A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK? - Hitelnet.hu

A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK?

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a CSOK rendelet szeptemberben több ponton is változott. A módosítás érinti – többek között – a gyermek fogalmára vonatkozó rendelkezést is. Az egyik lényeges változás, hogy a kedvezmény az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott, 25. életévét még be nem töltött gyermeke után is igényelhető. Ezt követően olvasóink közül sokan kérdezték, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra akkor is, ha 25 év alatti gyermekük már dolgozik. Ennek néztünk most utána!

Gyermek fogalma a 2016.09.16.-tól hatályos rendelet értelmében

A CSOK rendelet alkalmazásában a kedvezmény igénybevétele szempontjából gyermeknek tekinthető:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  • a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
    • a 25. életévét még nem töltötte be vagy
    • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Eltartottnak minősülhet az igénylő dolgozó gyermeke?

A rendelet tehát nem írja elő azt, hogy az igénylő 25. életévét be nem töltött gyermeke tanulói jogviszonyban álljon, nem tiltja a foglalkoztatotti jogviszonyt, valamint nem határozza meg konkrétan az eltartott státusz fogalmát és teljesülésének igazolási módját sem.

Banki álláspont

Az általunk megkérdezett hitelintézetek úgy tájékoztattak, hogy a 25 év alatti gyermek esetében nem szükséges vizsgálni a gyermek státuszát, tehát amennyiben a szülő úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az ő eltartottja, valamint vele egy háztartásban él, akkor CSOK szempontjából figyelembe vehető.

NGM álláspont

Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek. Vagyis amennyiben a 25. életévét be nem töltött gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adatai is alátámasszák, valamint a támogatott személy nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, a CSOK igénylésének alapjául szolgáló gyermekek számának meghatározása során figyelembe vehető.

A fentiekkel összefüggésben a Polgári Törvénykönyvről szóló  2013. évi V. törvény rokontartásra vonatkozó szabályozására hivatkozva, az eltartott indokolt szükségletei a következőképpen határozhatók meg:

4:205. § [A tartás mértéke]

(2) A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének indokolt költségeit kell figyelembe venni.”

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy úgy ítéli meg – tekintettel a fentiekre – hogy a 25 év alatti, munkaviszonnyal rendelkező gyermeke az ő eltartottja, akkor nincsen annak jogszabályi akadálya, hogy a támogatás igénylése során a benyújtott CSOK kérelmen a támogatás szempontjából őt is gyermekként tüntesse fel.

Utolsó módosítás: 2016. november 21. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Piroska szerint:

2019-01-17 - 11:56

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy a 25. életév alatti kritériumnak csak az igényléskor kell fennállnia, vagy a beköltözéskor is? Akadály-e, ha az egyik gyermek a tervezett igényléskor még épphogy 25. év alatti, ám a várható beköltözéskor már betölti a 25. életévét?
Köszönettel: Piroska

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 13:35

Kedves Piroska!
A gyermek a CSOK kérelem befogadásakor nem töltheti be 25. életévét. Ha a beköltözéskor már betölti a 25. életévét, az nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Gabriella szerint:

2019-01-14 - 17:29

Kérdésem az, hogy a 21 éves egyetemista gyermekemmel egy háztartásban élünk. Ha készpénzért egy másik lakást vásárolok, bank bevonása nélkül, jár a gyermek után CSOK? Ha igen, hol kezdjem az igénylését?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 10:08

Kedves Gabriella!
Amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételek teljesülnek, jogosult lehet CSOK-ra 21 éves egyetemista gyermeke után a vételár kiegyenlítéséhez. A használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
Fontos, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza a CSOK összegét. A hitelintézetek a CSOK-ot a vételár utolsó részeként folyósítják az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára. Az adásvételi szerződéssel szemben támasztott tartalmi követelményekről minden banknál elérhető tájékoztató. A CSOK igénylést abban az esetben is valamelyik hitelintézethez kell benyújtani, ha nem kapcsolódik hozzá hitelfelvétel. Célszerű ez ügyben a számlavezető bankhoz fordulni. Elsőként egy előzetes tájékoztatás érdekében javasolt felkeresni a választott bankot. Ott pontos tájékoztatást kap a benyújtandó dokumentumokról is. Ezekről IDE kattintva is tájékozódhat.

Emese szerint:

2018-11-03 - 07:37

Jelenleg nem a lakásomba van bejelentve a gyermekem, de a vásárolandó lakásba be lesz jelentkezve.
Ez kizáró ok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 09:52

Kedves Emese!
A CSOK jogosultságnak feltétele, hogy az eltartott gyermeknek az igénylővel – lakcímkártyával igazoltan – közös lakcíme legyen már a támogatási kérelem benyújtásakor is.

Judit szerint:

2018-10-25 - 15:42

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy nagykorú gyermek, aki eltartottként szerepel, dolgozhat-e valamilyen formában? Pl. diákmunka, napi lejelentés, 4-6-8 óra.
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 16:30

Kedves Judit!
Eltartott, 25 év alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a támogatás. Minderről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Judit szerint:

2018-10-14 - 10:40

Tisztelt Szakértő!
Idősebb gyermekem hamarosan 25 éves lesz és a jövő héten adom be a CSOK igénylést. A fenti NGM állásfoglalásban látom, hogy ,,a lakcím kártyájának adatai is alátámasztják,,. Megnéztem fiam lakcímkártyáját: lakcíme az én lakcímem, de tartózkodási helyként más cím szerepel. Ez kizáró ok-e, mert ha igen, gyorsan másik lakcímkártyát kell készítenünk.
Gyors válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-14 - 13:48

Kedves Judit!
A jogosultság érdekében javasoljuk, hogy a lakcímkártyán állandó lakcímként az Önével azonos cím szerepeljen. Másik tartózkodási hely ne kerüljön megadásra.

Zoltán szerint:

2018-10-03 - 14:23

Tisztelt szakértő!
19 és 21 éves fiaimmal egy háztartásban élünk. A hivatkozott cikk alapján mind2 fiam eltartottnak minősül.
– Az első kérdésem az, hogy ebben az eseteben milyen összegű CSOK igényelhető egy lakás/ház megvásárlására?
– A szülők – akik igényelni akarják a CSOK-ot – életkorára van-e valamilyen korlátozás a CSOK igénylése kapcsán?
Köszönöm válaszát!
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-07 - 21:06

Kedves Zoltán!
2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft, új építésű lakás vásárlásához 2.600.000 Ft összegű CSOK igényelhető.
A szülők életkorára vonatkozó felső korlát nincsen.

Mária szerint:

2018-08-21 - 20:24

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekem van, 19 és 23 éves. Tavaly belefogtunk egy terasz építésbe. De mivel a lakásunk kicsi, csak 2 szobás, így most ezt a teraszt be szeretnénk építeni egy plusz szobának. A bejelentést a teraszra még nem tettük meg, így gyakorlatilag nincs is.
Kérdésem, hogy CSOK igényelhető-e erre az építkezésre.
Várom válaszát, köszönettel.
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-22 - 06:27

Kedves Mária!
Ahhoz, hogy CSOK igényelhető legyen, a bejelentésnek szoba bővítésére kell szólnia. (Terasz beépítésére a támogatás nem vehető igénybe.) Továbbá a CSOK a kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe. Tehát az a kérdés, hogy mekkora értékű munkálat van még hátra a bővítésből, mert csak arra vehető igénybe a kedvezmény, a már elkészült munkálatokra nem.
A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2018-06-19 - 16:48

Szeretném megkérdezni, hogy a 20 éves fiam után igényelhetem-e a csok-ot úgy, hogy ő júniustól elkezdett dolgozni, mert elvégezte az iskolát.
Szeretném megtudni, milyen megoldás lenne rá, ha van egyáltalán.
Tisztelettel.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-19 - 17:18

Kedves Gábor!
Kérdésével kapcsolatban fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Ágnes szerint:

2018-05-04 - 12:35

Tisztelt Szakértő!
3 25 év alatti gyermekem van, közülük 1 már dolgozik, de egy lakcímen élünk. Ebben az esetben is igényelhető a 10 000 000 Ft CSOK? Eltartottnak számít ebben az esetben is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-04 - 12:58

Kedves Ágnes!
Ha Ön úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az Ön eltartottja, akkor dolgozó gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Brigitta szerint:

2018-04-10 - 21:42

Tisztelt hitelnet!
24 éves a nagylányom, egy lakcímen lakunk, közös háztartásban együtt élünk, de neki van már 2 pici gyermeke. Szeretnénk használt lakást vásárolni. Így igénybe tudom venni esetleg a csokot? Ha igen, akkor lányom a jövőbe a saját gyerekeire is igénybe tudja majd venni a csokot, ha úgy gondolja, hogy ő is szeretne egy saját házat vásárolni?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-23 - 12:45

Kedves Brigitta!
Hasonló esettel még nem találkoztunk, így javasoljuk, hogy az ügyben a hitelintézetek állásfoglalását kérje.

T-né szerint:

2018-04-07 - 04:44

Tisztelt Ügyintéző!
1999 körül, 2 gyermek után felvettünk 1.200.000 forint szocpol kedvezményt. Ma 19 és 21 évesek a gyerekek, az egyik dolgozik, a mások még tanul.
Kérdésem az, hogy használt lakás vásárlásnál (ha mi a szülők vennénk), jár-e még rájuk CSOK különbözet?
Tisztelettel: T-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:57

Kedves Asszonyom!
25 éves kor alatti gyermekek után igényelhető a CSOK, ha az Önök eltartottjai, Önökkel közös háztartásban élnek és a CSOK igénybevételével vásárolandó lakásba is együtt költöznek. Attól, hogy az egyik gyermek dolgozik, még eltartottnak minősülhet, ha Önök így nyilatkoznak. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

József szerint:

2018-03-24 - 15:17

Üdvözlöm!
Legidősebb gyermekünk még nincs 25 éves, de már dolgozik.
Kérdéseim:
1. Meg van-e határozva jogilag az az összeg (pl, minimálbér összegéig, nyugdíjminimum összegéig, stb.) amit még kereshet, és így ezzel a fizetéssel nem kerül ki az “eltartott” státuszból.
2. Amennyiben van ilyen összeghatár és ezt a gyermekünk fizetése túllépi, de a diplomamunkája miatt fizetés nélküli szabadságát tölti. Ez idő alatt jogosultak vagyunk-e az “eltartott” státuszra?
Előre is köszönöm válaszát.
József

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 05:52

Kedves József!
Úgy tudjuk, nincs minimális összeg meghatározva, mellyel a gyermek még eltartottnak minősül. Ha Önök úgy nyilatkoznak a 25 éves kor alatti, Önökkel közös háztartásban élő gyermekkel kapcsolatban, hogy eltartott, akkor annak minősül.

Csaba szerint:

2018-03-23 - 08:14

25 év alatti gyermekem dolgozik, velünk él és természetesen az állandó lakcíme is ide van bejelentve. Akkor “Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek.” ezt a megfogalmazást én jogosan értelmezhetem úgy, hogy lakhatása a segítségünkkel megoldott, vagyis eltartottam? A gyermek jövedelmére vonatkozó vizsgálat történik bárki részéről is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 10:54

Kedves Csaba!
Igen, a megfogalmazást információink szerint jogosan értelmezheti úgy, hogy adott esetben a gyermek az Ön eltartottja. A gyermek jövedelmére vonatkozó vizsgálat nem történik.

Ági szerint:

2018-03-11 - 15:11

Üdvözlöm.
A kérdésem az, hogy ha a csokot olyan 23 éves gyermek után szeretnék igénybe venni, aki velünk egy háztartásban él, van őstermelői igazolványa, de jövedelme nincs, az lehetséges-e.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 15:30

Kedves Ági!
A leírt esetben véleményünk szerint igényelhető a CSOK. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Veronika szerint:

2018-02-26 - 14:36

Érdeklődnék, amennyiben 25 éven aluli a gyermek, velünk él közös háztartásban, de van tartózkodási helye más városban, rá jár-e a CSOK.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:56

Kedves Veronika!
Véleményünk szerint problémát jelenthet CSOK igénylésnél, ha a gyermek tartózkodási helye lakcímkártya alapján más városban van.

Zita szerint:

2018-01-26 - 20:59

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy nagykorú gyermek után szeretnék csokot igényelni, akkor a gyermek 10 éven keresztül nem vehet majd fel saját maga részére hitelt?
Előre is köszönöm válaszát.
Zita

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-28 - 04:52

Kedves Zita!
Ilyen korlátozás nincsen.

Katalin szerint:

2017-10-21 - 05:00

Fiam 17 éves, Csokot igényelnék rá, de az OTP Bankban azt mondták nem jár rá, mivel dolgozik. A takarékban, hogy bevállalhatom, hogy beírom azt, hogy eltartott, de vagy kiderül vagy nem. Egy háztartásban él velem. Nem tudom, mi tévő legyek, be merjem-e ezt vállalni, nem lesz-e következménye.
Köszönöm válaszukat, mivel az oldalon olvastam, nem lehet akadály.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-21 - 05:12

Kedves Katalin!
Az NGM állásfoglalása alapján 25 év alatti, dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK, ha a támogatott személlyel közös háztartásban él és a támogatott személy nyilatkozata alapján olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti. A további részleteket fenti bejegyzésünkben olvashatja.

Katalin szerint:

2017-08-19 - 07:21

21 éves fiam 8 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Igényelhetem-e ő utána is a használt lakásra igényelhető csokot?
Üdvözlettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-19 - 07:24

Kedves Katalin!
Amennyiben a gyermek Önnel közös háztartásban él és az Ön eltartottja, valamint a kedvezménnyel vásárolandó lakásban is lakóhelyet létesít, akkor igényelhető utána a CSOK akkor is, ha 21 éves és rendelkezik munkaviszonnyal. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tünde szerint:

2017-06-25 - 07:33

10+10 Csokot szeretnénk igényelni most épülő társasház egyik lakására meglévő 3 gyerekre, akik közül egyik 21 éves lesz szeptemberben és jelenleg esti tagozatos egyetemista.
Kérdésem az lenne, hogy vállalhat-e munkát főállásban vagy dolgozhat-e akármilyen formában? Esetleg még hol lehet még bővebb tájékoztatást kapni (törvény, közlöny)?
Köszönettel.
Tünde

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-25 - 07:42

Kedves Tünde!
25 év alatti eltartott gyermek után akkor is igényelhető a CSOK, ha dolgozik. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.

Ildikó szerint:

2017-05-15 - 12:21

Tisztelt Cím!
Az alábbi címmel megjelent cikkükben hivatkoztak NGM álláspontra. Érdeklődöm, hogy az állásfoglalást el tudnák-e emailban juttatni hozzám vagy megadni hol érem el? Sajnos nem találtam meg.
A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK?
Köszönettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-16 - 06:16

Kedves Ildikó!
Az álláspont a fenti cikkben olvasható.

Ágnes szerint:

2017-05-13 - 05:43

3 gyermekre szeretném igénybe venni építkezéshez a CSOK-ot. Mindhárom gyermek 25 év alatti, de elképzelhető egyikük szeptembertől dolgozni kezd.
Ebben az esetben is igénybe tudom venni?
Köszönettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-13 - 05:46

Kedves Ágnes!
Fenti bejegyzésünkben részletes választ talál kérdésére, miszerint 25 év alatti, de dolgozó gyermek után is igényelhető a kedvezmény, ha a gyermek az Ön eltartottja.

Lívia szerint:

2017-03-21 - 08:55

25 év alatti eltartott gyermekemre jár-e a CSOK, ha már nem tanul, de még nem is dolgozik, tehát eltartott?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-21 - 09:24

Kedves Lívia!
Fenti esetben jogosultak lehetnek CSOK-ra a 25 év alatti eltartott gyermek után. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Ildikó szerint:

2017-02-05 - 10:33

Lakásunk eladásáról megírtuk az előszerződést, a végleges adásvételi szerződést március 31-én írjuk.
Kérdésem: mi mikor kezdhetjük el igényelni a csok-ot ahhoz a lakáshoz, amit mi vásárolunk és mikor írhatunk róla adásvételi szerződést?
Üdv: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-05 - 17:01

Kedves Ildikó!
Végleges adásvételi szerződést akkor célszerű írni a vásárolandó lakással összefüggésben, miután az eladott lakás végleges adásvételi szerződését megkötötték.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések