A házastárs akkor is szerezhet tulajdonrészt a CSOK-os lakásban, ha KHR listán szerepel?

Tisztelt Szakértő!

Friss házasok vagyunk és szeretnénk 2 születendő gyermekre, használt lakás vásárlásához igényelni a CSOK-ot. A férjem lenne az igény benyújtója, mert én KHR listán aktívan szerepelek, hitelemet rendszeresen fizetem. A CSOK mellé nem szeretnénk hitelt felvenni.

A kérdésem: Megkaphatjuk így a támogatást? Valamint mivel mindenképpen feltétele a tulajdonrész a megvásárolandó lakásból, én lehetek így tulajdonrészes? A KHR aktív státusza nem zárja ezt ki?

Köszönettel.
Ilona

Kedves Ilona!

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A támogatás iránti kérelemben tehát mindkettejüknek szerepelni kell, nem tudja csak a férje, az Ön bevonása nélkül igényelni. Mindketten támogatott személyekké válnak és meg kell felelniük az előírt személyi feltételeknek.

A CSOK rendelet nem írja elő, hogy a jogosultsághoz a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell az ügyfelek KHR státuszát, így az, hogy Ön a Központi Hitelinformációs Rendszerben aktív státuszban szerepel, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot. Ez akkor jelentene problémát, ha a támogatás mellett kölcsönt is szeretnének felvenni. A negatív KHR információ ugyanis kizárja a hitelfelvétel lehetőségét minden pénzintézetnél, kivéve egyet, ahol legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén már van lehetőség lakáshitel igénylésére.

A vonatkozó rendelet további feltételként írja elő, hogy házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a támogatás igénybevételével vásárolandó lakóingatlanban. A tulajdoni arányra vonatkozóan nincsen előírás, nem feltétel tehát az 50-50%-os tulajdonszerzés. Az aktív KHR státusz nem zárja ki a tulajdonszerzés lehetőségét. Azzal azonban számolni kell, hogyha hátralékos tartozása miatt végrehajtásra kerülne sor, akkor veszélyben lehet a szóban forgó ingatlan is.

Fentieken túl a jogosultsághoz további – személyi és egyéb, a célingatlanra vonatkozó – feltételek teljesülése is szükséges, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Két vállalt gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Reni szerint:

2017-07-01 - 18:31

Üdv!
Konyha kérdés: amit kinéztünk házat a konyhában a vezetékes gáz az adott, de a mosogató a konyha és a fürdőt összekötő folyosón van.
Ez megfelelő így a CSOK-hoz?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-02 - 13:26

Kedves Reni!
A konyhában alapfeltétel a vízvételi és főzési lehetőség, így véleményünk szerint nem fogadható el, ha a mosogató a konyhát és fürdőt összekötő folyóson van.

Dzseni szerint:

2017-06-02 - 13:12

Jó napot!
Mi nem szeretnénk hitelt felvenni, csak szocpol érdekelne minket. Van egy gyermekünk és még egyre alá szeretnénk írni, viszont a férjem Ausztriában dolgozik. Ausztriai munka is jó? Azt is hallottuk, ha valaki szociális segélyen van, az is tudja igényelni a szocpolt. Igaz?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-06 - 06:17

Kedves Dzseni!
A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor legalább az igénylők egyikének magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, s az illető csak a fennmaradó időszakot igazolhatja külföldi (EGT állambeli) TB jogviszonnyal. Ha párja az esetleges CSOK kérelem benyújtásakor is Ausztriában dolgozik, akkor ennek a feltételnek sajnos nem felel meg.
A szociális segély információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt.

Károly szerint:

2017-05-30 - 20:03

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy új szerkezetkész ház vásárláshoz igényelhető-e a CSOK 10 millió vissza nem térítendő támogatás, a 10 millió kedvezményes hitel nélkül? A szerkezetkész ház pont 10 millióba kerül. Három gyermekünk van, a legidősebbre félszocpolt vettünk fel 10 éve. Viszont aktív KHR listán szerepelünk mindketten a feleségemmel. Ez miatt nyilván hitel nem jöhet szóba.
Tisztelettel: Károly

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-31 - 06:13

Kedves Károly!
Szerkezetkész ingatlan esetén a 10 milliós CSOK az ingatlan megvásárlásához nem, csak a tulajdonjog megszerzése után, az építkezés befejezéséhez vehető igénybe. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Reni szerint:

2017-05-28 - 17:08

Üdv!
Érdeklődöm, hogy CSOK-ot szeretnénk felvenni 5 gyermekre a férjemmel használt lakásra. Van egy házunk /lakhatatlan/, a gyerekek a tulajdonosok, mi a férjemmel haszonélvezők!
Így jogosultak vagyunk a CSOK-ra, hogy másik ingatlant vásároljunk?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-29 - 05:18

Kedves Reni!
A gyermekek tulajdonában lévő ház nem zárja ki a CSOK jogosultságot, tehát amennyiben a többi feltétel is teljesül, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Erika szerint:

2017-05-20 - 12:18

Három gyerekre igényeltük a csok-ot hitel nélkül. Minden papírt beadtunk. Értékbecslő volt. Bárosak vagyunk.
Mennyi esélyünk van pozitív bírálatra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-22 - 06:05

Kedves Erika!
A CSOK igénylést (hitel nélkül) nem befolyásolja, ha negatív tartalommal szerepelnek a BAR listán. Amennyiben a CSOK igénylés személyi és egyéb feltételei teljesülnek, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések