Bővítés esetén mikor folyósítja a bank a CSOK első részletét?

Tisztelt Hitelnet!

Ha jól értelmezem a bővítéshez vezető “utat.
15 m2-el növelnénk 80 nm2 családi házunkat. Kijön a vállalkozó és ad egy árajánlatot, ami tartalmazza az alapásástól elkezdve a falak felhúzását, szigetelést, a tető nagyobbításhoz szükséges utolsó szeget is. Ez lenne a költségvetés az Én olvasatomban. Ez tartalmazza a téglát, faanyagot, gipszkartont, csavart és a többi és a többi. Ezzel bemegyek a bankintézetbe és ha minden rendben rábólintanak! Nekiállunk megveszem az anyagokat számlával a saját nevemre és a vállalkozó is ad nekem számlát munkadíjról! Ezeket beviszem ismét a bankintézetbe és odaadják a megítélt, kiszámított összeget.

Kérdésem lenne még az, hogy nyilván nem mindenki ért mindenhez, lehet éppenséggel kell külön gázszerelő, ács kőműves, akik egymás után dolgoznak. Miután minden számlát megkapta, akkor kell bevinnem azokat a bankintézetbe és csak ez után kapom meg az összeget, vagy a pozitív költségvetés elbírálása után?

Másik kérdésem még, hogy az építőanyagok 22%-os ÁFA visszaigénylésre jogosultak lenné-e vagy bővítésnél az nem jár?

Válaszát előre is Köszönöm!
Tisztelettel.
Attila

Kedves Attila!

A költségvetés elkészítéséhez a hitelintézeteknek van formanyomtatványuk. Ezt ki kell tölteni az egyes munkák elvégzéséhez kapott árajánlat alapján, ami tartalmazza az anyagköltséget és az adott munka elvégzésének munkadíját. A költségvetést a kivitelező vállalkozó is kitöltheti. Majd a CSOK kérelem ezzel együtt nyújtható be. A költségvetés elfogadásáról a hitelintézet az értékbecslő, műszaki szakértő által készített értékbecslés alapján dönt.

A folyósítás bővítés esetén akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a támogatáson és az esetleges hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakásbővítésre már felhasználta. Ekkor készültségi foknak megefelelően utalja a bank a CSOK első részletét. Ehhez az adott készültségi foknak megfelelő munkálatok 70%-áról számlát is be kell mutatni. A kapott összeg felhasználását a hitelintézetnél ismét jelezni kell, majd a műszaki szakértő megállapítja az elért készültségi fokot, Önök bemutatják ennek megfelelően a számlákat és ismét folyósít a bank. A kedvezmény utolsó részletének folyósítására a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően kerülhet sor. Az, hogy hány részletben folyósítja a bank a CSOK-ot, az adott ügylettől függ.

A bővítés esetén elérhető CSOK összegéről és a jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Az adó-visszatérítési támogatás meglévő lakóingatlan bővítése esetén sajnos nem vehető igénybe.

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések