A CSOK csak hitelintézeten keresztül igényelhető vagy az Államkincstárnál is?

Kedves "Szakértő"

Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendőnk akkor, ha a Fundamenta lakáskassza folyósítja a hitelt. (Sajnos Ők nem foglalkoznak a Csok-kal.)
Meg lehet igényelni BANK nélkül is a Csok-ot? Itt arra gondolok, hogy meg lehet-e direktbe keresni az Államkincstárat az igényléssel? Ha igen, hogyan?

A megvásárolt ingatlan egy ikerház, külön helyrajzi számon van a telek (közös osztatlan tulajdon) és külön helyrajzi számon van az ingatlan, ami tulajdon. (Lakóház). Sajnos megoszlanak a vélemények.. Miszerint valaki szerint nem vagyunk a Csok-ra jogosultak a "közös osztatlan TELEK tulajdon miatt. Az ügyvédünk viszont azt javasolta, hogy kérdezzünk erre rá, mert Ő úgy gondolja, hogy mivel külön helyrajzi szám van a házra, meg lehet igényelni a Csok-ot. (123 m2 lakóház)

Előre is nagyon köszönöm válaszát.
Üdvözlettel.
Kis Család

Kedves Kis Család!

A családi otthonteremtési kedvezmény hitelintézeten kívüli igénylésére sajnos nincs lehetőség. A támogatás iránti igény kizárólag azokhoz a hitelintézetekhez nyújtható be, melyek teljesítik a CSOK nyújtására vonatkozó, kormányrendeletbe foglalt kötelezettségeket. Az tehát nem oldható meg, hogy az igényléssel közvetlenül a területileg illetékes Államkincstárat keressék meg, mert a kincstár CSOK kérelmek ügyintézésével nem foglalkozik. Fundamentánál igényelt lakáshitel esetén – mivel a Fundamenta valóban nem foglalkozik a CSOK nyújtásával – nincs más lehetőség, mint valamely hitelintézethez benyújtani a CSOK kérelmet.

Ha ugyanazon lakáscél megvalósításához a támogatott személy a CSOK rendelet és egyéb lakáscélú állami támogatásokat szabályozó kormányrendeletek szerinti lakáscélú állami támogatásokat különböző hitelintézetektől veszi igénybe, a hitelintézetek kötelesek együttműködni. A vonatkozó kormányrendelet alapján, amennyiben az igénylő a lakás vásárlását a saját erőn és a CSOK-on felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a CSOK-ot és a kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a CSOK-ot nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott, a kölcsönszerződés előre meghatározott jövőbeni időpontban vagy feltételek bekövetkezésekor történő megkötésére vonatkozó kötelezettségvállalását. A kölcsön folyósítása a CSOK folyósítását megelőzően történik.

Osztatlan közös tulajodon esetén a lakásnak külön helyrajzi számon kell szerepelni. Információink szerint a telek osztatlan közös tulajdonként is elfogadható ügyvéd által készített úgynevezett Használati megosztási szerződéssel és vázrajzzal.


Utolsó módosítás: 2016. június 13. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csillag szerint:

2017-01-14 - 14:17

Tisztelt Szakértő!
2006-ban épített házat vásárolnánk magánszemélytől. Nem lakott még benne senki, csak építették folyamatosan. A ház felső szintje nincs még teljesen kész, csak a szint betonig, illetve a cirkó és a kémény befejezése még hiányzik. Mi átvállaljuk a befejezését. Önerőnk is megvan, illetve hitelt veszünk fel. A csok-ot 2 gyerekre 1.430.000 Ft-ot mikortól igényelhetjük?
Köszönettel: Csillag

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-15 - 18:03

Kedves Csillag!
Ha az ingatlan rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor a vételár megfizetéséhez igényelhető a CSOK, amennyiben az egyéb, használt lakással szemben támasztott követelményeknek is megfelel a ház. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha nincs még használatbavételi engedély, akkor miután az Önök nevére kerül a ház, a befejezéshez igényelhetik a használt lakásra vonatkozó CSOK-ot.

Tamás szerint:

2016-06-14 - 09:36

Kedves Szakértő,
itt újra a Kis Család. 🙂 Köszönjük előző válaszát, lassan elkezdünk látni a “sötét alagútba”.
Az alábbi kérdéseink vannak még:
A házon amit venni szeretnénk végrehajtás van, ezt sikerült felfüggeszteni. Fundamenta lakáskassza megküldte a pozitív hitelbírálatot, kb. 4 hét múlva fizetnek. Ebből rendezzük a végrehajtás összegét, ami természetesen rajta van a tulajdoni lapon is. Ha rendeztük, akkor törlik a végrehajtást, folyósítás után pedig a fundamenta rakja rá a jelzálogjogot.
A CSOK igénylésekor “tiszta” tulajdoni lapra van szükség?
Mikor kell kikérni a tulajdoni lapot? (A most kikért tulajdoni lapon rajta van a 8,5 millió végrehajtási jog.)
Melyik Banknál érdemes a CSOK igénylést elkezdenünk? Vagy ez teljesen mindegy? Menjek be a számlavezető Bankomhoz? (Raiffeisen)
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel.
Kis Család

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-14 - 09:45

Kedves Tamás!
A Raiffeisen Banknál információink szerint jelenleg még nem érhető el a CSOK. Az esetleges bevezetésről a bankfiókban tud tájékozódni. Esetleg célszerű lenne bármelyik másik, CSOK nyújtásával foglalkozó hitelintézetet felkeresni, ahol a benyújtáshoz szükséges dokumentumokról is pontos felvilágosítást kaphatnak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések