A bővítés ideje alatt is a CSOK-os házban kell laknunk? - Hitelnet.hu

A bővítés ideje alatt is a CSOK-os házban kell laknunk?

Utolsó módosítás: 2017. október 11. szerda

Tisztelt Hitelnet!

Én az iránt érdeklődnék, hogy a megvásárolandó ház felújításra, bővítésre szorul, amíg ez le nem zajlik is benne kell lakni?
Még annyi, hogy gáz nincs bevezetve és a víz (bevizsgált, ivóvíz) fúrt kúti.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Egy gyermek után igényelnénk a csok-ot.
Lehetséges-e ez így?

Tisztelettel.
Renáta

Kedves Renáta!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult. Információink szerint, ha a támogatott személy nem tudja igazolni, hogy a bővítendő lakás már a bővítést megelőzően lakóhelyéül szolgált, akkor a támogatás igénybevételére nem jogosult. Ellenben, ha a támogatás igénylését követően – a bővítési munkák miatt – átmenetileg nem tartózkodnak a támogatott lakásban, de be oda vannak bejelentkezve, az nem jelent problémát.

Fentiek alapján tehát a bővítésre vonatkozó CSOK kérelem benyújtása előtt állandó lakóhelyet kellene létesíteniük az ingatlanban oly módon, hogy oda állandó lakcímre bejelentkeznek. A kedvezményre való jogosultságukat tehát nem veszítik el azzal, ha a bővítési munkák ideje alatt ténylegesen nem ott laknak.

A jogosultság további feltétele, hogy a bővítendő lakás a kérelem benyújtásakor (és a banki értékbecslési szakvélemény elkészülésekor) eleget tegyen a „lakás” fogalmának és teljesítenie kell a lakhatás feltételeit.

Lakás fogalma a vonatkozó kormányrendelet alapján:
“a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;”

Nem előírás, hogy az ingatlanba be legyen vezetve a gáz és legyen közműves ivóvíz-szolgáltatás, de egyedi fűtési móddal rendelkeznie kell, továbbá közműves ivóvíz-szolgáltatás hiányában elfogadható a telken lévő ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút is.

A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink