A magyar TB jogviszony létesítését bármelyik fél vállalhatja?

Üdvözlöm!

Férjemmel Ausztriában dolgozunk. Neki több éves jogviszonya van ott, nekem csal fél éves. Szeretnénk megigényelni a 10 milliós csokot és vállalnánk, hogy egyikünk 180 napon belül Magyarországon elhelyezkedik.

A problémám az, hogy inkább én szeretnék Magyarországon dolgozni, de nekem csak fél éve van jogviszonyom. Mindenképpen annak kell Magyarországon dolgoznia, aki rendelkezik a 2 éves jogviszonnyal? Van szabály arra, hogy mennyi időt kell utána Magyarországon dolgozni ahhoz, hogy nehogy szabályt sértsünk?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Andrea

Kedves Andrea!

Mint ahogy Ön is írta, a 10 milliós CSOK jogosultsághoz minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszonyt szükséges igazolnia – házastársak, élettársak igénylése esetén – legalább az egyik félnek. 2018. március 15-től az is elfogadható, ha az igénylő a CSOK kérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik. Ekkor vállalnia kell, hogy legalább 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Erről bővebb információt ITT olvashat.

A magyarországi TB jogviszony létesítését annak a félnek kell vállalnia, akkor az igényléskor teljesíti a TB jogviszonnyal szemben támasztott követelményt, vagyis adott esetben rendelkezik a 2 éves jogviszonnyal. Kérdés az, hogy Önnek a jelenlegi féléves külföldi TB jogviszonya előtt volt-e esetleg legalább 1,5 éves magyarországi társadalombiztosítási jogviszonya? Amennyiben ugyanis volt, és a két jogviszony között nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás, akkor Ön is teljesíteni tudja az elvárt 2 éves jogviszonyt. Ebben az esetben Ön is vállalhatná a magyarországi TB jogviszony létesítésére vonatkozó jövőben feltétel teljesítését. Ha a mostani külföldi jogviszonya előtt nem volt magyarországi munkaviszonya (TB jogviszonya), akkor ennek a követelménynek jelenleg csak férje tud megfelelni.

A vonatkozó kormányrendelet nem rögzíti, hogy a létesítendő magyar TB jogviszonyt meddig szükséges fenntartani. A rendelet csak azt a feltételt írja elő, hogy a támogatott személynek a kedvezményre való jogosultság feltételeként igazolnia kell a hitelintézet részére, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt létesít. Ha Önök ezt a feltételt teljesíteni tudják, nem szegnek szabályt akkor sem, ha a későbbiekben megszűnik ez a TB jogviszony. Erről további részletek IDE kattintva érhetők el.


Utolsó módosítás: 2018. szeptember 11. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2018-09-19 - 20:47

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne, hogy a tb jogviszonyom Ausztriában kezdődött. 5 hónap után megszakadt. Szeretnék új munkahelyet Magyarországon. Ha 2 héten belül elhelyezkedem, akkor még belefér a csok szabályaiba vagy teljesen 0-ról indíthatok?
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-20 - 06:12

Kedves Andrea!
A féléves TB jogviszonyban megengedett legfeljebb 30 nap megszakítás. Ha ennek megfelelően létesít munkaviszonyt, az megfelelő lehet.

Andrea szerint:

2018-09-11 - 16:45

Nagyon szépen köszönöm a választ, hogy időt fordított rám és végre megnyugodhatok, mert tisztán láthatom az egészet. El se hiszem, hogy megkaptam a kérdésemre a választ, amit senki nem tudott biztosan megmondani. Sajnos még a “szakértők” is össze vissza beszéltek. Hálás vagyok Önnek!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-12 - 05:14

Kedves Andrea!
A későbbiekben esetlegesen felmerülő kérdés esetén is készséggel állunk rendelkezésére!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések