40 felett igényelhető CSOK vagy egyéb támogatás?

Tisztelt Hitelnet!

Hasonló cipőben járunk a párommal “Sajnos” 43 évesen estem teherbe, az első gyermekünkkel, hozzáteszem rajtuk kívül álló okokból. A terhesség 26. hetében vagyunk. (Csak zárójelben jegyzem meg a kérdést: az én gyermekem nem fogja növelni a gyermeklétszámot???) Nem értem, miért kell életkorhatárt szabni?! És úgy látszik, hogy esély sincs arra, hogy ezt megemelik.

Egyébként én érdeklődtem az illetékes minisztériumnál, de süket fülekre talált a kérdés.

Az érdeklődésem tárgya egyébkét annyi, hogy tudunk-e bármilyen támogatást igénybe venni? Elnézést a hosszas bevezetésért.

Előre is megköszönve válaszát!
Üdvözlettel: Viktória

Kedves Viktória!

Meglévő gyermek után igényelt CSOK esetén nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan. A 12. terhességi hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek számít. Mivel Ön a 26. terhességi hétben van, ezért új és használt lakás vásárlása esetén egyaránt jogosult lehet CSOK-ra 43 évesen is. Falusi CSOK igénylése szintén lehetséges.

A CSOK feltételekről – lakáscélnak megfelelően – honlapunkon részletesen tájékozódhat. A falusi CSOK jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg.

Vállalt gyermek után akkor vehető igénybe CSOK, falusi CSOK, ha az igénylő házaspárok legalább egyike 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Ha tehát férje még nem töltötte be a 40. életévét, akkor vállalt gyermek után is benyújtható a támogatási kérelem.

Amennyiben használt lakást vásárolnának, akkor további gyermek születése esetén utólagos támogatásra is jogosultak lehetnek. Ennek összege 400.000 Ft és a lakáscél megvalósításához felvett lakáscélú hitel csökkentésére használható fel. Új lakásra kapott CSOK esetén nincs lehetőség később születetendő gyermekek után utólagos támogatást igénybe venni. Erről további részletek ITT olvashatók.

Babaváró hitel igénylése valóban nem lehetséges az Ön életkora miatt. Ennél a konstrukciónál feltétel, hogy a kérelem benyújtásakor a feleség életkora nem lehet több 41 évnél.

Meglévő lakáscélú hitel csökkentésére szintén igényelhető támogatás életkortól függetlenül akkor, ha a támogatott személyek második gyermeke 2019. július 1. után születik. A támogatás iránti kérelem a 12. terhességi hét betöltését követően nyújtható be a területileg illetékes járási hivatalba. A tartozáscsökkentő támogatás összege ez esetben 1M Ft, harmadik gyermek születése esetén 4M Ft. Erről a támogatási formáról bővebb információt IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2019. október 10. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nóra szerint:

2020-06-03 - 09:03

Tisztelt Hitelnet!
Lakásfelújításba kezdtünk (bővítés és tetőcsere), és már van folyósított Fundamenta hitelünk. Nem is gondoltunk rá, hogy igényelhetnénk valamilyen Csok-ot hozzá. 56 és 55 évesek vagyunk, de van egy 12 éves gyermekünk, akivel kapcsolatban még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőségünk hitel nélküli csok felvételére.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 11:31

Kedves Nóra!
Felújításhoz nem, de legalább egy szobával történő bővítéshez igényelhető a CSOK. Az erre vonatkozó jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekinthetik meg. Véleményünk szerint igényelhető a támogatás, ha a bővítési munkálatokból még legalább akkor összegű munkálat hátravan, mint a CSOK összege (600.000 Ft). További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Attila szerint:

2020-05-26 - 06:37

A feleségem és én is elmúltam 41 éves, de olvastam, hogy a férjre ez nem vonatkozik. A férfi igénybe veheti és jogosult-e a babaváró támogatásra, ha már 44 éves és a felesége 42 éves vagy ha nem, létezik-e méltányossági kérelem ezzel kapcsolatosan?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 08:46

Kedves Attila!
Babaváró hitelnél a férj életkorára vonatkozóan nincsen felső korhatár, ám a feleség életkora nem lehet több 41 évnél. Mivel a babaváró hitel együttesen igényelhető, ezért kizáró ok, ha a feleség már betöltötte a 41. életévét. Kivéve, ha a veszélyhelyzet idején töltötte be. Erről bővebb információ IDE kattintva olvasható.
Fentiekre vonatkozó méltányossági lehetőségről nincs információnk.

Sven szerint:

2020-04-22 - 10:28

Jó napot,
53 évesen májusban összeházasodok párommal, aki 42 éves. A törvény szerint nem vagyunk jogosultak a babaváró támogatásra, de szeretnénk gyereket vállalni.
Az államnak egy 43 éves egészséges anyától született gyermek miért ér kevesebbet, ha úgy alakult az életünk? Hova lehet ilyenkor fordulni, mert szerintem sem az egyenlő bánásmód, sem az esélyegyenlőség nincs a helyen. Ombudszman, minisztérium, kösztarsasági elnöki hivatal? Mit javasolnak?
Köszönöm!
Üdv.
Sven

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-22 - 15:19

Kedves Sven!
Az ügyben a rendelet megalkotásában illetékes minisztériumhoz fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések