Bővítésnél a szobák alapterülete összeadható?

Tisztelt Hitelnet!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy társasházi lakásom felett lévő tetőteret beépítettem két lányomnak. Két szoba, előtér, fürdő, WC. Építési engedély köteles volt, megkaptuk már a használatbavételit is júniusban.

Az értékbecslő utolsó helyszíni szemléjénél felmérte a szobákat (mert az eredeti tervtől eltértünk – nem "V" alakban, hanem derékszögben lett a két szoba bejárata (előtér hasznára)). Hiába lett két szoba (12,5 – 13 nm) a hasznos alapterület csak 5,5-6 nm. Az eredeti tervrajzon megvolt a 8 nm, de sajnos a szigetelés miatt ez nem valósult meg, ami elkerülte mindenki figyelmét! A jogszabály ugye előírja, hogy legalább egy lakószobával – ami minimum 8 nm – kell bővítenem. Nem hogy a maradék 300 000 Ft-ot nem folyósítja, hanem az eddig folyósított 1,1 millió forintot is visszaköveteli az Otp Bank.

Az lenne a kérdésem, hogy a fennmaradó "haszontalan" négyzetmétert, vagy a két szoba hasznos alapterületét nem lehet-e összeadni. Igazságtalannak tartom, hogy emiatt ne fogadnák el, mivel ezt a pénzt erre költöttem a hitelükkel együtt (az értékbecslő is látta, mivel pénzhiány miatt háromszor is kihívtam). Ha tudom, hogy nem kaphatom meg, akkor neki sem állok!

Előre is köszönöm segítségüket!
István

Kedves István!

A hatályos, bővítésre vonatkozó 17/2016. (II.10.) kormányrendelet értelmében lakásbővítésének minősül:
a) a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is,
b) emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

A bővítésre vonatkozó CSOK feltételekről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

A leírtak alapján úgy véljük, hogy a kedvezményre való jogosultsághoz létre kell jönnie legalább egy olyan szobának, aminek a hasznos alapterülete eléri a 8 négyzetmétert. A két külön szoba nem teljesíti ezt a feltételt, alapterületük sajnos nem adható össze.

Esetleg azt lehetne tenni – amennyiben lehetséges – hogy a két szobát egybenyitják, így az értékbecslő helyszíni szemléjekor teljesülne a hasznos alapterületre vonatkozó előírás.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Írisz szerint:

2019-01-02 - 22:29

Jó napot.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2016-ban került a nevemre a ház.
Lehet így is igényelni bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 14:11

Kedves Írisz!
Amennyiben a bővítésre vonatkozó feltételek teljesülnek, úgy 2016-ban szerzett ház bővítéséhez is igénybe vehető a CSOK. A feltétlekről IDE kattintva tájékozódhat.

István szerint:

2018-11-29 - 15:44

Köszönöm gyors válaszukat! Akkor így lesz 1.1 millió állami támogatásból 1.2 millió hitel!
Ön szerint érdemes más úton elindulni (kérelem a MÁK-hoz vagy a Kormányhivatalhoz?)
Köszönettel: István

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 10:18

Kedves István!
A területileg illetékes járási hivatalnál lehetne érdeklődni, hogy fenti esetben valóban visszafizetési kötelezettségük keletkezik-e.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések