ÁFA visszatérítésnél feltétel a házasság?

Tisztelt Hitelnet szakértő!

Az ÁFA-visszatérítéssel kapcsolatban lennének kérdéseim, főként a feltételeket illetően.

1. A visszatérítést igénylőknek házasoknak kell-e lenni, illetve van-e lehetőség egy személynek igénybe venni a támogatást?
2. Kizáró ok, ha egyik félnek van már egy lakás a nevén (hitellel)?
3. Ha jó értelmeztem a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletet az állam jelzálogjogot tesz az ingatlanra?
4. Mit jelent, hogy egy alkalommal lehet igénybe venni a visszatérítés? egy ingatlanra? – mivel részszámlák bemutatására van lehetőség a rendelet szerint, ebből arra következtettem, hogy az egy alkalom, nem egy számlát, vagy egyszerre leadott számlákat jelent.
5. Van-e olyan lehetőség, hogy csak a telekből igénylünk vissza, a nélkül, hogy az építkezésről bármit bemutatnánk?

Várom válaszát.
Köszönettel:
Sára

Kedves Sára!

1. Az adó-visszatérítési támogatás igénylésének nem feltétele a házastársi kapcsolat. A támogatásra egyedülálló személyek is jogosultak lehetnek. Élettársak, házastársak együttes igénylőként igényelhetik. Ez esteben mindkét félnek tulajdonjogot kell szereznie az építendő lakásban.

2. Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás nincsen. A meglévő lakás (terhelt vagy tehermentes) nem zárja ki az ÁFA visszatérítésre való jogosultságot.

3. A támogatás igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a felépítést követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A támogatott személyeknek az utolsó részfolyósítását követően 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell lakniuk.

4. Az egy alkalommal történő igénylés nem egy számlát jelent. A támogatás folyósítása szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik és mindig az adott készültségi foknak megfelelően kell a számlákat is benyújtani.

5. Ha csak a gazdálkodó szervezettől vásárolt telek után történik visszatérítés, akkor is be kell nyújtani az építkezésre vonatkozó dokumentumokat. Az illetékes minisztérium tájékoztatója egyértelműen rögzíti, hogy az adó-visszatérítési támogatás igénybevételének eltétele – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással –, hogy az igénylő a hitelintézet részére benyújtsa az építési engedélyt illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá, a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést.

Az adó-visszatérítési támogatás további jogosultsági feltételei IDE kattintva ismerhetők meg.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések