Az utólagos CSOK csak lakáshitel csökkentére jár?

Tisztelt Hitelnet!

2019. januárban vettünk fel használt lakás vásárláshoz hitelt valamint a 2 már meglevő gyerekünk után a csokot (1.430.000.-). Nem vállaltunk több gyereket a csok igénylésekor. Most várjuk a 3 gyermekünket. Ha jól tudom, utólag a 3. gyermek megszületését követően még 400.000.-Ft-ra leszünk jogosultak.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy ezt a 400.000.- Ft-ot csak a meglevő lakáscélú hitelünk törlesztésére adják vagy ha nincs lakáshitelünk, akkor is adják és kiutalják bankszámlára?

(Benyújtottuk az igényüket a Kormányhivatalhoz a 3. gyermek után járó 4.000.000.- Ft összegű támogatáshoz, a lakáshitelből fennmaradó összeget pedig végtörleszteni szeretnénk).
Ha a 3. gyermek megszületése előtt végtörlesztünk, akkor megkapjuk-e a 400.000.-Ft csokot utólag?

Abban is gondolkodunk, hogy a 3. gyermek megszületése után nem vesszük igénybe a használt lakásra utólag a 400.000.-Ft csokot, hanem néhány év múlva új lakást szeretnénk vásárolni vagy építeni.
Milyen lehetőségünk lenne ebben az esetben?
Mennyi ideig lehet később kérni a 3. gyermekre járó támogatást?
Pl. 6 év múlva még kérhető?
Csak a különbözetre leszünk jogosultak?

Ha mégsem akarunk új építésű otthont később, még igényelhető a 400.000.- Ft?

Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Kata

Kedves Kata!

Az utóbb született gyermek utáni támogatás kizárólag a fennálló lakáshitel csökkentésére használható fel. Ha lakáshitelüket végtörlesztik, akkor később a 400.000 Ft-os támogatásra nem lesznek jogosultak.

Amennyiben a későbbiekben új építésű lakást vásárolnának, akkor jogosultak lehetnének CSOK különbözetre. Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermek után új lakásra igényelhető 10 millió forintból le kell vonni a korábban kapott CSOK összegét. Így 8.570.000 Ft összegű CSOK különbözet lenne érvényesíthető.

Az új lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A támogatás mellé támogatott lakáshitel is igényelhető, 3 gyermek esetén maximum 15 millió forint összegben. Az aktuális törlesztő részletekről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A később született gyermek utáni 400.000 Ft-os támogatás igénylésére vonatkozóan nincsen időbeli korlát. Ha az erre vonatkozó rendelkezés akkor is hatályos lesz, úgy igényelhető a támogatás is.


Utolsó módosítás: 2020. április 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések