Az 1 hónapja fennálló köztartozás is kizáró ok CSOK igénylésnél?

Szép napot!

Csok-ról szeretnék érdeklődni, mivel XY bankoknál nem tájékoztatnak rendesen. Szeretnénk igénybe venni a Csokot. A lakás, amit szeretnénk, 84 négyzetméteres a hasznos alapterülete, energetikai besorolását még nem tudni, ára 2.500.000 Ft. 2 gyerekre szeretnénk igényelni, s tervben van, hogy még 1 gyereket bevállalnánk. Dolgozunk, de még nincs 180 napja, evvel tisztában is vagyunk, hogy akkor meg kell várnunk még a 180 napot. Jól tudom, ugye?

Kérdésem viszont az lenne, hogy ha az értékelő nem annyira értékeli a lakást vagy házat mint amennyit az eladó kér érte, hanem például valamennyivel kevesebbre, akkor az eladó mégis fenntarthatja az eredeti árat vagy engednie kell?

Következő kérdésem az lenne, hogy a párom 15 éve örökölt édesapjától a lakás felének a felét, tehát negyedrészt, de ez nincs a nevén, mert anyósom élvezeti joggal örökölte a többi részt, így akkor, ha igénybe szeretnénk venni a csok-ot, akkor ez mennyire számít?

S még egy kérdésem, egyik félnek sem lehet köztartozása? A NAV-nál azon tartozások vannak, amelyek már végrehajtónál vannak? Vagy például 1 hónapja fennálló köztartozás is akadályt jelenthet?

Köszönöm előre is válaszát.
Beatrix

Kedves Beatrix!

Megelőlegező CSOK-ot akkor igényelhetnek vállalt gyermek után, ha házasok és egyikük sem tölti be a 40. életévét a kérelem beadásáig. A meglévő 2 gyermek után házastársi kapcsolat nélkül, akár 40 év felett is jogosultak lehetnek a CSOK-ra, ha legalább egyiküknek meglesz a 180 napos folyamatos TB jogviszonya.

Ha az ingatlan értékbecslő által megállapított értéke kisebb a vételárnál, az eladónak nem kötelessége engedni az árból, fenntarthatja az eredeti eladási árat. Az ár az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik.

Párja 1/4 részben örökölt lakása nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

CSOK igénylésnél egyik félnek sem lehet köztartozása. A köztartozás akkor is akadály, ha 1 hónapja áll fenn. Arról, hogy a köztartozás-mentességről kiadható-e az Önök részére a CSOK igényléshez szükséges igazolás, a NAV területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet. Nem kell külön benyújtani az igazolást, ha szerepelnek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Utolsó módosítás: 2015. augusztus 07. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zita szerint:

2019-09-01 - 18:12

Üdvözlöm!
Ha esetleg TB tartozásom van, akkor az köztartozásnak számít? Akadály lehet a csok-nál?
Köszönettel,
Zita

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:21

Kedves Zita!
A köztartozásokról a NAV területileg illetékes hivatala tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tibor szerint:

2019-03-30 - 21:45

Jó napot.
Tibor vagyok. Olyan kérdésem lenne, hogy fel lehete venni a csok támogatást használt lakás vásárlása esetén akkor is, hogy ha villany meg víz tartozásom van?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 14:11

Kedves Tibor!
A villany- és víztartozás nem minsül CSOK jogosultságot kizáró köztartozásnak.

Zoltán szerint:

2018-01-17 - 06:03

Üdvözlöm!
CSOK hiteligényléssel kapcsolatban lenne kérdésem, a hitelbírálat menete érdekelne. Amennyiben várhatóan júniusban megfelelünk minden feltételnek és pozitív hitelbírálatot kapunk, azonban előre láthatólag októbertől köztartozásunk keletkezik (be nem fejezett felsőoktatású tanulmányok miatt visszafizetendő állami ösztöndíj – ha jól tudom ez köztartozásnak számít) az hogyan befolyásolja a hitel felvételét? Elég a kezdeti hitelbírálat során megfelelni a feltételeknek és ez a későbbiekben, egy aláírt hitelszerződés esetében már nem jelent problémát vagy folyamatosan vizsgálják a bankok a feltételeket? (esetleg a készültségi fokok elérésénél a kifizetés során?) Válaszát előre is köszönjük!
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-17 - 06:17

Kedves Zoltán!
A hitelszerződés aláírását követően a bankok már nem vizsgálják a feltételek teljesülését akkor sem, ha a szakaszos folyósítás még folyamatban van.

Zsuzsa szerint:

2017-08-16 - 09:56

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a közüzemi díj tartozás köztartozás-e?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-16 - 14:30

Kedves Zsuzsa!
A közüzemi díjtartozás nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fennálló tartozás, tehát nem köztartozás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések