A babaváró hitel előtörlesztése esetén a kamattámogatás visszafizetendő? - Hitelnet.hu

A babaváró hitel előtörlesztése esetén a kamattámogatás visszafizetendő?

Tisztelt Szakértő!

A férjemmel megfelelünk a babaváró hitel igénylési feltételeinek, és előlegezzük meg, hogy a hitelképességi vizsgálaton is átmegyünk. Az az elképzelésünk, hogy felvesszük a hitelt, a kamattámogatott 5 éven át rendben fizetjük a havi törlesztőket, nem születik közben gyerek, és az 5. év fordulónapján végtörlesztünk.

A kérdés az, hogy megoldható-e így vajon, hogy a hitel végig kamatmentes maradjon. Próbáltam értelmezni a Magyar Közlönyben megjelenteket, de nem mindig sikerült maradéktalanul.

1)
“Ha a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól, a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a megszűnik. A kölcsön ügyleti kamata a (9) bekezdésben foglaltak szerint módosul…”. – Helyes az az értelmezés, hogy ha az 5 éves fordulóval történik, akkor ez már nem érinti a hitelfelvevőt?

2)
“…az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak.” – Akkor is megfizettetik vajon a kamatokat 5 évre visszamenőleg, ha a fordulónapon végtörlesztés történik?

Köszönöm szépen a válaszukat!
Lilla

Kedves Lilla!

A feltett kérdéssel kapcsolatban a vonatkozó kormányrendelet a következőket írja elő:

Ha
a) a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól,
b) a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyarországi lakcím megszűnését követő naptól,
c) a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában, akkor a gyermeknek a szülők háztartásából való kikerülését követő naptól
a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik. A kölcsön ügyleti kamata a (9) bekezdésben foglaltak szerint módosul, és – a 17. §-ban foglalt esetek kivételével – az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak.

Ha tehát 5 éven belül nem születik gyermekük és erre nem a 17.§-ban felsoroltak miatt nem kerül sor, akkor függetlenül attól, hogy az 5 éven belül vagy az 5. évforduló napján történik, a kamattámogatás vonatkozásában mindenképpen visszafizetési kötelezettségük merül fel.

A témában további információ IDE kattintva olvasható.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. április 04. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tünde szerint:

2019-05-27 - 22:12

Üdv!
Októberben jönnek az ikrek. Tegyük fel szeptemberben megigénylem a babaváró hitelt a maximum 10 milliót. A 10 millióból kiveszem a 30%-ot, a fennmaradó 7 milliót pedig végtörleszthetem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-28 - 14:44

Kedves Tünde!
Információink szerint fenti esetben végtörleszthető lesz a fennmaradó hitel.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések