A CSOK a vételár kifizetése után, de az adásvételtől számított 120 napon belül is jár?

Tisztelt Hitelnet!

2 gyermek után használt lakás vásárlásra kívánunk igénybe venni csok-ot. Jelenlegi lakásom értékesítés alatt áll, végtörlesztéssel kb. 8 M Ft marad a kezemben. Amennyiben 11 M-ért vásárolok másik lakást, megtehetem-e, hogy a 8 M Ft-ot teljes egészében beforgatom az új lakásba + 3 M Ft hitelt veszek fel, közben 120 napon belül igénylem a két gyermekes csok-ot, amit utólag nekem kiutalnak.

Vagy csak 8 M + csok + maradék összeg hitelben = új lakás teljes vételára a megoldás?
A csok rendeletből nem derül ki számomra, hogy az első megoldás nem működne.

Köszönettel: Ozsi

Kedves Ozsi!

A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) használt lakás vásárlása céljából vehető igénybe, vagyis a lakás vételárának kiegyenlítéséhez. Ebből következően ha a vételár kiegyenlítésre került, a támogatásra visszamenőleg sajnos nem lehet jogosult. Ezt támasztja alá a hitelintézetek gyakorlata is, amely előírja az adásvételi szerződéssel szemben támasztott tartalmi követelményeket:

“Amennyiben a támogatással érintett lakás megvásárlása (kölcsön és) a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételével történik, akkor ezt az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni, megjelölve (a kölcsön és) a családok otthonteremtési kedvezményének várható összegét külön-külön is. A megítélt (kölcsön és) a családok otthonteremtési kedvezményének összege az eladó bankszámlájára, egy összegben, utolsó részletként kerül teljesítésre.”

Az adásvételi szerződés aláírásától számított 120 napon belüli, de utólagos igénylés lehetőség sajnos nem kivitelezhető.

A két gyermek utáni kedvezményre 5 éven belüli lakásértékesítés esetén akkor lehet jogosult, ha az eladási árat (figyelembe véve a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételeket) továbbforgatja a vételárba, ehhez hozzáadódik a CSOK összege, majd a fennmaradó hitelösszeg az előző tételekkel együttesen nem haladja meg a vételárat.

11M Ft vételárú használt lakás, 8M Ft továbbforgatási kötelezettség, 1.430.000 Ft összegű CSOK esetén ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási hitel összege legfeljebb 1.570.000 Ft lehet.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

S. szerint:

2019-02-26 - 22:16

Kedves Hitelnet.hu!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a CSOK igényelhető-e a lakás megvásárlása után? (elismerem, furcsa kérdésnek tűnhet).
Háttér: fiatal, elsőházasok vagyunk, kb. egy éve vásároltunk használt lakást Budapesten. Akkori élethelyzetünkben nem szerettünk volna elköteleződni a CSOK irányába. Ha ez most is lehetséges lenne, akkor viszont megfontolnánk.
Tehát a kérdésem újra és kicsit pontosítva: lehet-e CSOK-ot igényelni, olyan használt lakásra, amit megvásároltunk már a feleségemmel (50-50%) tavaly februárban (tehát, akkor, amikor már ki volt hirdetve a CSOK).
Köszönettel.
S

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 07:56

Kedves S!
A CSOK a vételár kiegyenlítése után visszamenőlegesen már sajnos nem vehető igénybe. A támogatásra újabb lakáscél esetén lehetnének jogosultak.

János szerint:

2018-05-17 - 05:01

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy nemrég vetem készpénzért egy házat, de csokot lakásvásárlásra lehetne saját magamnak intézni? Van 4 gyerekem.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-17 - 05:10

Kedves János!
Lakásvásárlás esetén a CSOK a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Ezt követően a támogatás igénybevételére már sajnos nincs lehetőség.

Balázs szerint:

2018-04-07 - 05:56

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy lakás vásárláskor a lakáshitel igényléskor még nem tartanánk igényt a CSOK-ra, csak később, a lakáshitelbe való tőketörlesztésre?
Egyik esetben amiatt, mert még nem tudják, hogy össze tudnak-e jönni a tervezett további gyermekek, emiatt nem merik beígérni, mert ha nem jön össze, akkor nagyon sokat kell visszafizetniük. Viszont ha sikerül, akkor a nagyobb összeget szeretnének igényelni, még akkor is, ha ezért cserébe azt csak később kapják meg.
De ugyanez lehet olyankor is, ha valami miatt átmenetileg nem felel meg valaki a CSOK igénylés feltételeinek amikor a lakáshitelt felvenné, de pár év múlva már igen.
Milyen lehetőségek vannak ezekre a helyzetekre, ha korábban semmiféle hasonló támogatás nem lett igényelve?
Köszönettel:
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 06:45

Kedves Balázs!
A CSOK feltételeit a lakásvásárláskor kell teljesíteni. Ha az igénylők akkor nem felelnek meg, akkor később visszamenőleg már nincs lehetőség az igénylésre.
Utóbb született gyermek után csak akkor igényelhető a kedvezmény a fennálló lakáshitel csökkentésére, ha a lakásvásárláskor is igénybe veszik a támogatást legalább egy gyermek után. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Zsaklin szerint:

2018-03-30 - 13:47

Azt szeretném kérdezni, hogy ha már teljesen kifizettük a lakást, akkor is lehet igényelni a Csokot?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 15:18

Kedves Zsaklin!
Lakásvásárlás esetén a CSOK a vételár kiegyenlítése után már sajnos nem vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések