A lakcímbejelentést 30 vagy 90 napon belül kell megtenni CSOK igénylésnél?

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a használt lakás vásárlása esetén a lakcím bejelentésre adott válaszát.
Érdeklődnék, hogy ha megmaradt a 90 napos határidő, akkor az alábbi szakaszt módosítani fogják:
“(3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben:
k) vállalja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását, bővítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 30 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, hontalan támogatott személy esetében a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt”

Korábban itt szerepelt a 90 nap.

Segítségüket előre is köszönöm.
Péter

Kedves Péter!

Azt nem tudjuk, hogy honnan származik a fent idézett CSOK rendelet – valószínűleg egy korábbi és nem a jelenleg hatályos rendelkezés lehet – mert a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési támogatásról szóló, 17/2016. (II.10.) számú kormányrendelet jelenleg is hatályos előírása a lakcímbejelentésre vonatkozóan nem a 30, hanem a 90 napot tartalmazza:

“(3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben
k) * vállalja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását, bővítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, hontalan támogatott személy esetében a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt”

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, 2018. március 15-től érvényes, használt lakás vásárlásához, illetve lakás bővítéséhez igényelhető állami támogatásokról szóló tájékoztatókban, valamint a honlapunkon szereplő leírásokban egyaránt a 90 nap szerepel a lakcímkártyával történő igazolás határidejeként.

Utolsó módosítás: 2018. április 04. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Feri szerint:

2019-09-22 - 15:16

Jó napot kívánok.
Ha a vásárlás után az ingatlan felújítandó és az nem történik meg 90 nap alatt (tipikusan el sem kezdődik), valódi költözésre nincs lehetőség. A lakcímkártya átírható, de életvitelszerű lakhatásra nincs lehetőség.
Ilyenkor mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:55

Kedves Feri!
Az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül szükséges eleget tenni ennek az előírásnak.

Sarolta szerint:

2019-03-03 - 23:12

Milyen következménye lehet annak, ha a szerződésben előírt, a CSOK folyósításától számított 90 napos lakcímbejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget az ügyfél?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 23:42

Kedves Sarolta!
Ha a lakcím bejelentési kötelezettség nem teljesül, a hitelintézet tájékoztatja erről a járási hivatalt és megküldi az ügy iratait. Ennek kapcsán a támogatott személynek a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötlezettsége keletkezik.

Márk szerint:

2019-02-18 - 17:11

Mi van akkor, ha valaki 90 nap után teszi meg a lakcímbejelentést?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:40

Kedves Márk!
Amennyiben e kötelezettség nem teljesül, a hitelintézet tájékoztatja erről a járási hivatalt és megküldi az ügy iratait. Ennek kapcsán Önnek a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötlezettsége keletkezik.

Krisztina szerint:

2018-11-21 - 15:37

CSOK igénybevétele után létesíthetünk-e ideiglenes lakcímet? Ha igen, mennyi idő elteltével?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:27

Kedves Krisztina!
A támogatott személynek állandó lakóhelyként kell megadnia a célingatlant, valamint életvitelszerűen és állandó lakóhelyként kell a támogatott lakásban élnie. Minderről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Gina szerint:

2018-11-17 - 16:36

Üdv!
Ha csokra vásároltam házat, más családtagot ideiglenesen bejelenthetek-e?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-19 - 10:24

Kedves Gina!
Családtag ideiglenes bejelentése információink szerint nem lesz probléma, de javasoljuk az ügyben a területileg illetékes járási hivatallal történő előzetes egyeztetést.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések