Bővítésnél befolyásolja a CSOK összegét, hogy hozzáépítünk vagy a tetőteret építjük be?

Tisztelt Hitelnet!

2003-ban vásároltunk egy házat a feleségemmel, 2 gyereket előre bevállalva. A támogatást és a hitelt is megkaptuk, a gyerekek 2005-ben és 2007-ban meg is születtek. Az akkori szabályok szerint 2 400 000 Ft támogatást kaptunk. 2011-ben megszületett a harmadik gyerekünk, aki után még nem kértünk semmiféle támogatást.

A gyerekek nőnek, így már kicsi a 80 m2-es ház, ezért szeretnénk azt kibővíteni legalább 2 szobával és fürdőszobával. A ház egy szintes, lehetőség szerint ezen a szinten építenénk hozzá, de a tetőtér beépítését sem zárjuk ki.

Van-e különbség a kétféle bővítés között a támogatás összegében?
Ha esetleg több több pénzt igényelhetünk a bővítéshez, mint annak a költsége, akkor a fennmaradó résszel lehet csökkenteni a meglévő lakáshitelünket?
Ha szeretnénk napelemes rendszert is telepíteni a bővítéskor, az belefér a támogatható körbe?

A híreket olvasva elég ellentmondásosak az információk, ezért kérem a profik segítségét.
Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Karesz

Kedves Karesz!

A CSOK összege független attól, hogy vízszintes (hozzáépítés) vagy függőleges (tetőtér-beépítés) irányban történik a bővítés. Lényeg, hogy legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával növekedjen az alapterület. Ugyanakkor bővítés esetén nem jár a CSOK – gyermekszám és a bővítés által elért alapterület alapján számolt – teljes összege. A vonatkozó rendelet értelmében a CSOK összege bővítés esetén nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. Számlával a költségvetés 70%-át kell igazolni és ennek maximum az 50%-a lehet a CSOK. Viszont mivel Önök 2 gyermekük után már igénybe vették a szocpolt, ezért bővítés során 1 gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra, ami 600.000 Ft, s ennek igénybevételéhez a költségvetésnek legalább 1.715.000 Ft-ról kell szólni, amiből 1.200.000 Ft-ot kell számlával igazolni. Ha a költségvetésnek nem a 70%-át, hanem 100%-át számlával igazolják, akkor a különbözet (jelen esetben: kb. 257.000 Ft) fennálló lakáshitel törlesztésére fordítható.

Más a helyzet, ha a tetőtérben különálló, külön bejáratú, valamennyi lakófunkcióval és külön mérőórákkal ellátott, önálló helyrajzi számmal rendelkező lakást hoznak létre, ami legalább 60 m2 hasznos alapterületű. Ebben az esetben a tetőtér-beépítés új lakásépítésnek minősül és a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözete igényelhető. A jogosultság feltétele, hogy ebben a lakásban létesítsenek lakóhelyet a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom idejére. Minderről további részletes leírást ITT olvashat.

Mivel a 3. gyermekük után még nem vettek igénybe támogatást, másik lehetőség az utóbb született gyermek utáni szocpol igénybevétele, amely a fennálló hiteltörlesztés csökkentésére fordítható. Összege megegyezik a szerződéskötéskor érvényes 3. gyermek után járó összeggel, ami 2003-ban 1.100.000 Ft volt. Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

B.Ákos szerint:

2016-02-21 - 01:44

Tisztelt Hitelnet!

Ezt írják:

“Más a helyzet, ha a tetőtérben különálló, külön bejáratú, valamennyi lakófunkcióval és külön mérőórákkal ellátott, önálló helyrajzi számmal rendelkező lakást hoznak létre, ami legalább 60 m2 hasznos alapterületű. ”

Mi vízszintesen szeretnénk a házunkhoz hozzáépíteni egy “különálló, külön bejáratú, valamennyi lakófunkcióval és külön mérőórákkal ellátott, önálló helyrajzi számmal rendelkező lakást (60m2)”. Önök szerint ebben az esetben is ugyanazok a szabályok vonatkoznak a 10milliós támogatásra, mintha függőlegesen felfelé építkeznénk?

Köszönettel,
B.Ákos

Hitelnet szerint:

2016-02-22 - 14:41

Kedves Ákos!

A 10 millió Forintos CSOK-nak feltétele, hogy legalább 90 m2 alapterületű lakás kerüljön felépítésre, a 60 m2 kevés lesz. Egyébként véleményünk szerint a többi feltétel megegyezik.

Ákos szerint:

2016-02-22 - 15:11

Nagyon köszönöm a válaszukat! A 90 m2 az egylakásos épületekre vonatkozó elvárás, ebben az épületben viszont két lakás lenne. (Az egyik a már most is meglévő, a másik pedig a felépítendő új lakás.) Önök szerint a hozzáépítendő új rész különálló új épületnek minősülne majd? Vagy mi indokolná a 90 m2-es elvárást? (Az emeletráépítésnél is elég a 60 m2, jól tudom?)
Köszönettel.
Ákos

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 11:59

Kedves Ákos!
Információink szerint, ha sorház vagy ikerház jön létre az új lakásépítés által, akkor elegendő a 60 m2, ha különálló lakóház, akkor 90 m2 szükséges.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések