ÁFA visszatérítésnél is feltétel a büntetlen előélet?

Tisztelt Hitelnet!

Olyan kérdésünk lenne, hogy Mi se hitelt, se CSOK-ot nem szeretnénk felvenni, csak az áfatámogatást szeretnénk igénybe venni. Sajnálatos módon nincsen erkölcsi bizonyítványom, csak a feleségemnek. Ez kizárja az áfa visszaigénylést vagy ez csak a CSOK feltétele?

Illetve az is felmerült még bennünk kérdésként, hogy milyen kötelezettségeket kell vállalnia annak, aki igénybe veszi az adó visszaigénylést? (Van-e pl. olyan szabály, hogy 10 évig a felépített ingatlanban kell élni és nem lehet eladni).

Az igénylés menetéről, feltételeiről, kötelezettségekről hol találunk részletes leírást, vagy melyik szervhez fordulhatunk?

Tisztelttel,
László!

Kedves László!

A vonatkozó kormányrendelet (16/2016. (II.10.) Kormányrendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról) értelmében nemcsak a CSOK, hanem az adó-visszatérítési támogatás igénylésének is feltétele, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét a bíróság
a) a rendelet 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt nem állapította meg, vagy
b) büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.

Arról, hogy az 1. számú melléklet mely bűncselekményeket tartalmazza, IDE kattintva tájékozódhat.

Az adó-visszatérítési támogatást igénybe vevő személyre is vonatkozik az az előírás, hogy a célingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élnie. (Arról, hogy mi nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, IDE kattintva tájékozódhat.)

Ha az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített új lakást az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt
– lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik,
– az új lakás nem a támogatott személy lakóhelyéül szolgál,
– az új lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak vagy
– új lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,
a támogatott személy köteles a kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A lakás a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható meghatározott feltételekkel. Nem merül fel visszafizetési kötelezettség, ha a támogatott személy az eladott lakás helyett másik új lakást épít vagy vásárol, illetve, ha 5 év eltelte után használt lakást vásárol, melynek hasznos alapterülete meghaladja a kedvezménnyel épített lakás hasznos alapterületét. Ha a támogatott személy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzését igazolja, úgy a támogatás az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is), illetve a hasznos alapterület különbözetével arányos részét illetően visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Az igénylés menetéről, feltételeiről, kötelezettségekről a bankok honlapján részletes banki és a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott tájékoztató található.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések