Az adásvételi szerződés kelte megelőzheti a jogerős bírósági végzés dátumát CSOK igénylésnél?

Jó Napot!

39 éves, 2 gyermek édesanyja vagyok. Jelenleg még házas, de a válóper folyamatban van. A 2. tárgyalás időpontja kb. 2018. január végén lesz. Lakást vásárolok, a vételár részét képezné hitel és csok is. A csokot egyedülállóként szeretném igénybe venni. A gyerekek nálam vannak elhelyezve. Azt az információt kaptam, hogy csak a jogerős végzés birtokában tudom egyedülállóként igényelni a csokot.

Tehát attól az időponttól tudom a hitelezési folyamatot megindítani, amikor kimondták a végzést?
Kérdésem még, hogy az adásvételi szerződésnek a keltének is igazodnia kell ehhez? Tehát nem lehet a végzés napja előtti?

Köszönettel.
Éva

Kedves Éva!

A bankok hitelezési szabályzata alapján ha a hiteligénylő házas, házastársa kötelezően bevonandó adóstárs. Elvált családi állapot esetén nem kell bevonni a volt házastársat a hitelbe, az elvált családi állapotot azonban alá kell támasztani a megfelelő dokumentumokkal, ami ebben az esetben a válásról szóló jogerős bírósági határozat. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésénél a vonatkozó kormányrendelet szintén előírja erre vonatkozóan a jogerős bírósági végzés benyújtását. Ezek alapján Ön a használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK- és hitelkérelmet csak akkor tudja benyújtani a hitelintézet felé, ha már rendelkezik ezzel a dokumentummal, így meg kell várni amíg kimondják a válást és ez a határozat jogerőre emelkedik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy adásvételi szerződést vagy akár előszerződést ne lehetne kötni a jogerős válási határozat megléte előtt. Az adásvételi szerződés keltének tehát nem kell igazodnia a válási végzés dátumához. A CSOK igénylés miatt azonban ügyelni kell arra, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötésének dátumától számítva 120 nap áll rendelkezésre a CSOK kérelem benyújtására. Ha ezen időszak alatt nem kerül benyújtásra a kérelem, úgy ezt követően már nem lesz rá lehetőség, elveszíti a támogatásra való jogosultságát. Ha még nem tudható biztosan előre a jogerős válási határozat kiadásának dátuma, úgy érdemes csak előszerződést kötni – ami biztosíték mind az eladó, mind a vevő számára – s a végleges adásvételi szerződét akkor aláírni, amikor már biztosan tudható, hogy a CSOK (és hitel)kérlelem benyújtása belefér a 120 napba. CSOK igénylés esetén a válásról szóló határozathoz mellékelni szükséges a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozatot is.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések