2015-ben felvett építési hitelre jár a CSOK, ha most született gyermekünk?

Tisztelt Hitelnet Szakértők!

2015 decemberében lakáshitelt vettünk fel az OTP Banknál. Hosszú utánajárás, és a végén pereskedés után 2017 áprilisában megkaptuk a Csok keretén belüli áfa visszatérítést. (Ezt a Savaria takarékszövetkezeten keresztül sikerült elintéznünk.) Ekkor még nem volt gyerek, és előre nem akartunk gyerek után járó támogatást felvenni.

2017 októberében végeztünk az építkezéssel, megkaptuk a használatbavételi engedélyt. Idén 2018 februárjában gyerekünk született.

Kérdés, hogy a lakáshitel törlesztésre most igényelhetünk-e a gyerekünk után csok-os támogatást?

Köszönettel.
Róbert

Kedves Róbert!

Az utóbb született gyermek után adható vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásra való jogosultságot mindig a lakáscélú hitel felvételének időpontjában érvényes jogszabály alapján kell vizsgálni. Ezt azt jelenti, hogy az Önök esetében az utóbb született gyermek kapcsán felmerül támogatási lehetőséget a 2015 decemberében érvényes CSOK rendelet alapján kell meghatározni, amit a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII.6.) kormányrendelet rögzít.

A 2015 decemberében hatályos rendelet 8. §-a írja le a később született gyermek esetén alkalmazandó szabályokat:

“(1) Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

(4) Az (1) bekezdés szerinti családok otthonteremtési kedvezményénél a családok otthonteremtési kedvezménye kizárólag a vételár megfizetéséhez, építés vagy bővítés esetén a bekerülési költségek fedezetére a hitelintézet által a használatbavételt megelőzőn nyújtott és folyósított – a munkáltatói és önkormányzati kölcsön kivételével – a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtásának időpontjában fel nem mondott kölcsönből a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtásának időpontjában még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

A rendelkezések alapján Önök akkor lehetnének jogosultak 2018 februárjában született gyermekük után utólagos támogatásra, ha a kedvezményt korábban született gyermek után is igénybe vették volna. Mivel ez a feltétel adott esetben nem teljesül, ezért a támogatást a fennálló építési hitelük csökkentésére véleményünk szerint nem jogosultak igénybe venni.

Minderről bővebben ITT tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések