Az elvégzett bővítést igazolni kell használatbavételi engedéllyel? - Hitelnet.hu

Az elvégzett bővítést igazolni kell használatbavételi engedéllyel?

Üdvözlet!

Szeretném megkérdezni, hogy ha 2005-ben a bankon keresztül igényeltük meg a fél szocpolt, a harmadig gyerek után egy szoba bővítéssel, amihez meg volt az építési engedély, tervrajz, általunk leírt költségvetés. Ki is fizették az összeget, mi pedig megbővítettük a házat egy szobával. Ennek már 13 éve. Elváltam férjemtől, 2012-ben az ő fél házrészét megvettem, és kértük az Államkincstár beleegyezését, hogy ne keljen a férjem részét vissza fizetni, mert én maradtam a gyerekekkel a házban. Meg is adták az engedélyt a Magyar Állam javára bejegyzett jelzálog és elidegenítési és terhelési tilalom változatlan fenntartása mellett. Az enyém lett az egész ház 1/1 tulajdonnal.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Most el szeretném adni a házat és le szeretném töröltetni a szocpolt, a kölcsönt visszafizetni a banknak, viszont kiderült, hogy nincs átadva a szoba és a kincstár kéri a használatbavételi engedélyt, amit nem találunk sehol, a tervrajz, az építési engedély, fényképek, költségvetés, számlák, minden megvan, csak az nincs!
Mit lehet ilyenkor tenni?

Nem szeretnék visszafizetni semmit, mert megépült a szoba, ráköltöttük a pénzt. Lehetőség van-e a másik házra átvinni ezt az összeget, mert a lakásvásárlásnál viszont szeretnénk megigényelni a negyedik gyermekemre a félszocpolt vagy csokot, már nem is tudom, hogy nevezzem. És egyáltalán foglalkozik-e ezzel a bank, ahol megkötöttük a szerződést?

Nagyon köszönöm és várom válaszát!
Ági

Kedves Ági!

A támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartama a használatbavételi engedély kiadásától számított 10 év. A használatbavételi engedélyt be kell mutatni ahhoz, hogy meghatározható legyen, mikor töröltethető a félszocpol az ingatlanról. Ha még nem telt ez az időtartam, akkor a támogatás továbbvihető másik ingatlanra, de ezt is az Államkincstáron keresztül lehet intézni. A használatbavételi engedély bemutatása tehát szükséges a további ügyintézéshez.

Elképzelhető, hogy a munkálatok befejeztével nem kérték meg a használatbavételi engedélyt. Ebben az esetben az érintett építési hatósággal kellene felvenni elsődlegesen a kapcsolatot, majd ezt követően földmérő közreműködésével hivatalosan kérni a szoba feltüntetését az ingatlan-nyilvántartásban. Ezt mindenképpen meg kellene tenni, mert a lakáseladás során – ha a vevő esetleg kölcsönt vagy CSOK-ot is igénybe kíván venni – problémát fog jelenteni, ha a ház tényleges és ingatlan-nyilvántartásbeli státusza nincs összhangban.

Utolsó módosítás: 2018. április 12. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2018-04-13 - 18:22

Üdvözlet!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen dokumentumokkal indul a CSOK igénylése a bankban? Amiről tudomásom van, az a költségvetés terv, személyes okmányok, OEP igazolás.
A fent felsoroltakon kívül mit kell magammal vinnem még?
Leginkább az érdekelne, hogy a bővítésről az építési tervet és a helyi hatósági engedélyt már első lépésben vinnem kell, azaz a kérelem benyújtásakor már ott kell a zsebemben lenniük a költségvetés tervvel, OEP igazolással és a személyes okmányokkal együtt?
A tervezési költség része lesz a költségvetés tervnek, vagy azt teljesen önerőből kell finanszíroznunk az építész részére?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 03:52

Kedves Andrea!
Bővítés esetén a CSOK kérelem benyújtásához már szükség van minden, bővítéssel összefüggésben felmerülő dokumentumra (költségvetés, egyszerű bejelentés, tervdokumentáció, stb.).
A tervezés költségét tartalmazhatja a költségvetés, de azt önerőből szükséges finanszírozni, hiszen annak megléte nélkül a kérelem nem nyújtható be.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések