A 10 milliós CSOK használt lakás vásárlásához is igényelhető?

Tisztel Ügyintéző!

A médiából értesülünk a feleségemmel, hogy akinek három gyermeke van és még a szülők életkora nem érte el a negyven évet, azoknak elviekben" alanyi jogon " jár a 10 milliós vissza nem térítendő összeg lakásvásárlásra, a feltételek (kormány) a mi helyzetünkre vonatkozóan adottak.

A kérdésem az volna, hogy hogyan igényelhető, mi a módja, egyáltalán mi az első hivatalos lépés?
Vagy van-e ebbe is valami rejtett csavar, hogy a már az egyébként is jó anyagi helyzetben lévők járnak már megint jól? Pénzhez megy a pénz elven!

Röviden a mi helyzetünk úgy néz ki, hogy a feleségem sajnos munkanélküli, de most majd gyesen lesz a harmadik gyermek miatt, és én mint férj egy sikeresnek mondható kis vállalkozásom van már 5. éve Németországban, évről-évre nyereségesebb (minden teljesen hivatalosan természetesen, ez az éves adóbevallásokon is látszik), ez által tudjuk fenntartani a családunkat.

A kinézett családi ház használt (10 éves hőszigetelt, új nyílászárókkal), feltételezhetően jó energia besorolású is, aminek a vételára 14 millió. Nekünk volna 4 millió önerőnk!

Elképzelhető a támogatás ezekkel a feltételekkel vagy gyűjtsek még 10 milliót hozzá!
Vagy a csok-nak valami másik formája?

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta levelem, és várnám mihamarabbi válaszát.
Szép napot!
László

Kedves László!

A 10 milliós CSOK használt lakóingatlan vásárlásához nem vehető igénybe. Alacsonyabb támogatási összeg azonban használt családi ház vásárlás esetén is igényelhető. A támogatás összege 3 gyermek után legalább 60 m2 hasznos alapterületű használt lakóingatlan vásárlása esetén 2.200.000 Ft.

Használt lakóingatlan esetén a jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges legalább az igénylők egyike részéről. A rendelet alapján azonban a CSOK kérelem benyújtásának időpontjában magyarországi TB jogviszony szükséges, s a 180 napból fennmaradó időtartam külföldi TB jogviszonnyal is lefedhető.

A CSOK összegét már az adásvételi szerződésben is rögzíteni kell. A kedvezményt (és az esetleges lakáshitelt) a hitelintézetek a vételár utolsó részeként az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára utalják. Az igénylés az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be, ha a teljes vételár még nem került kiegyenlítésre. A CSOK-kal vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet kell létesíteniük, amit 30 napon belül lakcímkártyával kell igazolni.

A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Arról, hogy a 10 milliós CSOK új építésű lakóingatlan vásárlásához milyen feltételekkel igényelhető, IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések