Bővítésnél a bővített rész vagy az egész ház alapterülete alapján számítják a CSOK összegét?

Tisztelt Hitelnet!

Férjem ajándékba kapott egy 65 nm-es házat; melyben most élünk. Ez természetesen ügyvéd által történt. Van egy kislányunk és szeretnénk még egy babát. Mindketten határozatlan munkaviszonnyal rendelkezünk; közalkalmazottak vagyunk; 31 és 32 évesek. Szeretnénk bővíteni a házat egy szobával; nappalis konyhával; kamrával. És ha belefér, toldanánk még a fürdőszobához.

Kérdésem az lenne, hogy mennyi pénzre számíthatunk a szocpolból? Néztem a táblázatot, de nem tudom, hogy bővítésnél a hozzátoldott vagy az egész ház négyzetméterét veszik alapul? Kb. a meglévő 65 négyzetméter mellé; 60 négyzetméter kerülne bővítésre. A jelenlegi 65 négyzetméter összkomfortos; c osztályú.

A nevemen van egy külterületi tanya; ez probléma lehet? Illetve az, hogy csak a férjem neven van a ház, amit bővítenénk? És még van egy utolsó kérdés. Ha sikerülhet a szocpol, utána mi a teendő? Például bővítési terv? Ez kb. mennyibe kerül, stb.

Köszönöm előre a segítséget és várom válaszukat!
Tisztelettel.
Csilla

Kedves Csilla!

Lakásbővítésnél a bővített résszel együtt kapott hasznos alapterületet kell figyelembe venni a támogatás összegének kiszámításakor. A leírtak alapján tehát 125 négyzetméter hasznos alapterületű lenne az ingatlan a bővítést követően. Ez esetben két gyermek után 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lennének jogosultak, amennyiben az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

A jogosultság vizsgálatánál nem jelent problémát az Ön nevén lévő külterületi tanya, mivel az nem minősül lakástulajdonnak. A bővítendő házzal szemben viszont elvárás, hogy házastársak vagy élettársak által történő igénylésnél mindkét fél rendelkezzen tulajdoni hányaddal a bővíteni kívánt lakóingatlanban már a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában. Nem feltétel azonban az 50-50%-os tulajdoni arány.

A szocpolkérelemhez már mellékelni kell a jogerős bővítési engedélyt a hozzátartozó tervdokumentációval és költségvetéssel együtt. A munkálatokat viszont csak akkor lehet megkezdeni, ha a kedvezmény iránti kérelmet már benyújtották. A támogatást a hitelintézetek készültségi foknak megfelelően, szakaszosan folyósítják akkor, ha a saját erő már felhasználásra került.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Edit szerint:

2017-01-25 - 18:02

Az érdekelne, hogy egy szobával (30 m2) szeretnénk bővíteni házunkat. Milyen engedély szükséges hozzá? Másik kérdésem az lenne, a kivitelezéshez feltétlen szükséges kívülálló vagy családilag is felépíthetjük? A bővítésre semmilyen támogatást nem igényeltünk, önerőből szeretnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-26 - 17:14

Kedves Edit!
A bővítéshez szükséges engedélyről a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek tájékoztatást adni.
CSOK igénybevételével történő bővítés esetén az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa az építési munkálatokat végző, továbbá − ha az építési munkálatokat gazdálkodó szervezet végzi − az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal.
A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni.
A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

tilcsi szerint:

2016-02-25 - 18:53

Tisztelt Hitelnet!
60 nm-es házunkat szeretnénk bővíteni 2 szobával meg egy fürdőszobával. 2 gyermekünk van, nekünk mennyi szocpol járna a bővítésre?
Köszönöm előre a segítséget és várom válaszukat!
Tisztelettel.
Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 22:30

Kedves Anikó!
Lakásbővítésre 2 gyermek után 1.430.000 Ft CSOK igényelhető tekintettel arra az előírásra, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 35%-át. A további feltételekről IDE kattintva olvashat.

Attila szerint:

2016-02-03 - 08:07

Jelenleg egy 75 m2-es házban élünk két gyermekünkkel. Már régóta tervezzük, hogy bővítjük a házat, idén bele is kezdenénk. Nem egyértelmű számomra, hogy kb. 45m2 bővítés esetén milyen mértékű támogatást tudunk igénybe venni, vagyis 75+45 m2-re kell nézni a CSOK ide vonatkozó összegét vagy csak 45 m2-re?
Várom válaszukat!
Köszönettel,
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 08:09

Kedves Attila!
Bővítésnél a bővítést követő hasznos alapterület alapján kerül meghatározásra a CSOK összege. A bővítéssel kapcsolatban további információkat ITT talál.

Éva szerint:

2015-05-17 - 00:14

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló, két gyermekes anya vagyok. Jelenlegi lakásomat szeretném eladni, és utána kicsit nagyobbat vásárolni. Társasházban, használtat, és valószínűleg nem A vagy B energiaosztályút. A jelenlegi lakás árát biztosan fel fogom használni, nem is lesz elég a nagyobbra. Jól értem-e, hogy a CSOK alapösszegét két gyermek után én is igényelhetem, és a lakóépület biztonságosságáról sem kell hatósági igazolvány (csak egylakásos házaknál)? A lakóépület kora használt lakások esetén mindegy, csak az az elvárás, hogy a lakás legalább komfortos legyen, vagy ezekre is vonatkozik a 2008. utáni építés, mint feltétel?
Válaszát előre is köszönöm.
Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-17 - 14:04

Kedves Éva!
Igen, a leírtak alapján Ön is jogosult lehet CSOK-ra július 1. után, ha használt lakást vásárol. Társasházi lakások esetében nem kell hatósági bizonyítványt benyújtani akkor sem, ha annak energetikai minősítése “C” kategóriánál kedvezőtlenebb. Az épület kora mindegy, nem elvárás, hogy 2008. július 1. utáni építésű legyen.
Az igénylés további feltételeit IDE kattintva olvashatja.

Attila szerint:

2015-05-06 - 13:37

Van egy D kategóriás családi házunk, mely 80 m2 (hasznos). Szeretnénk a tetőteret beépíteni, ami kb. 40 m2-rel (hasznos) növelné a méretet. Milyen CSOK kategória vonatkozik ránk? + kiskorú gyermekünk is van.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 07:54

Kedves Attila!
120 m2 hasznos alapterület, “D” energiaosztály esetén a CSOK alapösszege vehető igénybe, ami 1 gyermek után 600.000 Ft. Továbbá egylakásos lakóépületek (például családi ház) esetén, amennyiben “C” kategóriánál kedvezőtlenebb az energiaosztály, akkor a jogosultsághoz a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt kell benyújtani arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Anikó szerint:

2015-03-15 - 23:31

Tisztelt Hitelnet!
Családi házunkat 7 évvel ezelőtt építettük, melyhez akkoriban 2 gyermekre járó szocpolt vettünk igénybe. Iker gyermekeink már 6 évesek, és most tervezünk 3. gyermeket. Szeretnénk emiatt a meglévő fedett teraszt szobává beépíteni, és új teraszt kialakítani. Kérdésem, hogy jár-e nekünk bővítési támogatás? Mekkora összegre számíthatunk (hány gyerek után, A+ esetén)? Mikor igényelhetjük ezt legkorábban? Szükséges-e építési engedély az igényléshez? Az igénylés után azonnal megkezdhetőek az építési munkálatok? Van minimum alapterület, amivel bővülnie kell a háznak?
Köszönöm válaszukat előre is!
Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-16 - 12:57

Kedves Anikó!
Mivel a meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek, ezért a fedezett terasz lakószobává alakításához és új terasz építéséhez a CSOK nem vehető igénybe. A támogatásra akkor lehetnek jogosultak, ha a meglévő házhoz hozzáépítenek új szobát (8 m2) vagy beépítik a tetőteret.
Amennyiben házasok és 40 éve alattiak lesznek a CSOK kérelem benyújtásakor, akkor 3 gyermek után lehetnek jogosultak a kedvezményre. Ennek összege függ attól, hogy a bővítés után mennyi lesz a ház hasznos alapterülete. A konkrét támogatási összegeket IDE kattintva ismerheti meg. CSOK igénylésére 2015. július 1. után lesz lehetőség. Az építési engedély kiadásáról az építési hatóság tud tájékoztatást adni.

Róbert szerint:

2015-03-11 - 12:27

Tisztelt Hitelnet!
Nagyon köszönöm a múltkori válaszukat. Még egyszer a segítségüket kérném tisztelettel.
Egy 100 m2-es tetőteres családi ház építésére van engedélyünk. Szeretnénk két ütemben felépíteni a házat: Először csak az alsó szintet, ami 57 m2-es, és a tetőteret csak előkészítenénk.
Majd erre használatbavételi engedélyt kérnénk. Ezután fejeznénk be az előkészített tetőteret, és ekkor már az egész házra kérnénk meg a használatbavételi engedélyt.
Szeretnénk igénybe venni a szocpolt, (vagy majd a csok-ot).
Ugye jól értelmezem, hogy mivel az alsó szint 60 m2 alatt van, most erre szocpol nem kérhető, de ha majd a második ütemnél tartunk, akkor megigényelhetjük a teljes ház alapján kérhető csok támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm,
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-13 - 10:10

Kedves Róbert!
A szocpolt csak az alsó szint építéséhez jelenleg valóban nem tudják igényelni, mert az 60 négyzetméter alatti. Véleményünk szerint két lehetőség lenne. Az egyik az, hogy nem két ütemben, hanem egyszerre történne az alsó és felső szint építése. Ez esetben a hasznos alapterület meghaladja a 60 négyzetmétert, tehát igényelhető a szocpol. Amennyiben csak az első ütem készül el, (amihez nem veszik igénybe a szocpolt), s megkérik a használatbavételi engedélyt, akkor véleményünk szerint a tetőtér kialakítása bővítésnek fog minősülni, amihez jelenleg nem, de július 1. után igényelhető lesz a CSOK. Kérdés az, hogy a tetőtér beépítés akkor milyen készültségi fokon lesz, ugyanis bővítés esetén kimondja a kormányrendelet, hogy a kedvezmény csak abban az esetben jár, ha a bővítési munkálatokat még nem kezdték el. Konkrét állásfoglalást a hitelintézetek a bővítéssel kapcsolatban sajnos még nem tudnak adni, így egyelőre ennyi tájékoztatást tudunk adni.

Beregszászi Beáta szerint:

2015-02-23 - 23:46

Tisztelt szakértő!
Már feljebb olvasható levelemre válaszolva, sajnos a páromnak már van meglévő lakástulajdona és a BAR listán is szerepel, ha jól tudom, ez kizáró ok. Levelében azt írta, hogy gyed – gyes alatt nem adható ki tb igazolás. Én érdeklődtem a területileg illetékes egészségbiztosítónál és az úriember azt válaszolta, hogy kaphatok olyan igazolást! Akkor jogosult vagyok az igénybevételre?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-24 - 09:15

Kedves Beáta!
Az OEP tájékoztatása szerint az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet. Aki tehát gyesen vagy gyeden van, de nem áll fenn a munkaviszonya, annak nem tudnak ilyen igazolást kiállítani. Ha a gyes mellett van munkaviszony vagy az illető egyéni vagy társas vállalkozó, stb. akkor kaphat ilyen igazolást.

Liza szerint:

2015-02-19 - 22:12

Tisztelt Szakértő!
Lakásbővítésnek számít-e, ha a mellettünk lévő lakással, ami szintén tulajdon, bővítenénk a meglévőt. Ott nyílászáró csere, álmennyezet, stb. lenne szükség.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel:
Liza

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-20 - 09:47

Kedves Liza!
Meglévő épület átalakítása nem minősül bővítésnek. Sajnos sem erre, sem korszerűsítésre, felújításra nem igényelhető szocpol. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Ranita szerint:

2015-02-16 - 23:19

Üdvözlöm!
A kérdésem az, hogy 3 meglévő gyerekre igényelnénk a CSOK-ot bővítésre. Itt az összeget mi alapján számolják, csak a bővített házrész alapterülete után jár a CSOK vagy a meglévő ház alapterülete + a bővített ház területe után? Mert nem mindegy. Mi kb. 60 nm-es alapterületű bővítést tervezünk, viszont csak erre 1,2 millió jár, míg a meglévővel együtt már 100 nm fölötti, erre 2 millió járna.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-17 - 09:40

Kedves Anita!
A CSOK összegének meghatározásánál a bővítést követően létrejött lakóingatlan hasznos alapterülete számít, vagyis a jelenlegi alapterület + a bővítendő alapterület együttesen.

zsolt szerint:

2015-02-25 - 19:39

Tisztelt szakértő!
4 gyerekem van és bővítést szeretnék. Mennyi volna 4 gyermekre?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-25 - 22:10

Kedves Zsolt!
A támogatás összege függ a bővítendő ingatlan energetikai minősítésétől és a bővítést követő hasznos alapterülettől. Mindezek ismeretében IDE kattintva tájékozódhat a CSOK összegéről.

Matyuga Péter szerint:

2015-02-08 - 19:22

Tisztelt Hitelnet,
tetőteret szeretnénk beépíteni, tudomásom szerint ez nem engedély köteles. Mire lesz szükségem a csok igényléséhez?
Köszönettel.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 21:34

Kedves Péter!
A CSOK igényléshez szükséges dokumentumok listája a hitelintézeteknél lesz elérhető.

Zoltán szerint:

2015-02-04 - 00:40

Tisztelt Szakértő!
Tetőtér beépítésekor CSOK igénylése esetén az alapterületbe beszámít az egész ház alatti pince, ami nem lakható?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-04 - 21:09

Kedves Zoltán!
A hasznos alapterületbe a pince alapterületét nem kell beleszámolni.

Beregszászi Beáta szerint:

2015-01-27 - 19:33

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni az új szocpol iránt, mely 2015. július 1-jével lép hatályba.
Élettársammal van már egy gyermekünk és nyárra várjuk a másodikat. Úgy olvastam, hogy 24. terhességi héttől elfogadják a magzatot is. Van egy házunk kb 70 nm2, amiben a tulajdoni részem 1/1. Szeretnénk a szocpolt bővítésre igénybe venni 2 gyerekre. A kérdéseim azok lennének, milyen iratok, igazolások szükségesek? Tervrajz, építési engedély kell-e? A kiutalás szakaszosan történik? Mennyi önrésszel kell rendelkezzek? Mivel lehet építkezni, meg van e határozva, pl: könnyűszerkezetet elfogadják? Mennyi összeg járna 2 gyermekre?
Mivel gyeden vagyok az első gyermekemmel, de márciustól már gyesen leszek, így igénybe e tudnám venni a támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-28 - 08:27

Kedves Beáta!
A 24. hetét betöltött magzat már gyermeknek számít az új szocpolrendelet szerint, ami július elsején lép hatályba. A jogszabály bővítés esetén úgy rendelkezik, hogy a bővítendő ingatlanban – házaspárok, élettársak esetén – mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel már a CSOK rendelet benyújtásakor. Így a kedvezményre csak akkor lehetnek jogosultak, ha a házban az élettársa is tulajdonrészt szerez.
Amennyiben engedélyköteles munkálatokat szeretnének elvégezni, akkor jogerős bővítési engedély szükséges, tervdokumentációval, műszaki leírással, költségvetéssel. A támogatást készültségi foknak megfelelően, szakaszosan utalja majd a hitelintézet. Az önrész szükségessége attól függ, hogy mekkora összegű lesz a költségvetés és mennyi a két gyermek után járó kedvezmény. A könnyűszerkezet elfogadható. A két gyermek után igényelhető CSOK összegét és a bővítés egyéb feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
Gyed/gyes esetén az OEP nem tudja kiadni a jogosultsághoz szükséges társadalombiztosítási jogviszony igazolást, így ebben az esetben nem igényelhető a CSOK. Ám mivel élettársának is részt kell vennie az ügyletben, amennyiben ő legalább féléves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, az OEP igazolás kiadható és az igénylés ezzel elfogadható.

Beáta szerint:

2015-01-27 - 13:37

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy a saját tulajdonunkban lévő kb. 95 m2-es családi házunk bővítésére kaphatnánk-e támogatást. Férjemmel 36 évesek vagyunk, 3 gyermekünk van és hozzá szeretnénk építeni a házunkhoz. Mikor megvettük a házat (2007-ben) a nyílászárókat kicseréltük. Ha sikerülne támogatást kapni az új rész energetikai besorolása lesz a mérvadó vagy a jelenlegi állapota a háznak?
Válaszukat előre is köszönöm:
Üdvözlettel: Beáta

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-27 - 16:47

Kedves Beáta!
A CSOK nyújtásáról szóló kormányrendelet ugyan már megjelent a Magyar Közlönyben, ám az igénylés gyakorlati menetére vonatkozó összes információ még nem ismert, ezért pillanatnyilag nem tudjuk megmondani, hogy az energetikai besorolást illetően mely előírás lesz mérvadó.
A jogosultságra vonatkozó előírásokról IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések