A magyar TB jogviszony létesítését bármelyik fél vállalhatja? - Hitelnet.hu

A magyar TB jogviszony létesítését bármelyik fél vállalhatja?

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 11. kedd

Üdvözlöm!

Férjemmel Ausztriában dolgozunk. Neki több éves jogviszonya van ott, nekem csal fél éves. Szeretnénk megigényelni a 10 milliós csokot és vállalnánk, hogy egyikünk 180 napon belül Magyarországon elhelyezkedik.

A problémám az, hogy inkább én szeretnék Magyarországon dolgozni, de nekem csak fél éve van jogviszonyom. Mindenképpen annak kell Magyarországon dolgoznia, aki rendelkezik a 2 éves jogviszonnyal? Van szabály arra, hogy mennyi időt kell utána Magyarországon dolgozni ahhoz, hogy nehogy szabályt sértsünk?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Andrea

Kedves Andrea!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Mint ahogy Ön is írta, a 10 milliós CSOK jogosultsághoz minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszonyt szükséges igazolnia – házastársak, élettársak igénylése esetén – legalább az egyik félnek. 2018. március 15-től az is elfogadható, ha az igénylő a CSOK kérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik. Ekkor vállalnia kell, hogy legalább 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Erről bővebb információt ITT olvashat.

A magyarországi TB jogviszony létesítését annak a félnek kell vállalnia, akkor az igényléskor teljesíti a TB jogviszonnyal szemben támasztott követelményt, vagyis adott esetben rendelkezik a 2 éves jogviszonnyal. Kérdés az, hogy Önnek a jelenlegi féléves külföldi TB jogviszonya előtt volt-e esetleg legalább 1,5 éves magyarországi társadalombiztosítási jogviszonya? Amennyiben ugyanis volt, és a két jogviszony között nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás, akkor Ön is teljesíteni tudja az elvárt 2 éves jogviszonyt. Ebben az esetben Ön is vállalhatná a magyarországi TB jogviszony létesítésére vonatkozó jövőben feltétel teljesítését. Ha a mostani külföldi jogviszonya előtt nem volt magyarországi munkaviszonya (TB jogviszonya), akkor ennek a követelménynek jelenleg csak férje tud megfelelni.

A vonatkozó kormányrendelet nem rögzíti, hogy a létesítendő magyar TB jogviszonyt meddig szükséges fenntartani. A rendelet csak azt a feltételt írja elő, hogy a támogatott személynek a kedvezményre való jogosultság feltételeként igazolnia kell a hitelintézet részére, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt létesít. Ha Önök ezt a feltételt teljesíteni tudják, nem szegnek szabályt akkor sem, ha a későbbiekben megszűnik ez a TB jogviszony. Erről további részletek IDE kattintva érhetők el.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Andrea szerint:

  Üdvözlöm!
  Kérdésem lenne, hogy a tb jogviszonyom Ausztriában kezdődött. 5 hónap után megszakadt. Szeretnék új munkahelyet Magyarországon. Ha 2 héten belül elhelyezkedem, akkor még belefér a csok szabályaiba vagy teljesen 0-ról indíthatok?
  Andrea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A féléves TB jogviszonyban megengedett legfeljebb 30 nap megszakítás. Ha ennek megfelelően létesít munkaviszonyt, az megfelelő lehet.

 • Andrea szerint:

  Nagyon szépen köszönöm a választ, hogy időt fordított rám és végre megnyugodhatok, mert tisztán láthatom az egészet. El se hiszem, hogy megkaptam a kérdésemre a választ, amit senki nem tudott biztosan megmondani. Sajnos még a “szakértők” is össze vissza beszéltek. Hálás vagyok Önnek!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A későbbiekben esetlegesen felmerülő kérdés esetén is készséggel állunk rendelkezésére!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink