A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK?

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a CSOK rendelet szeptemberben több ponton is változott. A módosítás érinti – többek között – a gyermek fogalmára vonatkozó rendelkezést is. Az egyik lényeges változás, hogy a kedvezmény az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott, 25. életévét még be nem töltött gyermeke után is igényelhető. Ezt követően olvasóink közül sokan kérdezték, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra akkor is, ha 25 év alatti gyermekük már dolgozik. Ennek néztünk most utána!

Gyermek fogalma a 2016.09.16.-tól hatályos rendelet értelmében

A CSOK rendelet alkalmazásában a kedvezmény igénybevétele szempontjából gyermeknek tekinthető:

  • a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
    • a 25. életévét még nem töltötte be vagy
    • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Eltartottnak minősülhet az igénylő dolgozó gyermeke?

A rendelet tehát nem írja elő azt, hogy az igénylő 25. életévét be nem töltött gyermeke tanulói jogviszonyban álljon, nem tiltja a foglalkoztatotti jogviszonyt, valamint nem határozza meg konkrétan az eltartott státusz fogalmát és teljesülésének igazolási módját sem.

Banki álláspont

Az általunk megkérdezett hitelintézetek úgy tájékoztattak, hogy a 25 év alatti gyermek esetében nem szükséges vizsgálni a gyermek státuszát, tehát amennyiben a szülő úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az ő eltartottja, valamint vele egy háztartásban él, akkor CSOK szempontjából figyelembe vehető.

NGM álláspont

Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek. Vagyis amennyiben a támogatott személy 25. életévét be nem töltött gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adatai is alátámasszák, valamint a támogatott személy nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, a CSOK igénylésének alapjául szolgáló gyermekek számának meghatározása során figyelembe vehető.

A fentiekkel összefüggésben a Polgári Törvénykönyvről szóló  2013. évi V. törvény rokontartásra vonatkozó szabályozására hivatkozva, az eltartott indokolt szükségletei a következőképpen határozhatók meg:

4:205. § [A tartás mértéke]

(2) A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének indokolt költségeit kell figyelembe venni.”

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy úgy ítéli meg – tekintettel a fentiekre – hogy a 25 év alatti, munkaviszonnyal rendelkező gyermeke az ő eltartottja, akkor nincsen annak jogszabályi akadálya, hogy a támogatás igénylése során a benyújtott CSOK kérelmen a támogatás szempontjából őt is gyermekként tüntesse fel.


Utolsó módosítás: 2016. november 21. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

László szerint:

2020-04-28 - 18:01

Azt szeretném megkérdezni, hogy igényelhető a CSOK 3 gyerekre egy háztartásban egyedülálló nevelőként kisebb lakásfelújításra is pl konyhafestés vagy átalakítás vagy az ilyen esetekre nem vonatkozik?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 15:42

Kedves László!
A normál CSOK keretében a megjelölt munkálatok sajnos nem finanszírozhatók. Erre a falusi CSOK esetében van lehetőség, ha a célingatlan preferált településen található. Erről és a további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2019-10-18 - 02:58

3 gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni a falusi csokot. Van egy 12 éves örökbefogadott lányunk (tanul), 18 éves vér szerinti fiúnk (tanul), 20 éves lányunk (dolgozik). A legnagyobbik lányunk férjhez menne, ehhez időpontot szeretnének kérni a városházán.
Gondot jelenthet a falusi csok megigénylésekor, hogy van saját önálló jövedelme, illetve időpontjuk van az esküvőre, márciusra?
Természetesen egy lakcímen vagyunk mind az 5-en. (Feleségem, én és a 3 gyermek).
Eltartottként nyilatkoznék mindhármukról.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 09:15

Kedves Gábor!
Önálló jövedelemmel rendelkező 25 év alatti gyermek után is igényelhető a falusi CSOK, ha Ön úgy nyilatkoznik a CSOK kérelemben, hogy a gyermek az Ön eltartottja. A márciusi esküvő időpont egy most benyújtott CSOk kérelmet véleményünk szerint nem befolyásol.

János szerint:

2019-09-30 - 16:23

Igényelhető-e, ha még csak 23 éves, egy háztartásban élünk, de szakmunkás minimálbérért dogozik a harmadik gyerek.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-03 - 14:32

Kedves János!
Amennyiben a dolgozó gyermek az Önök CSOK kérelemben tett nyilatkozata alapján eltartott, úgy igényelhető utána is a támogatás.

Sándor szerint:

2019-08-26 - 16:35

Üdv!
Két kiskorú gyermekem van és van egy 23 éves fiam, aki velünk él, viszont őrá már igénybe vettük annó a szocpolt.
Szeretném kérdezni, hogy igénybe vehetem-e rá is a korszerűsítésre a pénzt, ha nem tanul.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-27 - 10:51

Kedves Sándor!
23 éves fia után is jogosult lehet a korszerűsítéses támogatásra, ha a gyermek az Ön eltartottja és az ingatlan preferált településen található, valamint a további falusi CSOK feltételek is teljesülnek.

Éva szerint:

2019-07-29 - 10:15

A szülők hány éves korukig igényelhetik a falusi CSOK-ot felújításra a gyermekek után.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 14:47

Kedves Éva!
Meglévő gyermekek után igényelt támogatás esetén nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan.

Ildikó szerint:

2019-07-13 - 21:53

Üdv!
Az én helyzetem kissé bonyolult, bár lehet, hogy csak nekem! Nemrég örököltem egy nagy családi házat! (ajándékozási szerzödéssel), ami az én tulajdonom, de a nagyapámnak még haszonélvezeti joga van még él! Korszerüsiteni szeretnénk Falusi Csok segitségével! Fütést és tetőcserét szeretnénk! Nekem a Tb viszonyom adott! 2 gyerekem van, élettársammal neveljük őket, viszont szeretnék közös 3. gyereket! Szóval 3 gyerekre szeretném majd igényelni a Falusi csokot! Összeházasodni még nem szeretnénk! Egyedülállókent 3 gyerekre így igényelhetem a csokot? Hányadik hónaptól számít terhesség soran a 3. gyerek? Hol induljak el?
Mik az első lépesek?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-15 - 07:54

Kedves Ildikó!
A bejegyzett haszonélvezeti jog sajnos kizárja a CSOK jogosultságot. A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően gyermeknek számít.
Ha élettársi kapcsolatban él, akkor egyedülállóként nem jogosult az igénylésre.

Ildikó szerint:

2019-02-21 - 15:28

A kormányrendeletben olyat is olvastam, hogy az együttköltöző gyermek 10 évig nem költözhet el a megvásárolt lakásból. Most vagy rosszul értelmezem, vagy ez egy nagyon fura kitétel. Tegyük fel 16 éves a gyermek, 26 éves koráig nem költözhet el?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:24

Kedves Ildikó!
A kormányrendelet a kivételeket is tartalmazza. Például a nagykorú gyermek bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból.

Erzsébet szerint:

2019-01-25 - 21:17

Tisztelt szakértő.
Van egy 20 éves fiam és mindeddig nem tudtam igénybe venni a Csok támogatást utána. Mikor egyedül neveltem sem tudtam, meg mikor házat vettem semmit, mert pont eltörölték. Most újra próbálkozom, mert házvásárlás előtt vagyok, de az OTP elutasít, hogy mivel dolgozik nem jár, pedig itt lakik. Van egy 18 hónapos kisfiam is, azért gondoltam, hogy 2 gyerekre igényelhetném. Most nem értem akkor, ha dolgozik, akkor nem tudom igénybe venni?
Köszönöm.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-28 - 10:43

Kedves Erzsébet!
Az, hogy 25 év alatti fia dolgozik, még nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot, ha Ön úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az Ön eltartottja. A közös háztartásban élést lakcímkártyával szükséges igazolni, valamint vállalni kell, hogy a gyermek a CSOK igénybevételével vásárolandó lakásba is együtt költözik. Minderről bővebb leírás fenti bejegyzésünkben olvasható.

Piroska szerint:

2019-01-17 - 11:56

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy a 25. életév alatti kritériumnak csak az igényléskor kell fennállnia, vagy a beköltözéskor is? Akadály-e, ha az egyik gyermek a tervezett igényléskor még épphogy 25. év alatti, ám a várható beköltözéskor már betölti a 25. életévét?
Köszönettel: Piroska

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 13:35

Kedves Piroska!
A gyermek a CSOK kérelem befogadásakor nem töltheti be 25. életévét. Ha a beköltözéskor már betölti a 25. életévét, az nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Gabriella szerint:

2019-01-14 - 17:29

Kérdésem az, hogy a 21 éves egyetemista gyermekemmel egy háztartásban élünk. Ha készpénzért egy másik lakást vásárolok, bank bevonása nélkül, jár a gyermek után CSOK? Ha igen, hol kezdjem az igénylését?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 10:08

Kedves Gabriella!
Amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételek teljesülnek, jogosult lehet CSOK-ra 21 éves egyetemista gyermeke után a vételár kiegyenlítéséhez. A használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
Fontos, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza a CSOK összegét. A hitelintézetek a CSOK-ot a vételár utolsó részeként folyósítják az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára. Az adásvételi szerződéssel szemben támasztott tartalmi követelményekről minden banknál elérhető tájékoztató. A CSOK igénylést abban az esetben is valamelyik hitelintézethez kell benyújtani, ha nem kapcsolódik hozzá hitelfelvétel. Célszerű ez ügyben a számlavezető bankhoz fordulni. Elsőként egy előzetes tájékoztatás érdekében javasolt felkeresni a választott bankot. Ott pontos tájékoztatást kap a benyújtandó dokumentumokról is. Ezekről IDE kattintva is tájékozódhat.

Emese szerint:

2018-11-03 - 07:37

Jelenleg nem a lakásomba van bejelentve a gyermekem, de a vásárolandó lakásba be lesz jelentkezve.
Ez kizáró ok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 09:52

Kedves Emese!
A CSOK jogosultságnak feltétele, hogy az eltartott gyermeknek az igénylővel – lakcímkártyával igazoltan – közös lakcíme legyen már a támogatási kérelem benyújtásakor is.

Judit szerint:

2018-10-25 - 15:42

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy nagykorú gyermek, aki eltartottként szerepel, dolgozhat-e valamilyen formában? Pl. diákmunka, napi lejelentés, 4-6-8 óra.
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 16:30

Kedves Judit!
Eltartott, 25 év alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a támogatás. Minderről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Judit szerint:

2018-10-14 - 10:40

Tisztelt Szakértő!
Idősebb gyermekem hamarosan 25 éves lesz és a jövő héten adom be a CSOK igénylést. A fenti NGM állásfoglalásban látom, hogy ,,a lakcím kártyájának adatai is alátámasztják,,. Megnéztem fiam lakcímkártyáját: lakcíme az én lakcímem, de tartózkodási helyként más cím szerepel. Ez kizáró ok-e, mert ha igen, gyorsan másik lakcímkártyát kell készítenünk.
Gyors válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-14 - 13:48

Kedves Judit!
A jogosultság érdekében javasoljuk, hogy a lakcímkártyán állandó lakcímként az Önével azonos cím szerepeljen. Másik tartózkodási hely ne kerüljön megadásra.

Zoltán szerint:

2018-10-03 - 14:23

Tisztelt szakértő!
19 és 21 éves fiaimmal egy háztartásban élünk. A hivatkozott cikk alapján mind2 fiam eltartottnak minősül.
– Az első kérdésem az, hogy ebben az eseteben milyen összegű CSOK igényelhető egy lakás/ház megvásárlására?
– A szülők – akik igényelni akarják a CSOK-ot – életkorára van-e valamilyen korlátozás a CSOK igénylése kapcsán?
Köszönöm válaszát!
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-07 - 21:06

Kedves Zoltán!
2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft, új építésű lakás vásárlásához 2.600.000 Ft összegű CSOK igényelhető.
A szülők életkorára vonatkozó felső korlát nincsen.

Mária szerint:

2018-08-21 - 20:24

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekem van, 19 és 23 éves. Tavaly belefogtunk egy terasz építésbe. De mivel a lakásunk kicsi, csak 2 szobás, így most ezt a teraszt be szeretnénk építeni egy plusz szobának. A bejelentést a teraszra még nem tettük meg, így gyakorlatilag nincs is.
Kérdésem, hogy CSOK igényelhető-e erre az építkezésre.
Várom válaszát, köszönettel.
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-22 - 06:27

Kedves Mária!
Ahhoz, hogy CSOK igényelhető legyen, a bejelentésnek szoba bővítésére kell szólnia. (Terasz beépítésére a támogatás nem vehető igénybe.) Továbbá a CSOK a kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe. Tehát az a kérdés, hogy mekkora értékű munkálat van még hátra a bővítésből, mert csak arra vehető igénybe a kedvezmény, a már elkészült munkálatokra nem.
A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2018-06-19 - 16:48

Szeretném megkérdezni, hogy a 20 éves fiam után igényelhetem-e a csok-ot úgy, hogy ő júniustól elkezdett dolgozni, mert elvégezte az iskolát.
Szeretném megtudni, milyen megoldás lenne rá, ha van egyáltalán.
Tisztelettel.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-19 - 17:18

Kedves Gábor!
Kérdésével kapcsolatban fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Ágnes szerint:

2018-05-04 - 12:35

Tisztelt Szakértő!
3 25 év alatti gyermekem van, közülük 1 már dolgozik, de egy lakcímen élünk. Ebben az esetben is igényelhető a 10 000 000 Ft CSOK? Eltartottnak számít ebben az esetben is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-04 - 12:58

Kedves Ágnes!
Ha Ön úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az Ön eltartottja, akkor dolgozó gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Brigitta szerint:

2018-04-10 - 21:42

Tisztelt hitelnet!
24 éves a nagylányom, egy lakcímen lakunk, közös háztartásban együtt élünk, de neki van már 2 pici gyermeke. Szeretnénk használt lakást vásárolni. Így igénybe tudom venni esetleg a csokot? Ha igen, akkor lányom a jövőbe a saját gyerekeire is igénybe tudja majd venni a csokot, ha úgy gondolja, hogy ő is szeretne egy saját házat vásárolni?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-23 - 12:45

Kedves Brigitta!
Hasonló esettel még nem találkoztunk, így javasoljuk, hogy az ügyben a hitelintézetek állásfoglalását kérje.

T-né szerint:

2018-04-07 - 04:44

Tisztelt Ügyintéző!
1999 körül, 2 gyermek után felvettünk 1.200.000 forint szocpol kedvezményt. Ma 19 és 21 évesek a gyerekek, az egyik dolgozik, a mások még tanul.
Kérdésem az, hogy használt lakás vásárlásnál (ha mi a szülők vennénk), jár-e még rájuk CSOK különbözet?
Tisztelettel: T-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:57

Kedves Asszonyom!
25 éves kor alatti gyermekek után igényelhető a CSOK, ha az Önök eltartottjai, Önökkel közös háztartásban élnek és a CSOK igénybevételével vásárolandó lakásba is együtt költöznek. Attól, hogy az egyik gyermek dolgozik, még eltartottnak minősülhet, ha Önök így nyilatkoznak. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

József szerint:

2018-03-24 - 15:17

Üdvözlöm!
Legidősebb gyermekünk még nincs 25 éves, de már dolgozik.
Kérdéseim:
1. Meg van-e határozva jogilag az az összeg (pl, minimálbér összegéig, nyugdíjminimum összegéig, stb.) amit még kereshet, és így ezzel a fizetéssel nem kerül ki az “eltartott” státuszból.
2. Amennyiben van ilyen összeghatár és ezt a gyermekünk fizetése túllépi, de a diplomamunkája miatt fizetés nélküli szabadságát tölti. Ez idő alatt jogosultak vagyunk-e az “eltartott” státuszra?
Előre is köszönöm válaszát.
József

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 05:52

Kedves József!
Úgy tudjuk, nincs minimális összeg meghatározva, mellyel a gyermek még eltartottnak minősül. Ha Önök úgy nyilatkoznak a 25 éves kor alatti, Önökkel közös háztartásban élő gyermekkel kapcsolatban, hogy eltartott, akkor annak minősül.

Csaba szerint:

2018-03-23 - 08:14

25 év alatti gyermekem dolgozik, velünk él és természetesen az állandó lakcíme is ide van bejelentve. Akkor “Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek.” ezt a megfogalmazást én jogosan értelmezhetem úgy, hogy lakhatása a segítségünkkel megoldott, vagyis eltartottam? A gyermek jövedelmére vonatkozó vizsgálat történik bárki részéről is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 10:54

Kedves Csaba!
Igen, a megfogalmazást információink szerint jogosan értelmezheti úgy, hogy adott esetben a gyermek az Ön eltartottja. A gyermek jövedelmére vonatkozó vizsgálat nem történik.

Ági szerint:

2018-03-11 - 15:11

Üdvözlöm.
A kérdésem az, hogy ha a csokot olyan 23 éves gyermek után szeretnék igénybe venni, aki velünk egy háztartásban él, van őstermelői igazolványa, de jövedelme nincs, az lehetséges-e.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 15:30

Kedves Ági!
A leírt esetben véleményünk szerint igényelhető a CSOK. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Veronika szerint:

2018-02-26 - 14:36

Érdeklődnék, amennyiben 25 éven aluli a gyermek, velünk él közös háztartásban, de van tartózkodási helye más városban, rá jár-e a CSOK.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:56

Kedves Veronika!
Véleményünk szerint problémát jelenthet CSOK igénylésnél, ha a gyermek tartózkodási helye lakcímkártya alapján más városban van.

Zita szerint:

2018-01-26 - 20:59

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy nagykorú gyermek után szeretnék csokot igényelni, akkor a gyermek 10 éven keresztül nem vehet majd fel saját maga részére hitelt?
Előre is köszönöm válaszát.
Zita

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-28 - 04:52

Kedves Zita!
Ilyen korlátozás nincsen.

Katalin szerint:

2017-10-21 - 05:00

Fiam 17 éves, Csokot igényelnék rá, de az OTP Bankban azt mondták nem jár rá, mivel dolgozik. A takarékban, hogy bevállalhatom, hogy beírom azt, hogy eltartott, de vagy kiderül vagy nem. Egy háztartásban él velem. Nem tudom, mi tévő legyek, be merjem-e ezt vállalni, nem lesz-e következménye.
Köszönöm válaszukat, mivel az oldalon olvastam, nem lehet akadály.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-21 - 05:12

Kedves Katalin!
Az NGM állásfoglalása alapján 25 év alatti, dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK, ha a támogatott személlyel közös háztartásban él és a támogatott személy nyilatkozata alapján olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti. A további részleteket fenti bejegyzésünkben olvashatja.

Katalin szerint:

2017-08-19 - 07:21

21 éves fiam 8 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Igényelhetem-e ő utána is a használt lakásra igényelhető csokot?
Üdvözlettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-19 - 07:24

Kedves Katalin!
Amennyiben a gyermek Önnel közös háztartásban él és az Ön eltartottja, valamint a kedvezménnyel vásárolandó lakásban is lakóhelyet létesít, akkor igényelhető utána a CSOK akkor is, ha 21 éves és rendelkezik munkaviszonnyal. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tünde szerint:

2017-06-25 - 07:33

10+10 Csokot szeretnénk igényelni most épülő társasház egyik lakására meglévő 3 gyerekre, akik közül egyik 21 éves lesz szeptemberben és jelenleg esti tagozatos egyetemista.
Kérdésem az lenne, hogy vállalhat-e munkát főállásban vagy dolgozhat-e akármilyen formában? Esetleg még hol lehet még bővebb tájékoztatást kapni (törvény, közlöny)?
Köszönettel.
Tünde

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-25 - 07:42

Kedves Tünde!
25 év alatti eltartott gyermek után akkor is igényelhető a CSOK, ha dolgozik. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben talál.

Ildikó szerint:

2017-05-15 - 12:21

Tisztelt Cím!
Az alábbi címmel megjelent cikkükben hivatkoztak NGM álláspontra. Érdeklődöm, hogy az állásfoglalást el tudnák-e emailban juttatni hozzám vagy megadni hol érem el? Sajnos nem találtam meg.
A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK?
Köszönettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-16 - 06:16

Kedves Ildikó!
Az álláspont a fenti cikkben olvasható.

Ágnes szerint:

2017-05-13 - 05:43

3 gyermekre szeretném igénybe venni építkezéshez a CSOK-ot. Mindhárom gyermek 25 év alatti, de elképzelhető egyikük szeptembertől dolgozni kezd.
Ebben az esetben is igénybe tudom venni?
Köszönettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-13 - 05:46

Kedves Ágnes!
Fenti bejegyzésünkben részletes választ talál kérdésére, miszerint 25 év alatti, de dolgozó gyermek után is igényelhető a kedvezmény, ha a gyermek az Ön eltartottja.

Lívia szerint:

2017-03-21 - 08:55

25 év alatti eltartott gyermekemre jár-e a CSOK, ha már nem tanul, de még nem is dolgozik, tehát eltartott?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-21 - 09:24

Kedves Lívia!
Fenti esetben jogosultak lehetnek CSOK-ra a 25 év alatti eltartott gyermek után. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Ildikó szerint:

2017-02-05 - 10:33

Lakásunk eladásáról megírtuk az előszerződést, a végleges adásvételi szerződést március 31-én írjuk.
Kérdésem: mi mikor kezdhetjük el igényelni a csok-ot ahhoz a lakáshoz, amit mi vásárolunk és mikor írhatunk róla adásvételi szerződést?
Üdv: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-05 - 17:01

Kedves Ildikó!
Végleges adásvételi szerződést akkor célszerű írni a vásárolandó lakással összefüggésben, miután az eladott lakás végleges adásvételi szerződését megkötötték.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések