A korábbi szocpol és a 10 millió CSOK különbözete tetőtér-beépítéshez is jár?

Tisztelt Szakértő!

Kérem, segítsen értelmezni a megjelent rendeletet.

2012-ben megkaptuk a 3 meglévő gyerekre a 2,2 M Ft szocpolt (LET) új építésű családi házra. Ha ennek a családi háznak a jelenlegi padlásterét lakótérnek beépítjük (tetőtér beépítés), akkor jogosultak lehetünk-e a szocpol és a CSOK 10 M Ft különbözetére, jelen esetben 7,8 M Ft-ra?

“A kormány képviselője megjegyezte, a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is.”
“A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.”
“Ha a támogatott személy 2016. január elsejét megelőzően e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe, továbbá a CSOK kérelem benyújtásának időpontjában legalább 3 gyermeket nevel, valamint új lakást vásárol vagy épít, a már igénybe vett és és a 10 millió forintos összeg különbözetét igényelheti.”

Köszönettel.
György

Kedves György!

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a 3 gyermek utáni 10 millió forint összegű CSOK-ra az a támogatott személy lehet jogosult, aki új lakást épít vagy új építésű lakást vásárol. Ebből következően tehát, aki a tetőtérben egy önálló lakást hoz létre, az jogosult lehet a 10 millió forintos támogatásra, aki ellenben a meglévő házát bővíti függőleges irányban, (amit szintén tetőtér-beépítésnek nevezünk), vagyis a tetőtérben például szobákat alakít ki, az nem új lakást épít, hanem “csak” a meglévőt bővíti, amire a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetét nem veheti igénybe.

Hogy pontosítjuk, a tetőtér-beépítés akkor minősül új lakás építésének, ha olyan önálló rendeltetési egység jön létre, mely lakhatásra önmagában is alkalmas, vagyis el van látva valamennyi lakófunkcióval (főzést, étkezést, mosást, tisztálkodást, illemhely-használatot, pihenést, alvást, otthoni tevékenységek végzését lehetővé tevő helyiségekből áll), továbbá külön mérhető közművekkel rendelkezik és önálló bejárata van.

Attól függően, hogy az Önök esetében a tetőtér-beépítés a fent említett két lehetőség közül melyik módon valósulna meg, lehetnek jogosultak a különbözetre. Ha bővítés történne, akkor további támogatásra sajnos már nem jogosultak, mivel a 3 gyermek után már kaptak korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást, s a különbözet csak új lakásszerzés esetén vehető igénybe. Új lakás építése esetén azonban előírás, hogy az igénylőknek e támogatással finanszírozott lakásban kell lakóhelyet létesíteniük.

Minderről részletesen IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Henrietta szerint:

2016-04-29 - 09:26

Tisztelt Hitelnet!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy 2006-ban kezdtünk el építkezni. Vettünk fel kölcsönt, amit még a mai napig fizettünk és kettő gyerekre vettük fel a szocpolt (akik időközben megszülettek). Most várjuk a harmadik gyerekünket és azután szeretnék érdeklődni, hogy szeretnénk beépíteni a tetőteret és, hogy ebben az esetbe jár-e nekünk a 10 milliós csok. Persze amit a kettő gyerek után már kaptunk szocpolt azt levonnák, ha én jól értelmezem.
Válaszukat előre is köszönöm.
Henrietta

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 09:56

Kedves Henrietta!
Tetőtér-beépítéshez a használt lakásra járó CSOK lenne igényelhető, a 10 milliós CSOK nem. Ám a 2006-ban két gyermek után kapott szocpolt összege valószínűleg magasabb volt, mint a 3 gyermek után, tetőtér-beépítéshez járó 2,2M Ft összegű CSOK, így különbözetet nem tudnak igénybe venni.
A harmadik gyermek után esetleg utólagos szocpolra lehetnek jogosultak, amely a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását az érintett hitelintézetnél kérhetik a gyermek megszületése után.

István szerint:

2016-02-07 - 08:59

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vásároltunk használt családi házat. Mivel 4 gyermekünk van megkaptuk a fél szocpolt. De mostanra a házat kezdjük kinőni és ezért az emeletet szeretnénk bővíteni vagy akár új lakást kialakítani, ami megfelel az elvárásoknak. Az a kérdésem, hogy mindketten most töltöttük be a 40. életévünket, folyamatos munkaviszonyunk van. Igényelhetjük-e a CSOK-ot és hogy megkapnánk-e az egész részt vagy csökkentenék a korábban felvett értékkel. Vagy ha máshova szeretnénk építkezni újonnan, van-e lehetőség és mik a feltételek? Valamint használt lakás vásárlásánál igényt tarthatunk-e a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 08:54

Kedves István!
A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében bővítéshez és használt lakás vásárlásához nem igényelhetnék a CSOK-ot, mert mind a 4 gyermekük után megkapták már a félszocpolt. A napokban várható azonban a CSOK rendelet módosítása, mely alapján információink szerint a korábbi igénylők másik lakásba költözve igénybe vehetik majd a támogatás azon részét, amelyet korábban nem tudtak lehívni. Ez alapján használt lakás vásárlása esetén is megilletheti Önöket a különbözet, de erről pontos információnk még nincsen. Ha kihirdetésre kerül a rendeletmódosítás, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük addig is kövesse új bejegyzéseinket!
Ha az emeleten új, önálló lakást alakítanának ki vagy máshol egy teljesen új házat építenének, akkor jogosultak lehetnének a korábban kapott félszocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére. Ennek feltételeit ITT olvashatja.

Henrietta szerint:

2016-01-27 - 16:57

A 2016-os 10 milliós 3 gyermekes családtámogatással kapcsolatban érdeklődnék. Van 3 gyermekem, kettő az előző házasságomból. 2002-ben épült családi házban lakunk, amely építésénél igénybe vettem a szocpolt 2 gyermekre, a harmadik 2015-ben született az új házasságomból, a rá eső szocpolt leírták a lakáshitelből.
Szeretnék érdeklődni, ha emeletet épülnék a meglévő házra, járna-e a 10 milliós támogatás a már felvett SZOCPOLLAL csökkentett mértékben. Vagy ha ez nem járható, vásárolhatnánk-e új építésű lakást, nem zárja-e ki, hogy van tulajdonom. A férjem nevén nincs semmilyen tulajdon.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 17:03

Kedves Henrietta!
Első kérdésére fenti bejegyzésünkben találja a választ, illetve további információt IDE kattintva olvashat.
Második kérdésével kapcsolatban ITT tájékozódhat.

Tímea szerint:

2016-01-27 - 15:47

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 2 gyermeket nevelünk, 2009-ben 2 gyermekre igénybe vettük a szocpolt, amikor új építésű ingatlanunkba (ikerház) beköltöztünk. Jelenleg gondolkodunk harmadik gyermek vállalásán. Érdeklődnék, hogy a 10 milliós támogatás igénybevételéhez (esetünkben természetesen a korábban folyósított összeggel csökkentett mértékben) jelenlegi lakásunk tetőterének beépítésével, vagy emeletráépítéssel milyen feltételek mellett vehetjük igénybe.
Köszönöm válaszát előre is,
Tisztelettel,
Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 15:49

Kedves Tímea!
Arról, hogy tetőtér-beépítés, emeletráépítés esetén a CSOK különbözet milyen feltételekkel vehető igénybe, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Brigitta szerint:

2016-01-22 - 18:09

Tisztelt Hitelne!
Három gyerekünk van, és lakáshitel tartozásunk 3,5 MFt! Használt házat vettünk 2007-ben és akkor nem tudtuk a szocpolt felhasználni! Most hogyan tudnánk a 10 M Ft-os támogatást igénybe venni? Esetleg szintráépítéssel?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-23 - 10:19

Kedves Brigitta!
Ha tetőtér-beépítés révén új lakást alakítanak ki, akkor jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK-ra. Arról, hogy tetőtér-beépítés esetén mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat.

Kornél szerint:

2016-01-17 - 18:10

Tisztelt Hitelnet!
2009-ben építettünk egy új házat, és az akkor meglévő 5 gyermekünk után vettünk fel szocpolt és kölcsönt. Azóta született még 2 gyermekünk.
A kérdésünk az, hogy az utólag született gyerekek után kaphatunk-e csok-ot a hitelünk csökkentésére.
Válaszukat előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-21 - 14:55

Kedves Kornél!
Utóbb született gyermekeik után a 2009-ben érvényes feltételek alapján lehetnek jogosultak utólagos támogatásra. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Krisztina szerint:

2016-01-15 - 20:04

Tisztelt Hitelnet.hu!
A párommal friss házasok vagyunk, 2 gyermeket szeretnénk vállalni. Jelenleg az ő szüleinek házában élünk és annak tetőterét építjük be. Építési engedélyünk van, a tetőtéri lakás külön bejáratú, 63 m2 hasznos alapterületű ingatlan lesz, külön fürdővel, wc-vel, nappali-étk.-konyhával es 2 szobával.
A kérdésem az lenne, hogy akadályt jelenthet-e az,h ogy tavaly már elkezdtük az építkezést (70% van kész kb. illetve nincs tulajdonrészünk a házban, de a férjem az egyetlen örökös. A 2.600.000 Ft-ot céloznánk meg, 3 gyermeket nem merünk vállalni!
Előre is köszönjük segítő válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-20 - 16:11

Kedves Krisztina!
Amennyiben új lakás építésére szól az engedély, akkor nem probléma, hogy elkezdték az építkezést. Az sem akadály, hogy nem az Önök nevén van az alsó rész, de feltétel, hogy a tetőtérben kialakításra kerülő lakásnak Önök legyenek a tulajdonosai. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Anna szerint:

2016-01-14 - 11:53

Tisztelt Szakértő Úr, Hölgy!
Jelenleg 45 éves vagyok, özvegyként 2002-től nevelem egyedül gyermekeimet. Jelenleg Pest megyében lakunk egy 80 nm-es kertes házban! A szocpolt igényeltük 2000-ben amikor építkeztünk, annak az akkori összege 2.400.000 Ft volt! Jelenleg a gyerekeim a tulajdonosok 1/3-1/3-1/3 arányban.
Az volna a kérdésem, hogy a 10.000.000 Ft és a 2.400.000 Ft különbözetét igényelhetem-e a meglévő ház bővítésére?
Van-e arra lehetőség, hogy a különbözetből építési telket vegyek, majd a meglévő ház eladása után egy új családi házat építsek, amiben kényelmesen elférünk.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-14 - 11:56

Kedves Anna!
A korábban kapott és a 10 milliós CSOK különbözete sajnos sem a meglévő ház bővítéséhez, sem építési telek vásárlásához nem használható fel. A kedvezmény új ház bekerülési költségének vagy új építésű lakóingatlan vételárának finanszírozásához vehető igénybe. Az igénylés feltételeiről bővebben ITT olvashat.

Attila szerint:

2016-01-14 - 10:56

Tisztelt Hitelnet,
2007-ben vásároltunk családi házat. 3 gyermekünk van: 4, 6, 8 évesek. 2 gyermekünk esetében már igénybe vettük a fiatalok otthonteremtési támogatását:az első gyermekünkre 2007-ben a családi ház vásárlásakor 450.000 Ft összegben és 2009-ben 750.000 Ft összegben a 2.gyermekünk születésekor.
1. A kérdésünk az, hogy tetőtér beépítés esetén (új tető építéskor) mekkora összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetünk 2016.január 01-től?
2. Mely bankokat lehet megkeresni CSOK ügyben?
3. Ezt a támogatást utólag, előre vagy a munkálatokkal párhuzamosan folyósítja a bank?
4. Mekkora százalékban kell számlákkal igazolni az elvégzett munkálatokat?
Válaszukat várva köszönettel.
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-14 - 11:39

Kedves Attila!
Az elérhető támogatási összegről és feltételekről – attól függően, hogy a meglévő lakóház bővítése történik vagy esetlegesen új lakás építése – részletesen fenti bejegyzésünkből, illetve IDE kattintva tájékozódhat.
Bővítés, építés esetén a támogatást szakaszosan, az adott készültségi foknak megfelelő számlabemutatás alapján folyósítják a hitelintézetek. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni.

Krisztina szerint:

2016-01-11 - 19:45

Tisztelt Szakértő!
2001-ben bővítettük a családi házunkat. Akkor még egy gyerekünk volt, megigényeltük a bővítésre a fél szocpolt, ami akkor 100.000 Ft-ot jelentett. Időközben született még két gyerekünk.
A kérdésem, hogy ebben az esetben van-e még lehetőség az utóbb született két gyerekre is igényelni kedvezményt, ha esetleg bővítésen gondolkoznánk?
Válaszát köszönöm!
Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-25 - 20:26

Kedves Krisztina!
Bővítés esetén jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha minden feltétel teljesül. A 3 gyermek esetén járó összegből le kell vonni a korábban kapott félszocpol összegét. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Erzsébet szerint:

2016-01-10 - 15:10

Tisztelt Uram!
A kérdésem az, hogy ha 2014 decemberében már nem kaptam a gyedet, és a gyest sem (mert a férjem vette igénybe, és kb. 1 hónapig nem mentem el munkanélküli központba (tehát nem volt tb.), de a férjem több mint 2 éve jó fizetéssel van bejelentve, és én 2015. januártól köztisztviselőként dolgozom, akkor amiatt az 1 hónap miatt, amikor nem volt gyedem és más sem, elbukhatjuk a támogatást?
Várom válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-19 - 06:53

Kedves Erzsébet!
A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonyt – házastársak, élettársak esetén – elég az egyik félnek igazolni, így ha férje részéről ez megvan, akkor jogosultak lehetnek a támogatásról.
A TB jogviszony meglétéről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

Zsolt szerint:

2016-01-09 - 20:52

Tisztelt Szakértő!
Meglévő 4 gyermeket nevelünk élettársammal. 2010-ben építettünk új lakást szocpolból és hitelből.
Igényelhető a különbözet a tetőtér építéshez?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-29 - 13:40

Kedves Zsolt!
A legújabb CSOK rendelet értelmében úgy kell számolni, hogy a tetőtér-beépítés esetén 4 gyermek után adható 2.750.000 Ft-os CSOK-ból le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét. Ha az akkori összeg magasabb volt ennél, akkor sajnos nem jogosultak a CSOK-ra.

Zsolt szerint:

2016-01-09 - 16:05

Mi is pont ilyen helyzetben vagyunk. Azonban ha már igénybe vettük a korábbi szocpolt, akkor az állam bejegyez 10 év elidegenítési tilalmat a jelenlegi szintre/házra.
Hogyan lehet megfelelni mindkét kitételnek egyszerre:
1. Életvitelszerűen élni az újonann építendő tetőtérben.
2. Megfelelni a régi szocpolból adódó kötelezettségnek, azaz nem elköltözni?
Vagy csak én értelmezem rosszul a rendeletet?
Köszönettel,
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-18 - 22:46

Kedves Zsolt!
A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az új CSOK rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett új lakásban kell teljesíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések