ÁFA visszatérítésnél probléma a túlkészültség?

Tisztelt Hitelnet!

Nyugdíjas igénybe vette az áfa visszaigénylést, viszont csak kevesebb összeget állapítottak meg, mint 5 millió. Az indok az volt, hogy a benyújtáskor a készültségi fokra 88 százalékot állapítottak meg és ez alapján számolták ki az utalható összeget.

Kérdésünk az lenne, hogy egy nyugdíjas aki a a saját házát eladva épített egy újat és egyszerűen csak élni akart az áfa-visszaigényléssel, mi köze van a készültségi fokhoz az áfavisszaigénylés mértékéhez?

Továbbá a bank is hibázott, mert a kérelem beadás után több mint egy hónap telt el, míg az értékbecslő felmérte a ház jelenlegi állapotát, amit erősen felül minősített. A valós százalék meghatározása esetén járt volna az 5 millió forint.

Úgy gondoljuk, hogy ez az eredeti törvény kifordítása, hol van leírva, hogy a készültség fokra figyelni kell? Önerőből építkezőnél egyáltalán ez miért számít?
Kérdésünk, hogy kihez fordulhatunk ezzel a problémával, mit tudunk tenni ebben a helyzetben?

Válaszukat előre is köszönöm.
Csilla

Kedves Csilla!

ÁFA visszatérítési támogatás igénylésekor a hitelintézetnek kötelező átadni az ügyfelek részére a támogatás jogosultsági feltételeiről szóló Pénzügyminisztériumi tájékoztatót. Ez rögzíti, hogy a támogatás kizárólag az építésből még hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe. A készültségi fokot a bank műszaki szakértője állapítja meg helyszíni szemle, értékbecslés keretében. Adott esetben a munkálatokat addig nem lehetett volna folytatni a túlkészültség elkerülése érdekében, amíg az értékbecslő meg nem állapítja a készültségi fokot.

Pénügyminisztériumi tájékoztató:
“A támogatás igénylésének határideje: Az adó-visszatérítési támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményére való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően lehet kérni a hitelintézettől, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában legalább az igényelt támogatás összegének megfelelő, még hátralévő építési munka fennáll.”

Esetleges panasszal a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat. Az adó-visszatérítési támogatás jogosultsági feltételeiről honlapunkon részletes leírás olvasható.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések