A lakcímbejelentést 30 vagy 90 napon belül kell megtenni CSOK igénylésnél?

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a használt lakás vásárlása esetén a lakcím bejelentésre adott válaszát.
Érdeklődnék, hogy ha megmaradt a 90 napos határidő, akkor az alábbi szakaszt módosítani fogják:
“(3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben:
k) vállalja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását, bővítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 30 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, hontalan támogatott személy esetében a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt”

Korábban itt szerepelt a 90 nap.

Segítségüket előre is köszönöm.
Péter

Kedves Péter!

Azt nem tudjuk, hogy honnan származik a fent idézett CSOK rendelet – valószínűleg egy korábbi és nem a jelenleg hatályos rendelkezés lehet – mert a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési támogatásról szóló, 17/2016. (II.10.) számú kormányrendelet jelenleg is hatályos előírása a lakcímbejelentésre vonatkozóan nem a 30, hanem a 90 napot tartalmazza:

“(3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben
k) * vállalja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását, bővítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, hontalan támogatott személy esetében a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt”

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, 2018. március 15-től érvényes, használt lakás vásárlásához, illetve lakás bővítéséhez igényelhető állami támogatásokról szóló tájékoztatókban, valamint a honlapunkon szereplő leírásokban egyaránt a 90 nap szerepel a lakcímkártyával történő igazolás határidejeként.


Utolsó módosítás: 2018. április 04. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2020-06-09 - 14:42

Kedves Szakértő
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi CSOK esetében, ahol vásárlásra, illetve korszerűsítésre is igénylem a támogatást, mikortól számolják a 90 napos bejelentkezési kötelezettséget? Egyenlőre a korszerűsítésre a bankintézet még nem folyósított, csak a vásárlásra.
Ilyen esetben a vásárlásra folyósított 5 millió dátumától ketyeg az óra, vagy a korszerűsítés kifizetésétől?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
István

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 13:26

Kedves István!
A korszerűsítésre vonatkozó támogatás utolsó részfolyósításától számított 90 napon belül szükséges bejelentkezni a támogatott ingatlanba.

Péter szerint:

2020-06-05 - 09:20

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogyha a csokot megigényeltük 2 meglévő gyerekre meg egy születendőre és ezzel együtt megigényeltük a babaváró hitelt is és nem egy, hanem 2 gyermek születik, akkor a második születendő baba után amit megigényelek csokot, azt bele tudom fizetni a babaváró hitelbe?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-19 - 12:59

Kedves Péter!
Az utóbb születendő gyermek utáni CSOK a babaváró hitel előtörlesztésére nem használható fel.

Scarlett szerint:

2020-05-26 - 06:28

Jó napot kívánok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy férjemmel most vásároljuk meg első közös ingatlanunkat. Van egy másfél hónapos kisfiam. A babának abba a házba kell bejelentkezve lennie? Ugyan is most anyómoséknál lakunk és ide van bejelentve.
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 08:57

Kedves Scarlett!
A CSOK folyósításától számított 90 napon belül szükséges bemutatni a hitelintézet részére az Önök és a gyermek lakcímkártyáját, amin állandó lakóhelyként már a támogatott ingatlan szerepel.

Mónika szerint:

2020-05-22 - 19:36

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a csok ügyintézés folyamatban van, a folyósítás még nem történt meg. Szülni fogok, az új helyre szeretnék bejelentkezni a gyerkőc miatt. Folyósítás előtt ez nem történhet meg? A kérelmet már leadtuk, a becsüs kijött, jelenleg itt tartunk.
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel.
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 10:00

Kedves Mónika!
Amíg nem jegyzik be Önöket a tulajdoni lapra tulajdonosként, addig információink szerint csak a jelenlegi tulajdonos hozzájárulásával tudna állandó lakóhelyet létesíteni az ingatlanban. Ha azonban az ügyintézés alatt változnak a személyes okmányai (lakcímkártya), arról a hitelintézetet haladéktalanul értesíteni kell.

Zita szerint:

2020-05-12 - 09:21

Jó napot! CSOK folyósításunk utolsó részfolyósítása december 23-án történt meg. Ehhez a 90 napos lakcímbejelentési határidő március 23-án telt le, a hozzá szükséges tulajdonjog bejegyzést is nem sokkal előtte kaptuk kézhez. Ekkor már az iskolák szüneteltek, 27-én pedig vészhelyzet lett bejelentve. A kijárási korlátozás alatt nem intéztük a dolgot.
Lehet ebből probléma?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 14:53

Kedves Zita!
A veszélyhelyzet 2020. március 11. óta áll fenn. Ezen időszak alatt járna le az Önök esetében a 90 napos bejelentési határidő, amely most meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

O. szerint:

2020-05-04 - 08:39

Tisztelt hitelszakértő,
Használt lakást vásároltunk január 17.-én, amely során kamattámogatott CSOK hitelt és két gyermekes (1 meglévő, 1 vállalt) CSOK-ot is igénybe vettünk.
A tulajdonjog bejegyzést a Földhivatalban, a gyorsított eljárás ellenére is csak április közepére sikerült megoldania a hivatalnak. A jelenlegi vészhelyzetre való tekintettel időpontfoglalással lehet a kormányablakokba menni. Ezen időpontok közül a tulajdoni jog bejegyzést követően a lehető leghamarább elkészíttettük a lakcímkártyáinkat a vásárolt ingatlan címére, ahol azóta életvitelszerűen lakunk. A 90 napos lakcímbejelentési határidő április 22.-én járt le, nekünk április 23.-án sikerült a lakcímbejelentést megejteni és április 24.-én vittem be a bankba.
Mind a banki ügyintéző akinél a hitelfelvételt intéztük, mind a saját hitelügyintézőnk azt a tájékoztatást adta, hogy jelenlegi helyzetre való tekintettel, nem hinnék, hogy bármi probléma lenne abból hogy a 92. napon vittük be a szükséges lakcímkártyákat.
Érdekelne, hogy Ön szerint van-e bármi olyan amivel számolnunk kellene emiatt a rajtunk kívül álló okok miatti 2 nap csúszást követően.
Üdvözlettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 15:27

Kedves Kérdező!
A veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodnak. Ez azt jelenti, hogy nem kell semmilyen szankcióval számolniuk a 90 napos benyújtási határidő csúszása miatt.

Zsuzsa szerint:

2020-05-01 - 08:38

T. Szakértő!
2020. márciusától május 30-ig kellene bejelentkeznünk új lakásunkba, ahol már január óta lakunk. Nem engednek bejelentkezni, mert nincs még meg a földhivatali bejegyzés a társasházról. Jelenleg a vírushelyzet miatt gondolom minden csúszik és késlekedik, de ha mi nem tudjuk igazolni, hogy bejelentkeztünk, mi a teendő? Az OTP-től vettük fel a hitelt, 3 gyerek után a 10+15 milliót.
Kihez forduljunk, hogy a határidőt meghosszabbíttassuk?
Köszönettel.
Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:47

Kedves Zsuzsa!
A veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodnak. Így nem fog problémát jelenteni, ha a megjelölt időpontig nem tudják bemutatni az OTP-nek a szükséges lakcímkártyát.

Péter szerint:

2020-04-05 - 06:37

Tisztelt szakértő!
A babaváró hitelt meg igényeltük,használt lakásra fordítottuk az összeget, már meg is kaptuk. Most a csokkot várjuk mert azzal az összeggel lesz kifizetve a lakás. A folyósítás teljesülni fog akkor ha még nincs lakcímkártyánk az új lakcímre?

Hitelnet szerint:

2020-04-06 - 10:58

Kedves Péter,
A folyosítás teljesülni fog, mivel a támogatott személynek a folyósítást követően 90 napon belül kell igazolnia lakcímkártyával, hogy a lakás a támogatott személyek lakóhelye.

Gábor szerint:

2020-03-22 - 11:00

Elmulasztotuk bejelenteni az egyikünk lakcímét, most 2 év után jött a levél, hogy visszakövetelik a csok összegét. Életszerűen itt éltünk a bejelentés nem történt meg. 2 gyerek és a párom be lett jelentve. Én csak 1 év után.
Kérdés, milyen lehetőségeink vannak? Érdemes fellebezni?

Válaszát, előre köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-04-03 - 18:05

Kedves Gábor,
A kormányrendelet szerint, Családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben vállalja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítását, bővítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.
A vonatkozó kormányrendelet értelmében jogosan követelhetik vissza a támogatást. A fellebbezést illetően javasoljuk az ebben illetékes kormányhivatallal történő egyeztetést.

Kitti szerint:

2020-03-20 - 22:06

Jó napot kívánok.
Most szeretnénk eladni a lakásunkat és akik megveszik csok-ot szeretnének felvenni. A szerződés megírásához meg kell adnunk a kiköltözés időpontját. Én és a párom 3 hónapot kértünk, de a vevő azt mondta, hogy csok felvételéhez 30 nap kiköltözés kell, mert különben nem kapják meg. Én úgy olvastam, hogy 90 napjuk van a lakcímet igazoló okmányt visszaküldenie. Van leírva valahol, a csok-hoz kötelező kiköltözés?
Válaszukat előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 15:25

Kedves Kitti!
CSOK igénybevétele esetén a támogatás folyósítását követő 90 napon belül kell a támogatott személyeknek a lakcímkártyát bemutatni a hitelintézet felé. Jelen helyzetben azonban az sem jelent problémát, ha ezen túlmenően történik a lakcímkártya bemutatása. A veszélyhelyzetben ugyanis ez a határidő kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig.

Zsuzsa szerint:

2020-02-12 - 12:07

Tisztelt Címzett!
Milyen szankcióval jár, ha (a hatóság mulasztása miatt) a lakcímkártyát nem tudja idejében bemutatni a banknak az építtető, de elindította a folyamatot? (CSOK és támogatott hitel új lakásépítés).
Ha késve mutatja be, akkor is vissza kell fizetni a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 15:06

Kedves Zsuzsa!
A támogatott ingatlanba való bejelentkezésre 90 nap áll rendelkezésre az utolsó részfolyósítástól számítva, amikor is rendelkezésre áll már a házszám.

Péter szerint:

2020-02-06 - 14:58

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlására vettünk fel CSOK-ot. Előző év októberében folyósították ki az összeget. Azóta több alakommal voltunk a bankban, és minden ügyet elintézünk, amit kértek. Decemberben át is jelentkezünk az szóban forgó ingatlanba. De a 90 napos átjelentkezési kötelezettség lejelentéséről nem esett szó akkor.
Mai nap voltunk benn a bankban egy más ügy miatt, és kérdezték, hogy ezt megcsináltuk-e?
Azonnal kitöltöttük a papírokat…
Kérdésem, hogy milyen következményekkel járhat az, ha kifutottunk a 90 napból?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 10:36

Kedves Péter!
Ha 90 napon belül megtörtént a bejelentkezés, akkor nem lesz gond.

Feri szerint:

2019-09-22 - 15:16

Jó napot kívánok.
Ha a vásárlás után az ingatlan felújítandó és az nem történik meg 90 nap alatt (tipikusan el sem kezdődik), valódi költözésre nincs lehetőség. A lakcímkártya átírható, de életvitelszerű lakhatásra nincs lehetőség.
Ilyenkor mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:55

Kedves Feri!
Az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül szükséges eleget tenni ennek az előírásnak.

Sarolta szerint:

2019-03-03 - 23:12

Milyen következménye lehet annak, ha a szerződésben előírt, a CSOK folyósításától számított 90 napos lakcímbejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget az ügyfél?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 23:42

Kedves Sarolta!
Ha a lakcím bejelentési kötelezettség nem teljesül, a hitelintézet tájékoztatja erről a járási hivatalt és megküldi az ügy iratait. Ennek kapcsán a támogatott személynek a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötlezettsége keletkezik.

Márk szerint:

2019-02-18 - 17:11

Mi van akkor, ha valaki 90 nap után teszi meg a lakcímbejelentést?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:40

Kedves Márk!
Amennyiben e kötelezettség nem teljesül, a hitelintézet tájékoztatja erről a járási hivatalt és megküldi az ügy iratait. Ennek kapcsán Önnek a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötlezettsége keletkezik.

Krisztina szerint:

2018-11-21 - 15:37

CSOK igénybevétele után létesíthetünk-e ideiglenes lakcímet? Ha igen, mennyi idő elteltével?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:27

Kedves Krisztina!
A támogatott személynek állandó lakóhelyként kell megadnia a célingatlant, valamint életvitelszerűen és állandó lakóhelyként kell a támogatott lakásban élnie. Minderről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Gina szerint:

2018-11-17 - 16:36

Üdv!
Ha csokra vásároltam házat, más családtagot ideiglenesen bejelenthetek-e?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-19 - 10:24

Kedves Gina!
Családtag ideiglenes bejelentése információink szerint nem lesz probléma, de javasoljuk az ügyben a területileg illetékes járási hivatallal történő előzetes egyeztetést.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések