Bővítésnél mire kell figyelnünk, hogy megkapjuk a CSOK-ot?

Kedves Hitelnet,

ha a vásárlásnál, ami most ősszel lesz, nem igényeljük meg a CSOK-ot, hanem majd csak tavasszal, amikor tetőteret építünk be, mire kell figyelnünk?
Az összes alapterületre fog számolni, vagy csak az újonnan beépítettre?

Ha van egy 65 nm-es és egy 45 nm-es ház a telken, teljesen különálló, és csak a 65 nm felett lesz koszorút tetőtér, akkor csak a főépület és annak a tetőterét fogja számolni? Csak mert ha a különálló épületet is beleveszi, akkor 160 nm felett lesz lehet. (Ez tudom függ attól, hogy a tetőtéren mekkora terület lesz 1,9 m belmagasság felett).

Van, amit már a vételnél úgy kell rendeznünk, hogy később CSOK lesz rá (például adásvételnél itt is 90% utalva legyen).

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Viktória

Kedves Viktória!
Lakásbővítés esetén a bővítést követő hasznos alapterületet veszik figyelembe a bankok a CSOK összegének megállapításánál. Ha tehát a 45 m2-es épület ugyanazon a helyrajzi számon szerepel és szintén lakóházként funkcionál, akkor véleményünk szerint annak hasznos alapterületét is figyelembe kellene venni a CSOK elbírálása során.

Mivel a hasznos alapterület így meghaladná a 160 m2-t, a következő lehet a megoldás: Az ingatlant úgynevezett Használati megosztással kellene megvásárolni, méghozzá oly módon, hogy a 65 m2-es, a későbbiekben bővítendő ingatlan az Önök nevére kerülne, a másik különálló ház pedig valamelyik családtag – például szülő – nevére. (Gyermek nevére nem kerülhet, mert az a későbbiekben kizárná a CSOK-ra való jogosultságot.) Használati megállapodást közös helyrajzi számon lévő ingatlanok vásárlása esetén szoktak készíttetni, mely tartalmazza, hogy melyik ingatlan kié. A megállapodást ügyvéd készíti. Így biztosan beleférnének a CSOK rendelet által megengedett 160 m2 hasznos alapterületbe. A bővítést követően pedig sor kerülhet arra, hogy a szülők ajándékozás útján átadják Önöknek a 45 m2-es ingatlant is.

CSOK-kal történő bővítés esetén a hitelintézeteknek nem kell vizsgálniuk azt, hogy az adott ingatlan vételára korábban milyen módon került kifizetésre (készpénzben vagy utalással).

Azzal azonban számolniuk kell, hogy bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege. Számlával a költségvetés legalább 70%-át kell igazolni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a költségvetés 35%-át kaphatják meg kedvezményként akkor is, ha a gyermekeik után járó CSOK összege ennél magasabb lenne. A bekerülési költség fennmaradó részét önerőből vagy hitelből lehet fedezni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

József szerint:

2016-01-31 - 16:49

Tisztelt Hitelnet!
Két gyermekünk van. 60 m2-es alapterületű ingatlanunk tetőtéri beépítésére igényelhetünk-e a CSOK támogatásból? A ház vásárlásánál 2002-ben igénybe vettük a szocpol támogatást mindkét gyermekre.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-25 - 14:36

Kedves József!
A jelenlegi szabályok szerint igényelhető, de a CSOK összegéből – ami bővítésnél 2 gyermek után 1.430.000 Ft – le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét. A feltételekről részletes leírást ITT olvashat.

Gábor szerint:

2016-01-27 - 17:10

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg 2 gyermekünk van, harmadik gyermekünk májusban születik, feleségemmel mindketten 35 évesek vagyunk.
Feleségem nevén nincs ingatlan, az én nevemen öröklés útján került (apai elhalálozás): 25%-os tulajdon vidéki házban, 50%-os tulajdon pesti lakásban (haszonélvezettel terhelt).
Egy harmadik ingatlanban lakunk, ami édesanyám nevén van. Ezt szeretnénk bővíteni 60 m2-ről kb. 105 m2-re.
A bővítés együtt jár a tetőszerkezet bontásával, új falak építésével, új fűtés kialakításával, ergó kivitelezéshez engedélyes terv szükséges. (Engedélyezés folyamatban van.)
Én szívesen lemondok akármelyik tulajdonrészemről (ajándékozással), illetve édesanyám szívesen nekünk ajándékozná a bővítendő házat.
Megillet-e bennünket a CSOK 10 millió Ft ennek a használt lakásnak a bővítéséhez?
Köszönettel:
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 17:16

Kedves Gábor!
A meglévő lakóház bővítéséhez nem igényelhető a 10 milliós CSOK. Ebben az esetben kisebb támogatási összegre lehetnek jogosultak, illetve további feltétel, hogy bővítendő lakóház az Önök nevén legyen, haszonélvezeti jog nem lehet rajta. Arról, hogy bővítés esetén jelenleg mely lakástulajdon nem kizáró ok CSOK igénylésnél, IDE kattintva tájékozódhat. Februárban várható egyébként, hogy a jelenlegi lakástulajdonra vonatkozó korlátozások is megszűnnek.
Arról, hogy mi minősül új lakásépítésnek tetőtér-beépítésnél, melyre a 10 milliós CSOK igényelhető, IDE kattintva tájékozódhat.

Tibor szerint:

2016-01-11 - 07:36

Tisztelt Hitelnet!
A fenti levezetést értettem Kedves Ferenc kérdezőtől. Matematikailag stimmel is a 35%. De ha a költségvetést mondjuk 100%-ban igazolom számlákkal, akkor nem 50%-ig lehet elmenni összegben? Vagyis a példánál maradva 3 Millió forintot igazolok számlával, akkor 1,5 Millió az 50%, vagyis az 1,3 Millió vehető ez esetben igénybe? Mert azt írták, hogy legalább 70%-ot kell igazolni, de akkor biztos lehet többet is és így változik a 35%…vagy mégsem értem…:(
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-19 - 07:29

Kedves Tibor!
A hatályos CSOK rendelet értelmében ha a támogatott személy a költségvetés 70-100% közötti számlabemutatást teljesít, akkor is a fentiek alapján számított összegre jogosult. Ha a különbözet a CSOK folyósítását követően merül fel, és a támogatott személy hitelintézettel kötött kölcsönszerződéssel rendelkezik, a különbözet a kölcsöntartozás csökkentésére használható fel.

N. Anita szerint:

2016-01-06 - 21:54

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg egy 95 m2 alapterületű családi házban élünk három kisgyermekünkkel. 8 éve építkezésnél igényeltük mindhárom gyerek után a szocpolt. Szeretnénk a tetőteret beépíteni.
Mi a feltétele annak, hány m2-es lakást kell kialakítanunk a tetőtérben, hogy jogosultak legyünk a 10 millió Ft és az eddig leigényelt szocpol különbözetére?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-01 - 15:16

Kedves Anita!
A különbözetre akkor lehetnek jogosultak, ha a tetőtérben teljesen önálló új lakást alakítanak ki, külön bejárattal, külön mérőórákkal és külön helyrajzi számra, ahol a használatbavételi engedély kiadását követő 10 évre lakóhelyet is létesítenek. Bővebb leírást minderről ITT talál.

Ériné Timi szerint:

2015-12-26 - 09:03

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 200 nm alapterületű házban lakunk 1 gyermekkel. Május hónapban ikergyermekek érkeznek hozzánk, azonban alapból 2 db kis méretű gyermekszoba lett kialakítva és szeretnénk bővíteni még egy pici, de különálló szobával a házat.
Van-e esélyünk arra, hogy bővítésre igénybe vehetjük a támogatást vagy a jelenlegi nm nagysága miatt ez egyből kizáró ok?
Válaszukat előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-05 - 11:21

Kedves Timi!
Az új CSOK rendelet nem határoz meg felső négyzetméter korlátot bővítés esetén, ezért véleményünk szerint jogosultak lehetnek a CSOK-ra, ha a jelenleg 200 m2 alapterületű házukat legalább egy 12 n2 hasznos alapterületű szobával bővítik és az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek. Az elérhető támogatási összegről és a további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Fontos kiemelni, hogy bővítésnél a CSOK összege nem haladhatja meg a költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át.

Sarolta szerint:

2015-12-17 - 12:11

Tisztelt Hitelnet!
A segítségüket szeretném kérni. Azt olvastam, hogy bővítésre CSOK-ot csak az vehet fel, aki a bővíteni kívánt ingatlanon kívül nem rendelkezik más ingatlan tulajdonnal. Nekem 1/4-ed részben van egy másik ingatlan a nevemen. Ez kizáró ok?
Üdvözlettel:
Sarolta

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-17 - 12:45

Kedves Sarolta!
A jogosultság attól függ, hogy milyen jogcímen szerezte az 1/4 tulajdonrészt. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Zsanett szerint:

2015-11-04 - 15:00

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a 90 m2-es családi házunk teraszát szeretnénk beépíteni, akkor van-e erre valamilyen lehetőség? Például a terasz lebontásával ez megoldható-e? Illetve ha igen, akkor azt egy új tervrajzon be kell mutatni, hogy csökkent a hasznos alapterület és ezáltal már beépíthetővé válik az adott terület?
Köszönettel várom válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-05 - 11:40

Kedves Zsanett!
Csak akkor minősülne bővítésnek, ha a szoba hozzáépítése előtt a teraszt teljesen lebontanák, s ennek az állapotnak megfelelő tervdokumentációt nyújtanának be.

Sántáné Zsikla Melinda szerint:

2015-10-29 - 13:00

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy CSOK-ot szeretnénk igényelni lakásbővítésre. Egy garázst alakítanánk szobává.
A kérdésem, hogy le kell-e bontani a már meglévő garázst, vagy elég ha korszerűsítjük?
Csak a falak állnak és van egy kis tető felette.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-29 - 15:04

Kedves Melinda!
Meglévő épületrész átalakítására a CSOK nem vehető igénybe. Ha teljesen lebontják a garázst és a CSOK kérelem benyújtása után újonnan építik hozzá a szobát, akkor jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Veress Judit szerint:

2015-10-29 - 02:44

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha most vásárolok egy lakóházat, melynek a hasznos alapterülete az elő-értékbecslés szerint 19 nm (valószínűleg a cserépkályhával fűtött nappalit vették csak hasznos alapterületnek) és később kiépítenénk a gázfűtést, valamint a jelenlegi tetőtér egyik szobáját bővítenénk oly módon, hogy az erkélyt beépítjük hozzá, akkor ezáltal jogosult lennék a CSOK-ra? Mivel, az én értelmezésemben, az átalakítással a fűthető/hasznos alapterület növekedne, tulajdonképpen az egész tetőtér területével.
Egyéb információk: egyedülálló anya vagyok, 2 gyerekkel. A ház “F” energetikai besorolást kapott. Javaslatként meghatározták, hogy a gázfűtés bevezetésével és a ház szigetelésével elérné a “B” energetikát (bár van a házon szigetelés jelenleg is).
Bővítésnél egyébként számít az energetikai besorolás?
Várom válaszukat!
Köszönettel:
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-29 - 14:48

Kedves Judit!
Lakásvásárlásnál a lakás aktuális állapota a meghatározó, így a leírt állapotú lakás vásárlásához a CSOK nem igényelhető. Vagy másik, legalább 50 m2 hasznos alapterületű, komfortos lakás vásárlásához vagy fenti ingatlan megszerzése után a bővítéshez lenne igényelhető a kedvezmény.

Vermesné Bartha Annamária szerint:

2015-09-16 - 13:09

Tisztelt Hitelnet,
Érdeklődni szeretnék, hogy igaz-e az állítás, miszerint egyedülálló szülők is megigényelhetik a CSOK-ot?
Lakásbővítés céljából venném igénybe. Következő kérdésem az utolsó gondolathoz kapcsolódik, a lakásbővítésbe beletartozik a lakásfelújítás is? (persze ezalatt egy komolyabb felújítást értek)
Köszönöm, hogy olvasta levelemet!

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-16 - 13:44

Kedves Annamária!
Egyedülálló szülők is jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.
Felújításra a támogatás nem jár. Bővítés esetén feltétel, hogy a lakóingatlan legalább egy szobával bővüljön, vagy hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés által.

Hermann Ferenc szerint:

2015-09-06 - 07:35

Kedves Hitelnet!
Szeretném a CSOK-ot igényelni, 2 gyermekünk van, 90 nm alapterületű a ház, tetőteret építenénk be! Kell hozzá önerő, és ha igen, mennyi?
A zárójeles, ezen része nekem nem nagyon világos:
(a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege. Számlával a költségvetés legalább 70%-át kell igazolni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a költségvetés 35%-át kaphatják meg kedvezményként akkor is, ha a gyermekeik után járó CSOK összege ennél magasabb lenne.)
Válaszát előre is köszönöm:
Ferenc

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-06 - 07:59

Kedves Ferenc!
A megadott adatok alapján a bővítéshez 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lehetnek jogosultak. A CSOK összegét azonban az is befolyásolja, hogy mekkora összegről fog szólni a költségvetésük.
Konkrét példán nézve, ha a költségvetés (melyet a hitelintézet is jóváhagy) 3 millió forintról szól, akkor a támogatás összegének meghatározása az alábbiak szerint történik: a 3 millió forintnak a 70%-át kell számlával igazolniuk, ami 2,1 millió forint, s ennek az 50%-a lehet maximum a CSOK összege, vagyis 1.050.000 Ft. Így a gyermekek száma, a hasznos alapterület és energetikai minősítés alapján igénybe vehető 1,3 millió forint helyett ténylegesen 1.050.000 Ft összegű támogatást kaphatnak. Ebben az esetben 1.950.000 Ft saját erő szükséges a bővítéshez, amit hitel formájában is felvehetnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések