5 éven belül eladott tanya árát is tovább kell forgatni a CSOK jogosultsághoz?

Kedves Hitelnet!

Jelenleg egy 7,5 millió forint értékű lakás tulajdonosa vagyok 1/2-1/2-ed részben a feleségemmel. A lakást 2011-ben vásároltuk. Két kiskorú gyermekünk van. A feleségem örökölt 2002-ben egy tanyát, amit 2014-ben értékesített 1,5 millió Ft-ért, valamint egy családi házat is örökölt 2015-ben, amit 2016-ban értékesített 3 millió forintért. Szeretnénk venni egy lakást 10,5 millió forintért.

Kérdéseim:
1. Ha eladjuk 7,5 millióért a lakásunkat és utána vesszük meg a lakást, akkor be kell számítani mind az örökölt tanya, mind pedig az örökölt lakóház vételárát? Mert ebben az esetben nem jár részünkre a CSOK, hiszen a 7,5 millió+ 3 millió+ 1,5 millió= 12 millió az több, mint a vételára a lakásnak.

2. Ha nem adjuk el az igénylést megelőzően a lakásunkat, hiszen, ha jól tudom, akkor max. 1/2-ed tulajdoni hányadban lehet lakóingatlan a nevünkön és akkor ennek a feltételnek megfelelünk. Így vennénk meg a lakást 1/2-1/2-ed arányban, akkor a korábban említett 3 millió és 1,5 millió forintot kell csak beforgatni a vételárba? Mert akkor jogosultak vagyunk 1,43 millió CSOK-ra a véleményem szerint. De ha a vásárolt lakás a nevünkre kerül, akkor meghaladja a tulajdoni hányadunk a megengedett 1/2-edet és ekkor van lehetőségem értékesíteni a lakásunkat? Tehát a kérdésem, hogy ha az igény beadása és a megkötött adásvételi szerződést követően, de a tulajdonjog bejegyzését megelőzően adjuk el a régi lakásunkat, akkor megfelelünk-e a használt lakás vásárlásához igénybe vehető CSOK feltételeinek?

Köszönettel és tisztelettel:
Béla

Kedves Béla!

A továbbforgatási kötelezettség az 5 éven belül eladott lakóingatlan eladási árára vonatkozik, így véleményünk szerint az eladott tanya árát – ha az az ingatlan-nyilvántartás szerint nem lakóházként, lakásként van feltüntetve – nem szükséges továbbforgatni a CSOK jogosultsághoz. Ezt a kérdést a tulajdoni lap birtokában feltétlenül egyeztetni javasoljuk az érintett hitelintézettel.

Megoldás mindenképpen az lehet, hogy a meglévő lakásukat egyelőre nem értékesítik. A CSOK rendelet által megengedett 50-50% lakástulajdon nem egy ingatlanra vonatkozik, a támogatott személyeknek külön-külön akár több lakásban is lehet legfeljebb 50-50% tulajdoni hányaduk. Tehát menet közben sem szükséges értékesíteni meglévő lakásukat. Erről bővebb információt ITT és ITT talál.

Ha mégis el szeretnék adni lakásukat a CSOK kérelem benyújtása után, akkor meg kell várni, hogy a bank ténylegesen befogadja a kérelmet és lekérje a tulajdonjogukat igazoló tulajdoni lapot, s majd csak ezután adható el a lakás. Ha már előtte adásvételi szerződést kötnének, amely a tulajdoni lap széljegyéből kiderül, akkor továbbforgatási kötelezettségük keletkezne, később viszont már nem, mert a bank a befogadáskor fennálló feltételek alapján vizsgálja a jogosultságot.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések