Az eladott lakás ára csökkenthető az építési telek árával CSOK igénylésnél?

Kedves Hitelnet!

Ha lakásomat eladtam 25M-ért és telket veszek 5M-ért, majd a kivitelező ráépíti a házat 20,7M-ért, akkor ezek értéke együttesen számítható, ha 1 gyerek után venném fel a CSOK-ot? Tekintettel, hogy eltelik legalább fél év a telekvásárlás és a ház használatba vétele között.

Hogy és mikor kell igényelni a CSOK-ot?

Illetve 3/8-ad tulajdonrész üdülő ingatlanban (tulajdoni lap szerint: kivett hétvégi ház, udvar), melyet adásvétel jogcímén írattak szüleim a nevemre haszonélvezeti joggal terhelve kizáró tényező lehet?

Valamint a válásom folyamatban van, amíg nincs jogerős ítélet a gyerekelhelyezésről (bár van beadott aláírt megállapodásunk, hogy az én tartózkodási helyem a gyermek mindenkori tartózkodási helye, és a családi pótlékot is én kapom) addig nem vagyok jogosult?

Valakinek azt válaszolta, hogy azért mert gyesen van nem jogosult, a biztosítottsági jogviszony hiánya miatt. Ez elírás volt? Hiszen ez a státusz biztosított.

Köszönöm válaszát.
Iza

Kedves Iza!

Az 5 éven belül eladott lakás ára csökkenthető a lakás értékesítésével egyidejűleg vagy azt követően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával. Vagyis a 25M-ért eladott lakás ára csökkenthető az 5M-os telekárral, így az újabb lakóingatlan vételárának a továbbforgatandó 20M + a CSOK összegét kell elérnie. Az nem jelent problémát, hogy a telekvásárlás és a használatbavétel között eltelik legalább fél év.

A CSOK kérelmet új lakás vásárlása esetén a használatbavételi engedély kiadása után lehet benyújtani, viszont arra is figyelni kell, hogy az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetőség CSOK igénylésre, még mielőtt a teljes vételár kiegyenlítésre kerülne! A vételár utolsó részletét CSOK-ból kell teljesíteni. Ezt tartalmaznia is kell az adásvételi szerződésnek. Továbbá a CSOK kérelem akkor nyújtható be, ha a jogerős válási és gyermekelhelyezési határozat rendelkezésre áll.

A kivett hétvégi ház, udvar megnevezésű ingatlantulajdon nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél.

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele! Ám, ha a gyes mellett az igénylő korábbi munkaviszonya fennáll – még ha jelenleg nem is dolgozik – akkor az TB jogviszonynak számít.


Utolsó módosítás: 2015. szeptember 11. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Feri szerint:

2016-01-05 - 08:48

Tisztelt Szakértő!
2008-ban svájci frank alapú hitelt vettünk fel lakásunkra. 13M forintnyi frankhitelünk lett, ami drasztikusan megemelkedett, míg végül 2013 januárban sikerült végtörleszteni a devizahitelt. A végtörlesztés 8 milliós önerővel és 8 milliós forinthitellel történt. 2015. januárban a 8 milliós forinthitelt is letörlesztettük. Ezt a lakásunkat adnánk el most. Építkezni szeretnénk CSOK igénybevételével.
Az a kérdésem, hogy ha ezt a lakást most 20M forintért eladtuk, akkor mekkora összeggel csökkenthető az új lakásba kötelezően továbbforgatandó összeg nagysága?
Köszönettel,
F

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-23 - 15:04

Kedves Feri!
A leírtak alapján 20 millió Ft lenne a továbbforgatási kötelezettségük. A végtörlesztésre fordított összeg nem vonható le, mert az nem az eladási árból történt. Ez a szabály azonban februártól várhatóan megszüntetésre kerül. A konkrétumokról honlapunkon be fogunk számolni, ha kihirdetésre kerül az erre vonatkozó kormányrendelet.

Feri szerint:

2016-01-05 - 08:39

Tisztelt Szakértő!
2016. január 4-i keltezésű adásvételi szerződéssel eladtunk 20M forint értékben egy lakást, egyelőre foglalózás történt, a költözést és a fennmaradó összeg kifizetését április 1-re tűztük ki.
Építkezésbe továbbforgatandó összeg ekkor 20M forint lenne. De szeretnénk telket vásárolni. Mikor vásárolhatjuk meg/foglalózhatjuk le a telket, hogy az árával csökkenthető legyen a továbbforgatandó összeg nagysága? Január 4. után bármikor, vagy pedig meg kell várni, amíg a teljes lakás eladás lezárul, és az új tulajdonos kerül bejegyzésre az eladott lakásnál a földhivatalban?
Köszönettel,
F.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-23 - 14:58

Kedves Feri!
Amikor a lakás eladási árából már rendelkezésre áll a telek vásárlásához, foglalózásához szükséges összeg, akkor megköthető a telekvásárlásra vonatkozó adásvételi szerződés és akkora összeg kifizethető, amennyi a lakás eladásári árából kifizetésre került.
Februártól azonban várhatóan meg fog szűnni az eladási ár továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

iza szerint:

2015-09-11 - 11:00

Kedves Hitelnet!
Köszönöm a hasznos válaszait.
De egy építkezésnél nincs adásvétel, csak a telekre vonatkozóan. Ott a kivitelezőt finanszírozom tudtommal. Ez esetben akkor csak a használatbavételt kell szem előtt tartanom CSOK igényléskor? Remélem nem 120 napon belül kellene házat építeni…

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-11 - 13:42

Kedves Iza!
Igen, ha az építési telek az Ön nevén van és az építési engedély is az Ön nevére szól, akkor építési ügyletként kell kezelni. Ez esetben az a lényeg, hogy még a használatbavételi engedély kiadása előtt – amikor még legalább a CSOK összegének megfelelő értékű munkálat hátra van – benyújtsa a CSOK kérelmet.
Adásvételről akkor beszélhetnénk, ha a kivitelezővel magára a lakásra vonatkozóan is adásvételi szerződést kötne, de ebben az esetben akkor nem erről van szó. Így pont az a lényeg, hogy még a használatbavételi engedély megszerzése előtt be legyen nyújtva a CSOK kérelem. Mielőtt a CSOK összegére szükség van, előtte 30-60 nappal érdemes beadni a kérelmet, mert a CSOK ügyintézés elhúzódhat. (A 120 napos határidő vásárlás esetére vonatkozik.)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések