3 és 4. gyermekünk után mennyi CSOK-ot kaphatunk utólag?

Tisztelt Hitelnetes Segítőnk!

Két gyermekünk után megkaptuk a szocpolt, amikor 2008-ban vettünk egy két- plusz két félszobás lakást. Később született még két gyermekünk, és a lakás 2015-ben szűk lett a családnak. Ezért az akkor megszületett csok igénybevételével szerettünk volna családi házat venni. Csakhogy akkor még nem volt olyan új ház, amire a 10 milliós csokot megkaphattuk volna, nekünk pedig sietős volt. Ezért a korábbi lakás eladásának árából, valamint minden tartalékunk mozgósításával vettünk egy családi házat 2016 júliusában.

A napokban jöttünk rá, hogy a 3. és a 4. gyerekre igénybe vehettük volna a használt lakásvásárlás után járó csokot, ami ugyan nem tízmillió, de jól jött volna, hisz a vételáron túl is milliós felújítási és bővítési költségeink voltak. De ezt a kisebb mértékű csokot elfeledtük.

Utóbb van-e lehetőségünk megkapni ezt a támogatást vagy annak valamennyi részét? Jelenleg is dolgozunk még a házon, a konyhából szoba lesz (mert a legkisebb gyereknek még mindig nincs saját szobája), s a nappaliban alakítjuk ki az új konyhát. Ehhez, a lakott négyzetmétert nem bővítő beruházáshoz igénybe vehető-e a megfeledett csok?
Van-e arra megoldás, hogy ne veszítsük el ezt az állami támogatást?

Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

Használt lakás vásárlása esetén a CSOK a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe. Mivel a vételár már kiegyenlítésre került, ezért azt visszamenőleg sajnos nem tudják megigényelni. Utóbb, a fennálló lakáshitel csökkentésére akkor vehető igénybe a CSOK vásárlás esetén, ha a gyermek a vásárlást, illetve a hitelfelvételt követően születik. Az Önök esetében nem ez a helyzet áll fenn.

Használt lakóingatlan esetén a támogatás kihasználására a másik lehetőség a bővítéshez igénybe venni. Bővítésről azonban akkor beszélhetünk CSOK szempontjából, ha az ingatlan hasznos alapterülete legalább egy szobával (minimum 8 m2) növekszik. A meglévő házon belül történő átalakítás nem minősül bővítésnek, így ebben az esetben sajnos szintén nincs lehetőség a kedvezmény igénybevételére. (Bővítésnél további feltétel lenne, hogy a CSOK kérelem kizárólag a bővítési munkák megkezdése előtt nyújtható be.)


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések