
Van egy családi házunk, aminek fele-fele arányban vagyunk a tulajdonosai. Tavaly lecseréltük a tetőt és azt szeretnénk beépíteni. Mostani hasznos alapterületünk 100 m2 körül van, amiben 2 lakószoba van. A tetőtérben is ki tudnánk alakítani két szobát. Férjem 44 éves, én 39. Van három kiskorú gyermekünk 7,9,11 évesek.
Köszönettel: Betti

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-23 - 16:37

Kedves Bernadett!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek a CSOK-ra, mivel úgy véljük, a tetőcsere nem minősül megkezdett bővítésnek.

Tünde szerint:

2015-02-20 - 21:58

Tisztelt Tanácsadó!
Szeretnénk a párommal házat vásárolni – illetve elcserélni jelenlegi lakásunkat ráfizetéssel. Az eddigiek alapján számomra úgy tűnik, hogy csere esetén nem vehető igénybe a szocpol, viszont bővítésre igen, így ez után érdeklődnék, ugyanis a vásárolni kívánt ház tetőterének beépítését a korábbi tulaj megkezdte, azonban csak a tető megemeléséig és egy teraszajtó berakásáig jutott. Mi teljesen új (és más) tervek alapján szeretnénk beépíteni a teret. A kérdésem így az volna, hogy az új tervvel volna lehetőségünk szocpolt (CSOk-ot) és hitelt igényelni?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-22 - 13:17

Kedves Tünde!
A CSOK lakáscsere esetén is elérhető lesz 2015. július 1. után. A támogatás összege és az igénylés feltételei azonosak a lakásvásárlás esetén elérhető kedvezmény összegével és feltételeivel, kivéve, hogy lakáscsere esetén az igénylő tulajdonában lehet a csereszerződés tárgyát képező lakás.
Arra a kérdésre, hogy új tervek alapján jogosultak lehetnek-e a CSOK-ra bővítés esetén, akkor tudunk válaszolni, ha ismert lesz a hitelintézetek ilyen esetre vonatkozó eljárási rendje.

Albert szerint:

2015-02-09 - 22:21

Köszönöm!

Albert szerint:

2015-02-08 - 23:01

Tisztelt Hitelnet.hu!
Tetőtér beépítéssel szeretnénk bővíteni családi házunkat, mely jelenleg 78 m2 hasznos alapterületű. 2 kicsi gyermekünk van, a bővítéssel 23 m2-el nőne meg a hasznos alapterület (1.9 m feletti). A kérdésem az, hogy az igénybe vehető támogatás kiszámításánál a jelenlegi, vagy a bővítéssel elérni kívánt alapterületet kell-e figyelembe venni?
Köszönettel,
Üdv: Albert

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-09 - 13:49

Kedves Albert!
A CSOK összegének kiszámításánál a bővítést követő hasznos alapterület a meghatározó.

György szerint:

2015-02-05 - 21:08

Mindketten 40 év felettiek vagyunk. 2008-ban vettünk fel hitelt, akkor kezdtünk építkezni. A 45 nm meglevő lakáshoz földszint + tetőtér. Földszintre csak ideglenes lakhatási van. A tetőtérhez nincs lakhatási engedély, csak szerkezetkész.
Három gyermekem van, 2009-ben, 2011-ben, 2014-ben születtek. Szocpolt nem előlegeztek meg.
Meg szeretném kérdezni, hogy utólag lehet-e kérni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-06 - 22:41

Kedves György!
A július 1-től hatályos CSOK rendelet értelmében a kedvezmény nem igényelhető ahhoz a bővítéshez, melynek munkálatait a CSOK kérelem benyújtása előtt elkezdték.

Eszter szerint:

2015-02-03 - 14:53

Párommal közös gyerkőcöt vállalunk a közeljövőben. Nekem az előző kapcsolatomból született 2 gyermekem, utánuk ezt a lehetőséget nem vettem igénybe. Párom szülői házban tetőtér beépítést 6 éve kezdeményezte. Testvérét kifizetve, személyi kölcsönt vett fel erre. Közjegyzői papír készült a hagyatékról mármint, hogy a lakás tulajdona rá száll. Most szeretnénk bővíteni, korszerűsíteni. Tanácsot kérnék, hogy miként tudnánk a gyerekek után ezt igénybe venni, illetve jelen helyzetben mik a lehetőségek!
Nagyon szépen köszönöm!
Üdv.: Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-03 - 20:54

Kedves Eszter!
A gyermekek utáni kedvezmény (CSOK) 2015. július 1. után lesz elérhető, de a vonatkozó rendelet szerint csak abban az esetben vehető igénybe, ha a bővítési munkálatokat a CSOK kérelem benyújtásának időpontja előtt nem kezdték el. Ha a tetőtér-beépítés munkálatai már 6 éve elkezdődtek, akkor véleményünk szerint nem igényelhető a támogatás. További feltétel, hogy a bővítendő lakóingatlanban – házastársak, élettársak esetén – mindkét fél rendelkezzen tulajdoni hányaddal.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések