Ennyi számla szükséges a CSOK-hoz bővítés esetén! - Hitelnet.hu

Ennyi számla szükséges a CSOK-hoz bővítés esetén!

Utolsó módosítás: 2018. május 25. péntek

A CSOK rendelet 2018 márciusi módosításával a gyermekszám alapján meghatározott CSOK összege ugyan nem módosult, a bővítés esetén, számlabenyújtás alapján számított támogatási összeg azonban változott. Ehhez kapcsolódóan most azt mutatjuk meg konkrét számokkal, hogyan alakul a számlabemutatási kötelezettség a gyermekszám és a bővítés bekerülési költsége alapján együttesen meghatározott támogatási összeg esetén.

CSOK rendelet változása bővítés esetén

A CSOK rendelet korábbi előírása – miszerint a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át – 2018. március 15-től hatályát vesztette. Az új rendelkezés értelmében a CSOK már a számlával igazolt bekerülési költség 100%-áig, de legfeljebb a gyermekszám alapján adható legmagasabb támogatási összeg erejéig vehető igénybe.

CSOK összege bővítés esetén

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege

 • a) egy gyermek esetén 600 000 Ft,
 • b) két gyermek esetén 1 430 000 Ft,
 • c) három gyermek esetén 2 200 000 Ft,
 • d) négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 Ft. 

Számlabenyújtási kötelezettség

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személy vállalja, hogy lakás bővítése esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

Példa I.

Ha tehát van egy 3 milliós bekerülési költségű bővítésünk, melyhez 2 gyermek után szeretnénk igénybe venni az 1.430.000 Ft összegű CSOK-ot, akkor – fentiek alapján – a 3 millió forint 70%-át kell számlával igazolnunk, ami 2.100.000 Ft.

Példa II.

De mi az eljárás akkor, ha a bővítés költségvetése 1.500.000 Ft és ugyanúgy 2 gyermek után az adható legmagasabb, vagyis 1.430.000 Ft-os támogatást szeretnénk igénybe venni?

Mekkora összegről kell ez esetben számlát bemutatni?

1.500.000 Ft bekerülési költség esetén annak 70%-a 1.050.000 Ft, ami azonban kisebb összeg, mint a két gyermek után adható legmagasabb támogatási összeg.

Kérdés: ebben az esetben eleget teszünk a számlabemutatási kötelezettségnek akkor, ha csak a költségvetés 70%-áról nyújtunk be számlát, jóllehet a támogatás összege ennél nagyobb vagy a számlabenyújtási kötelezettség ez esetben legalább a támogatás összegére vonatkozik?

Szakmai állásfoglalás

Amennyiben a támogatott személy a két gyermeke után adható legmagasabb összeget, vagyis 1.430.000 Ft-ot szeretne igénybe venni, akkor 1.430.000 Ft összegben szükséges saját névre szóló, a hitelintézet által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költségekről szóló számlákat bemutatni, amely adott esetben 95,3%-os számlabemutatási kötelezettséget jelent. Hasonló esetben NEM elegendő tehát a 70%-os számlabenyújtási kötelezettségnek eleget tenni.

Ha példánkban az igénylő csak a rendelet által előírt minimális, 70%-os számlabemutatási kötelezettségének tud eleget tenni, akkor legfeljebb 1.050.000 Ft összegű CSOK-ra lehet jogosult.

Összegzés

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

 Lakásbővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni, ám amennyiben a támogatás összege meghaladja a költségvetés 70%-át, úgy a teljes támogatási összeget le kell fedni számlával.

Bővítésre vonatkozó CSOK feltételek változása

A CSOK rendelet bővítéssel összefüggő, 2018. március 15-től hatályos változásairól korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Amennyiben további kérdése lenne a támogatás jogosultsági feltételeivel kapcsolatban, tegye fel online Hitelszakértőnknek!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Anita szerint:

  Üdvözlöm!
  Tetőtér befejezéséhez igényelnénk a csokot 3 gyerekre! A költségvetés 70%-át kell ugyebár számlával igazolni, amit persze a bank elfogad!
  Kérdésem az lenne, hogy mi van abban az esetben, ha mondjuk a költségvetésnek nem tudja az ember a 70%-át számlával igazolni, csak mondjuk a 60%-át!? Akkor ebben az esetben semennyi összegre sem jogosult az illető?
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   Ebben az esetben sajnos nem lehet jogosult CSOK-ra az illető, kisebb összeg igénybevételére fenti esetben nincs lehetőség.

 • Gyöngyi szerint:

  Üdvözletem!
  Tanácsot, véleményt szeretnék kérni!
  Bővítünk, még a márc. 15. előtti feltételekkel!
  Papírok rendben, szerződés aláírva, az 50% önerő beépítve, sőt még picit több is, szerintünk kb. 60%-nál vagyunk.
  Ügyintéző váltás van a takarékban, emiatt nem tudjuk benyújtani a számláinkat, hogy kérjük az első folyósítást.
  Kérdés: Hányszor kell kötelezően szemléztetni? Folytathatjuk tovább saját pénzből, mert lassan itt a kivitelező, sehogy nem lenne meg addigra a kiutalás?!
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Kérdésére az érintett hitelintézet tudna pontos választ adni az ügylet további részleteinek ismeretében.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink