Alkalmas-e az ingatlanom CSOK-os vevőnek?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Jelenlegi ingatlanom eladása előtt állok és felmerült bennem a kérdés, hogy ha esetleg valaki CSOK-kal (állami támogatás + jelzálog alapú csok hitel) szeretné megvásárolni, akkor az megfelel-e minden szempontnak.

Az interneten elérhető anyagok alapján megfelel az ingatlan, de egy dolog kérdéses számomra. Az ingatlan 1978-ban épült és vélhetően időben később folytatólagosan építtetettek hozzá melléképületeket. Sorban: nyári konyha/kazánház, kamra, wc, garázs. A főépület és a nyári konyha szerepel is földhivatal online lekérhető nem hiteles térképmásolaton, de a többi épület nem.

A helyi önkormányzat építési osztályán azt mondták nekem, hogy a térképmásolaton akkor szerepel egy épület, ha az építésnél volt terv – építési engedély – használatba vételi engedély. Így az én esetemben valami, vagy minden hiányzott, azaz lehet, hogy illegális az építmény.

Mivel ez az egész már több mint 10 éve történt és az ingatlan jó állapotú, azaz nem életveszélyes, azt nem bontathatja le a hatóság. Viszont a fennmaradási engedélyt sem kapná meg. Szinte biztos, hogy nem felel meg a mai szabályoknak (építési és tűzvédelmi). Azaz az épület létezhet így tovább, de egy CSOK-os vásárlót elutasíthat emiatt a neki hitelező bank? Azaz a banknak dolgozó független értékbecslő minősítheti így negatívan a CSOK hitelt?

A legnagyobb gond az, hogy a vevő részéről a csok hitel indítása csak érvényes adásvételi szerződéssel indítható. Ez nekem azért nagyon fontos, mert nekem szükségem van az ingatlanom értékére egy drágább családi ház megvételéhez, amit egyébként én is CSOK-kal és CSOK hitellel vásárolnék (2 meglévő + 1 vállalt gyermek).

A vásárolni kívánt ingatlannal kapcsolatban is van egy hasonló kérdésem:
A ház engedélyes tervvel és használatbavételi engedéllyel épült. A padlástér beépíthető, de nem volt beépítve az építéskor. Műszakilag a ház alkalmas rá. A jelenlegi tulajdonos elmondása szerint a padlást beépíttette, de engedélyek nélkül.
A kérdésem ugyanaz, mint a saját ingatlanomnál: az értékbecslő, vagy a bank így keresztbe húzhatja a számításomat?

Válaszukat köszönöm!
László

Kedves László!

A CSOK bírálatához szükséges helyszíni szemle során azon épületrészek vehetők figyelembe, melyek a térképmásolaton is feltüntetésre kerültek. Fontos továbbá, hogy a hasznos alapterület számítása során a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek kerülnek figyelembevételre. Kérdés, hogy a nyári konyha a lakáson belül megközelíthető-e. Ha nem, és a lakásban nincsen konyha, főzőhelyiség vagy ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótér, akkor az ingatlan nem fog megfelelni a CSOK feltételeknek.

Minden ingatlant érintő változást át kell vezetni a földhivatali ingatlan-nyilvántartáson. Az Ön által vásárolni kívánt ház esetében, ha a tetőtér beépítése kapcsán ez nem történt meg, akkor – információink szerint – annak hasznos alapterületét az értékbecslő nem fogja figyelembe venni az értékmegállapításkor.

A témában további bejegyzést ITT olvashat. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 20. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések