A TB jogviszony ezekben az esetekben minősül folyamatosnak CSOK, Falusi CSOK és Babaváró hitel esetén

CSOK, falusi CSOK, valamint babaváró hitel egyik jogosultsági feltétele a meghatározott ideje fennálló, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha abban van megszakítás, de annak hossza nem haladja meg a 30 napot. A koronavírus járvány miatt sokakat érinthet ez a kérdés annál is inkább, mert jelenleg is vannak érvényben erre vonatkozó könnyítések.

A járványhelyzet következtében számos munkavállaló veszítette el állását. Számukra különösen nagy jelentőséggel bír, mely támogatás esetén meddig tekinthető folyamatosnak munkaviszonyuk.

TB jogviszonyra vonatkozó könnyítés CSOK, falusi CSOK és Babaváró esetén egyaránt

A jogszabály értelmében, ha a támogatott személy TB jogviszonya a veszélyhelyzet alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos időszakon belül szakad meg, akkor a megszakítást a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva a veszélyhelyzet fennállásának időtartamával megegyező ideig, de maximum 90 napig nem kell figyelembe venni.

A veszélyhelyzet időtartama: 2020. március 11. – 2020. június 17.

Ez azt jelenti, hogy 2020. július 18-ig bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig, vagyis 2020. szeptember 18-ig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés CSOK, falusi CSOK esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnéstől számított 90 napos határidőn belül, azaz 2020. szeptember 18-ig – újabb, a előírásoknak megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát – egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermek esetén 2.600.000 Ft összegben igényelt családi otthonteremtési kedvezmény esetében 90 napot – biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés Babaváró hitel és támogatás esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő 90 napon belül újabb, a jogszabályban az utolsó 180 napra előírt típusú biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát a jogszabályban elvárt biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy a veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. – 2020. július 17.) veszítette el a munkahelyét, úgy 2020. szeptember 16-ig szükséges új munkaviszonyt létesítenie ahhoz, hogy TB jogviszonya folyamatosnak tekinthető legyen.

TB jogviszonyra vonatkozó általános előírások

A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonyról részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el. A falusi CSOK esetén előírt TB jogviszonyról bővebb információ ITT olvasható. A Babaráró hitelre vonatkozó TB jogviszony előírások IDE kattintva ismerhetők meg.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Díjmentes CSOK, falusi CSOK és Babaváró hitelügyintézés

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK illetve hitelügyintézést is! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!


Utolsó módosítás: 2020. július 17. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Melinda szerint:

2020-08-11 - 09:42

Üdv.!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy pontosan mennyi nap megszakítás megengedett a 2 éves folyamatos TB igazolás esetében falusi csok támogatás igénylésekor. Normális esetben elvileg 30 nap. A vészhelyzet miatt lettem munkanélküli, de a 3 hónapos álláskeresési járadék folyósításának lejártát követően találtunk kivitelezőt.
2020.07.1-vel szűnt meg az álláskeresési járadék utalása. Jelenleg nem kapok TB igazolást.
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-11 - 13:48

Kedves Melinda!
Ha Ön jelenleg még nem rendelkezik munkaviszonnyal, akkor véleményünk szerint valóban nem adható ki a TB jogviszony igazolás. Ám amennyiben szeptember 18-ig létesít megfelelő munkaviszonyt, akkor a TB jogviszonyban a veszélyhelyzet miatti megszakítást nem kell figyelembe venni.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Annamária szerint:

2020-07-18 - 18:41

Falusi csok hitel igényléséhez.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-30 - 14:24

Kedves Annamária!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések