A gyermekvállalás későbbi teljesítése esetén a teljes időre visszamenőleg ki kell fizetni a kamatokat?

Tisztelt Hitelnet!

2008. decemberben vettük fel a megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre. Az első gyermek 2010.-ben teljesült (be is lett jelentve), de a második csak most 2017. decemberben a 8 év letelte után. Már 2016. december óta kellene fizetnünk a második gyermek után a törlesztőt, de nem kaptunk rá felszólítást, így nem is volt fizetve. De most, hogy bejelentettem a második gyermek megszületését, azt mondták a bankban, hogy a második gyermek utáni összeg 1,5 millió forint utáni kamatot a 8 évre visszamenőleg vissza kell fizetni 778ezer forint.

A megelőlegező kölcsön szerződésben nem találtam ezzel kapcsolatosan leírást, hogy mi van abban az esetben, ha az egyik gyerek később születik meg. Én azt gondoltam, hogy az 1 év késésre kell majd kamatot fizetnem, nem pedig a 8 évre.

Tudna nekem segíteni, hogy ez így helytálló vagy mi a helyzet ebben az esetben!?
Köszönettel:
László

Kedves László!

Az Ön által leírt megelőlegező kölcsönre vonatkozó előírásokat a lakáscélú állami támogatásról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 5/A. §-a tartalmazza, mely alapján:
“(7) Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles – a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig – a hitelintézet részére visszafizetni. E kölcsöntartozás visszafizetésének kamatfeltételeire, valamint kamattámogatására a 13. § szabályai az irányadóak azzal, hogy a támogatásra való jogosultság maximális időtartamát a megelőlegező kölcsön folyósításának napjától kell figyelembe venni.
(8) Az igénylő házaspár köteles az állam részére – a folyósító hitelintézet útján – részletekben megfizetni a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső összege után az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet számára korábban megfizetett teljes összegnek a 13. § (3) bekezdésében meghatározott kiegészítő kamattámogatással csökkentett részét. E tartozás kamata és törlesztési feltételei megegyeznek a (7) bekezdés szerint visszafizetendő kölcsönt igénylő házaspárra vonatkozó feltételeivel azzal, hogy kiegészítő kamattámogatás a törlesztés során nem érvényesíthető.”

Információink szerint – a fentiek alapján – sajnos a teljes 8 évre vonatkozó kamatokat meg kell fizetni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Norbert szerint:

2018-10-17 - 08:52

Nagyon köszönöm a választ! Igényelni fogom a banknál.

Norbert szerint:

2018-10-16 - 14:15

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban megelőlegező kölcsönt vettünk fel 2 gyermekre, 2,4M HU, 8 éven belül teljesítendő módozatban. 2009-ben megszületett az első gyermekünk. 2017-ben eladtuk a jelzáloggal terhelt ingatlant és a második gyermekre jutó részt a kamataival vissza kellett fizetnünk. 1,5M HUF + kamat. 2018 januárban született meg a második gyermekünk.
A kérdésem az, hogy a második gyermekre járó támogatási részt (1,5M HUF) vissza lehet kapni az Államkincstártól valahogyan? A korábbi válaszok alapján a kamat rész már nem kapható vissza.
Köszönettel.
Norbert

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-17 - 08:21

Kedves Norbert!
Utóbb született gyermek utáni támogatásként tudják megigényelni a támogatást a hitelnyújtó banknál.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések