Angliai TB jogviszony igazolása hogyan történik? - Hitelnet.hu

Angliai TB jogviszony igazolása hogyan történik?

Üdvözlöm!

Korábbi kérdésem és a rá érkezett válasz:
Külföldi, angliai TB jogviszonyt hogyan kell majd igazolni?
Kedves Éva!
A TB jogviszonyt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással és annak hiteles magyar nyelvű fordításával kell igazolni.

Ezzel kapcsolatban lennenek még tovabbi kérdéseim:

1. Illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás – mit értenek ezalatt?
Minden évben kapunk egy úgynevezett P60-t, ami megmutatja, igazolja és részletezi, hogy az adott évben mennyi adót, TB-t, stb-t fizettünk ki.
Hallottam még E106 es E109 formanyomtatványról is, de ezek nem teljesen igazolások.
Ezen formanyomtatványokra lesz szükség vagy egyáltalán milyen igazolásról?

2. Férjemmel a nyáron szeretnénk hazaköltözni Magyarországra. Amint Angliat elhagyjuk, megsznik az itteni TB-nk egészen addig, amíg haza nem költözünk. Itt kb. 1-2 hetes üresjárat lesz, amíg egyik országban sem fizetünk TB-t, hazaköltözés ügyintézés, átfutási idők miatt. (Itt Angliában több mint 8 éve vagyunk adó és TB fizetők, otthon az Uniós szabályok miatt még önkéntesen sem fizethettük magunk után, igy kiejelentkeztünk a rendszerből. ) Az a maximum 2 hét, amíg az egyik országból ki, a másikba be/átjlentkezés, stb. megtörténik, kizaár minket a pályázati lehetőségből?

Előre is köszönöm a válaszukat.
Éva

Kedves Éva!

1. Az EGT államokban teljesített TB jogviszony igazolására az Európai Bizottság internetes oldalán szereplő intézmények által kiállított vagy ezen intézmények által felülhitelesített igazolások fogadhatók el.

A társadalombiztosítási jogviszony igazolására az E104 nyomtatványon, az S041 nyomtatványon, illetve a nem formanyomtatványon kiállított jogviszony igazolás is elfogadható. A Bizottság E1. számú határozata értelmében, az illetékes hatóság nem minden esetben az E104 nyomtatványon – vagy annak hordozható változatán, az S041 nyomtatványon – jelöli meg a biztosítási időszakot, hanem lehetősége van bármilyen – hivatalos – formában listázva igazolni az ügyfél biztosítási időszakait, feltüntete azt is, hogy milyen jellegű jogviszonyból származik. Eek alapján a más EGT tagállamban szerzett biztosítási időszakot nem kizárólagosan az E104 (S041) nyomtatvánnyal lehet igazolni.

Arról, hogy Anglia esetében ez milyen további hivatalos dokuemntumot jelent, az ottani, érintett hivatal tud Önnek felvilágosítást adni.

2. A CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

A témában további bejegyzés IDE kattintva érhető el.

Utolsó módosítás: 2019. április 05. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Meli szerint:

2019-07-24 - 12:04

Dehogy számít bele a külföldi TB jogviszony, egy Bank sem fogad el külföldi papír legyen az bármilyen, TB igazolásként, magyarul nem lehet Babaváró hitelt igényelni külföldi TB-vel. 6 év anglia és 2 év Magyarország folyamatos TB jogviszonom van. Biztos kormány fizet a hitelnet-nek a hamís állításokért.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-24 - 12:50

Kedves Meli!
Mint ahogy azt a babaváró hitel nyújtását szabályozó 44/2019. (III.12.) kormányrendelet rögzíti, az előírt 3 éves folyamatos TB jogviszonyból a kérelem benyújtásakor és az azt megelőző 180 napban fennálló jogviszony leigazolása minden esetben csak meghatározott magyar TB jogviszonnyal történhet. Ugyanakkor a 180 napot megelőző 2,5 év kintetében elfogadható, ha – a magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni – kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott. Minderről részletes leírást IDE kattintva olvashat.

Róbert szerint:

2019-07-22 - 15:49

Tisztelt Hitelnet!
Tudna abban segíteni, hogy nem EGT tagállam (Oroszország) TB jogviszonya elfogadható a babaváró hitel első 2,5 évéhez?
Köszönettel:
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 14:28

Kedves Róbert!
Nemcsak EGT, hanem más állam TB jogviszonya is elfogadható a babaváró hitel első 2,5 évének igazolásához.

Éva szerint:

2019-04-25 - 12:05

Köszönöm az informàciót.
Tehát, ha jóól értem, hiába hazaköltözünk, most júliusban nem igényelhetjük meg a áamogatást, majd csak ha megvan a 180 nap magyarországi TB-és munkaviszony?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 12:32

Kedves Éva!
Igen, a jogosultsághoz 3 éves munkaviszony kell majd úgy, hogy az utolsó 180 napnak a fent említett magyarországi TB jogviszony valamelyikének kell lenni, s az azt megelőző időszak lehet az angliai munkaviszony. A 3 éves munkaviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás megendett.

Éva szerint:

2019-04-24 - 12:12

Tisztelt Hitelnet!
Babaváró támogatással kapcsolatban a következő kérdésem lenne.
E104 illetve S041 nyomtatványok adóévtől adóévig állítják ki az igazolást. Ez Anglia esetében április 1-től március 31-ig terjed. A dokumentumok átfutási ideje kb. 2 hónap (egyik hatóság kitölti, küldi a másiknak stb..). Ha júlisban már szeretném megigényelni a támogatást, akkor legkésőbb májusban el kell indítanom a kérelmet ahhoz, hogy (ha minden jól megy) megkapjam júliusra.
Azonban a nyomtatvány nem fogja tartalmazni az ez év áprilistól – júliusig tartó időszakot.
Az itteni hatóságok azt a felvilágosítást adták, hogy a fennmarado időszakot ebben az országban a payslippel (fizetési kimutatás, bérkimutatás) kell igazolni, de azt hogy Magyarországon mit fogadnak el, nem tudtak megmondani,
1. Elfogadják-e bérjegyzéket?
2. Ha igen, a fordíttattáson kívül kell-e még más hozzá?
3. Amennyiben nem Önök, akkor melyik intézmény tudna erről felvilágosítást adni?
Köszönöm a válaszukat.
Üdv.: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 11:39

Kedves Éva!
A babaváró hitelnél előírt 3 éves munkaviszony számításába a küldöldi munkaviszony is beleszámít, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy
e)–j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. Az említett jogviszonyok magyarországi TB jogviszonyok. A kérelem benyújtását megelőző fél évben tehát az előzőek alapján a külföldi TB jogviszony nem vehető figyelembe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések